Μανώλης Πυθαρούλης: Ενας απ’ τους πιο σημαντικούς Κρητικούς κομμουνιστές

Σαν σήμερα πριν 105 χρόνια γεννήθηκε στην Ελούντα Μιραμπέλου Κρήτης ένας από τους πιο σημαντικούς κομμουνιστές που έβγαλε αυτό το νησί, ο Μανώλης Πυθαρούλης.

Τέλειωσε το δημοτικό στην Ελούντα, το εξατάξιο γυμνάσιο στον Αγ. Νικόλαο και τη σχολή Τηλεγραφητών του εμπορικού ναυτικού στον Πειραιά. Αρχικά δούλεψε σε ρυμουλκό και μετά άρχισαν τα μπάρκα του στην ποντοπόρα ναυτιλία. Τον Ιούνη του 1937 κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό και από το Σεπτέμβρη του 1939 ξαναμπαρκάρει για να γυρίσει στην Ελλάδα 23 Σεπτεμβρίου του 1974.

Δεν ξανάδε γονείς και συγγενείς, κυνηγημένος από τις ελληνικές, τις αμερικανικές και πολλές άλλες κυβερνήσεις για την επαναστατική του δράση. Το 1945 υπογράφει, ως εκπρόσωπος των ναυτεργατών, την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εφοπλιστές. Δηλώνει εθελοντής για να πολεμήσει στον ελληνικό εμφύλιο αλλά ο Ζαχαριάδης τον στέλνει στις ΗΠΑ ως υπεύθυνο του ναυτεργατικού κινήματος στο εξωτερικό. Έμεινε στις ΗΠΑ ως το 1957 καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές. Πήγε στη Βαρσοβία για να σταλεί ξανά στη Δυτ. Ευρώπη μετά τη χούντα της 21-4-1967 και να οργανώσει αντιδικτατορικές κινήσεις σε πολλές χώρες.

Ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 1968 έως το 1978. Υπήρξε πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ-Σ από το 1974 έως το 1985. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο μετά από διαφωνίες χρόνων με την ηγεσία του ΚΚΕ και το Χ.Φλωράκη για τη σχέση ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ και τις ψευδαισθήσεις της ηγεσίας σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και για την ανάγκη διαχωρισμού με το ρεφορμισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Αρνείται τον κομματικό μισθό καθώς είχε ήδη αρνηθεί και πρόταση να γίνει ευρωβουλευτής του Κόμματος. Μένει πιστός στις απόψεις του, απομονώνεται και περιθωριοποιείται. Τέλη του 1987 έφυγε από το ΚΚΕ και 21-2-1988 πέθανε.

Πέθανε σαν ένας αμετανόητος, ανένταχτος κομμουνιστής που πολέμησε με αδιαλλαξία για την ταξική ανεξαρτησία και την ανάγκη μετώπου με το ρεφορμισμό σε μια εποχή που το ΚΚΕ μιλούσε για το άθροισμα των δημοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων της αλλαγής.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να βλέπει τη σύμπλευση του ΚΚΕ με τη ΝΔ αλλά ευτυχώς δεν έζησε για να δει τον απόλυτο εξευτελισμό της συμμετοχής του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη κι αργότερα σε αυτή του Ζολώτα.

Πηγή: Κώστας Κωστόπουλος – f/b

Μία απάντηση στο “Μανώλης Πυθαρούλης: Ενας απ’ τους πιο σημαντικούς Κρητικούς κομμουνιστές”

  1. Μπράβο για το κείμενο σας. Συμπληρωματικά ο Μανώλης Πυθαρούλης ηγήθηκε και μιας πολιτικής κίνησης
    με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ και κυκλοφορούσε σταδιακά εφημερίδα με τον τίτλο Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ. Η κίνηση είχε μια αρχική δυναμικότητα, η οποία σταδιακά μετά τον θάνατό του διαλύθηκε. Υπάρχουν ΈΝΤΥΠΑ της κίνησης στα χέρια κάποιων συντρόφων. Κάποιοι βέβαια σύντροφοι αυτής της περιόδου έχουν πεθάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *