Να γιατί στην Ελλάδα τα μίντια δεν «ρωτάνε ευθέως»

Στον ορυμαγδό της αντιπαράθεσης για τη δημοσιογράφο Ιντζεμπόργκ Μπεφέλ υπάρχουν δυο ακόμη ενδιαφέρουσες ειδήσεις που δεν πρέπει να χαθούν. Η πρώτη αφορά την προετοιμασία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το τρίτο κύμα διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ για την πανδημική κρίση, με άγνωστο προς το παρόν ποσό. Μια νέα, δηλαδή, λίστα εκατομμυρίων προς διάθεση στα μίντια, για ένα θέμα που θα όφειλε να «επικοινωνείται» δωρεάν από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Προφανής είναι η εκτίμηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το νέο πακέτο για να «μπουκώσει» τους μιντιάρχες και να σβήσει οποιαδήποτε φωνή ακούγεται ενάντια στην πολιτική της.

Η δεύτερη είδηση αφορά την έκδοση της απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία δίνονται συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό 16.992.870,32 ευρώ σε 640 μιντιακές επιχειρήσεις, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιφερειακά κανάλια και περιοδικά, για τα χρέη τους στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Το πρόσχημα –πάλι– είναι οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και η μείωση της διαφήμισης από το 2020.

Η πληρωμή, ωστόσο, από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορά χρέη ασφαλιστικών εισφορών από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2020! Παράλληλα, από τα 17 σχεδόν εκατ. του δημόσιου χρήματος το ασφαλιστικό ταμείο θα λάβει περίπου τα 6, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν ως «επιστροφή» στους ιδιοκτήτες των εταιρειών επειδή πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους τους την 3ετία αυτή! Την απόφαση αυτή θα συμπληρώσει μια ακόμη, για επιστροφή των εισφορών από ιστοσελίδες διαδικτύου. Στη λίστα των 640 μιντιακών επιχειρήσεων, εκτός από τις τοπικές-περιφερειακές εφημερίδες, βρίσκονται ορισμένοι από τους γνωστούς κήνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας που θα λάβουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά, στα δυο χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν δοθεί στα μίντια περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια. Προφανές και πάλι το συμπέρασμα πως όσο περισσότερο γλείψουν τον πρωθυπουργό και προστατεύσουν την κυβέρνηση, αναμένουν μεγαλύτερο μπούκωμα. Σαν τα σκυλιά στην αυλή αφεντικών.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Στην αναίτια και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των πυροσβεστών την περασμένη Παρασκευή τραυματίστηκε σοβαρά, εκτός από έναν πυροσβέστη-
διαδηλωτή, και ένας φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Στην απαίτηση καταδίκης της επίθεσης εναντίον του, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία υποστηρίζεται από συνδικαλιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, μιλώντας για τη «βία απ’ όπου και αν προέρχεται»…

Ο εξευτελισμός του δημοσιογραφικού κλάδου και των ενώσεών του επιβεβαιώθηκε και διεθνώς. Οι μιντιάρχες και μεγαλοδημοσιογράφοι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξοργισμένος για τη θέση της Ολλανδής δημοσιογράφου, παραδέχθηκε πως οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν κάνουν «ευθείες ερωτήσεις». Αντί να αντιδράσει σύσσωμος ο κλάδος, υπερίσχυσαν οι υποταγμένοι που έσπευσαν να προστατέψουν τον Μητοστάκη.

Ο δεύτερος εξευτελισμός ήρθε από τη δημοσιογραφική ένωση IPI, η οποία καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο την επιχείρηση σπίλωσης της Μπεφέλ, μιλώντας για «οργανωμένη δυσφήμιση από πολλά φιλοκυβερνητικά Μέσα». Δυο σχήματα, η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» στην ΕΣΗΕΑ και η «Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» στην ΕΣΠΗΤ, απαίτησαν από τις ενώσεις τους να στηρίξουν όσους προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη _ Πριν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *