Κατατρεγμένοι και ξεριζωμένοι, μην ξεχάσετε να κάνετε τεστ!

Αλλο ένα εξωφρενικό τέχνασμα εκδικητικής αντιμετώπισης των προσφύγων σκαρφίστηκε η ΕΛ.ΑΣ., επιβάλλοντας στους ανθρώπους που βγαίνουν από τις βάρκες πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά κεφάλι λόγω… πρωτοκόλλου κορονοϊού.

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ με το καλημέρα είναι πλέον οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Η αστυνομία επανέφερε σε ισχύ την πρακτική που είχε εγκαινιάσει τον Μάρτιο του 2020 βεβαιώνοντας πρόστιμα σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας περί κορονοϊού που αφορά τουρίστες και επισκέπτες της χώρας.

Πρόστιμα των οποίων η ισχύ θα κριθεί και δικαστικά μετά από προσφυγή που έχουν καταθέσει τα θύματα αυτής της βαθιά αντιδραστικής πολιτικής, η οποία ευτελίζει και χρησιμοποιεί τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σαν πρόσχημα για να εφαρμοστεί η ακραία πολιτική αποτροπής της κυβέρνησης.

Τότε τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε λίγους, αλλά όπως φαίνεται η τακτική αυτή πλέον γενικεύεται, προφανώς εν όψει της πιο έντονης πολιτικής αποτροπής στα σύνορα κατά των Αφγανών προσφύγων που επιχειρούν να γλιτώσουν τη ζωή τους από τους Ταλιμπάν.

Τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 125.000 ευρώ, τα επέβαλε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου σε είκοσι πέντε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στη Χίο πριν από είκοσι μέρες και, αφού γλίτωσαν την επαναπροώθηση, οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας της Λευκωνιάς ακριβώς για λόγους πρόληψης και μη διασποράς του κορονοϊού.

Οταν πέρασαν οι 14 μέρες καραντίνα και αποδείχτηκε ότι δεν νοσούν, οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για να καταγραφούν τα στοιχεία τους και η βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο.

Αντιμετωπίστηκαν ωστόσο όχι ως πρόσφυγες αλλά ως τουρίστες ή επισκέπτες που υποχρεούνται να φέρουν κατά την είσοδό τους στη χώρα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχουν κάνει τεστ αντισωμάτων που να αποδεικνύει ότι δεν είναι φορείς του ιού.

Το σχετικό έγγραφο που τους δόθηκε να υπογράψουν είναι στα ελληνικά, ενώ ουδεμία μέριμνα υπήρξε για τη μετάφρασή του σε γλώσσα κατανοητή στους πρόσφυγες που προέρχονται από αφρικανικές χώρες ή από αραβόφωνες περιοχές.

Τα πρόστιμα αυτά θα παρακρατηθούν από το επίδομα που διαθέτει η Ε.Ε. σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο για τα στοιχειώδη της καθημερινής τους διαβίωσης.

Πηγή: Γιώργος Παγούδης – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *