Πανηγυρίζουν για την ανανέωση της θηλιάς!

Δεν κρατιόταν ο Τσακαλώτος μόλις ολοκληρώθηκε η πώληση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό κράτος. Εσπευσε να «καταχεριάσει» τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης με μια ανακοίνωση-μνημείο αλαζονείας, στρεψοδικίας και κωλοπαιδισμού: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Θ’ αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης έκδοσης, για να σταθούμε στην ουσία. Αυτήν που όλοι κρύβουν. Για τι ακριβώς πανηγυρίζει ο Τσακαλώτος; Για την ανανέωση του δανεισμού του ελληνικού κράτους. Για τη λήψη νέων δανείων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων των προηγούμενων δανείων, διατηρώντας το δανεισμό του ελληνικού κράτους στα ίδια δυσθεώρητα επίπεδα (πάνω από 300 δισ. ευρώ, περισσότερο από ενάμισι ετήσιο ΑΕΠ).

Πρόκειται γι’ αυτό το ίδιο χρέος, για το οποίο μέχρι το 2015, όταν αναρριχήθηκε στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του (πάνω από 70%) και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, γιατί αλλιώς θα καταντήσουμε μια «αποικία χρέους», όπως έλεγε ο Τσίπρας (ή «δουλοπαροικία χρέους», όπως έλεγε ο Μπαρουφάκης).

Σήμερα, έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν, θεωρώντας ότι κανένας δε θα καταλάβει πως αυτό που συμβαίνει είναι η ανανέωση του υπάρχοντος δανεισμού, με τη διαφορά ότι τα δανεικά δεν προέρχονται από τον EFSF/ESM και το ΔΝΤ, αλλά από τους τοκογλύφους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, στους οποίους έχουν δώσει το όνομα «οι αγορές».

Με επιτόκιο 3,9%, για δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι τοκογλύφοι θα παίρνουν σχεδόν 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1 δισ. στη δεκαετία, χωρίς κανέναν κίνδυνο να «κουρευτεί» το χρέος τους σ’ αυτό το διάστημα (εκτός αν γίνει κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα και τους στείλει στο διάολο κι αυτούς και το χρέος τους, όπως έκανε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917). Σε μια δεκαετία θα εισπράξουν 780 εκατ. ευρώ! Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα».

Τα νέα δάνεια δίνονται με μνημονιακούς όρους, τους οποίους ελέγχουν άτυπα (μέσω των «αγορών») οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας μιας καπιταλιστικής χώρας. Η Moody’s, που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Β3 σε Β1 (και πάλι κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα), με νέους πανηγυρισμούς από τον Τσακαλώτο («Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τη σταθερά ανοδική της πορεία και την διαρκή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών … Η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποδίδει και δημιουργεί στερεές βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου»), σημειώνει πως οι προοπτικές της οικονομίας θα είναι καλές, αν από τις επικείμενες εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση με «ισχυρή μεταρρυθμιστική στρατηγική» που θα προωθήσει «μια καθαρή και αξιόπιστη ατζέντα για πολιτικές περαιτέρω φιλικές προς την οικονομία». Αν δε γίνουν αυτά, τότε η πορεία της αξιολόγησης θα αναστραφεί και αυτή θα κινηθεί καθοδικά, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού!

Η «κανονικότητα» είναι για τους διεθνείς τοκογλύφους, όχι για τους εργαζόμενους

Για την «επιστροφή στην κανονικότητα» πανηγύρισε ο Τσακαλώτος λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, αναφερόμενος στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Πριν από ελάχιστες ώρες, την ίδια μέρα, είχε στέρξει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, η οποία του έθεσε τα ζητήματα του 13ου και 14ου μισθού, των ΒΑΕ και του ανθυγιεινού επιδόματος. Οπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, η συνάντηση απέβη άκαρπη. Ο Τσακαλώτος δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για να μας ενημερώσει τι του ζήτησε η ΑΔΕΔΥ και τι απάντησε στα αιτήματά της.

♦ Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να χορηγηθούν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Προφανώς, αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της… κανονικότητας. Η χορήγηση των δύο μισθών (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα άδειας) ήταν προφανώς κάτι το… αντικανονικό και η κανονικότητα απαιτεί την κατάργησή τους.

♦ Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, ο Τσακαλώτος είπε ότι το έχει συζητήσει με την τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δε δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις. Για την επανανομοθέτησή τους, όμως, και τη χορήγησή τους από εδώ και πέρα, θα χρειαστούν «δομικές αλλαγές», γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Το αναφέρει και η έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κομισιόν: αν χρειαστεί να ξαναδοθούν οι δύο μισθοί, θα πρέπει να γίνουν ισοδύναμες περικοπές από τους μισθούς (και τις συντάξεις), ώστε να υπάρξει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι «δομικές αλλαγές» του Τσακαλώτου. Αν υπάρξει δικαστική απόφαση που θα τους λέει να επαναφέρουν τα δώρα, θα κόψουν μισθούς και συντάξεις, ώστε οι ετήσιες αποδοχές (μαζί με τα δώρα) να είναι ίσες με τις σημερινές ετήσιες αποδοχές (χωρίς τα δώρα).

♦ Για τα ΒΑΕ, ο Τσακαλώτος είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι ο κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό!

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *