Η υπόθεση Novartis επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσα από τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή Μάριο Σαλμά και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο Μάριος Σαλμάς απαντά μετωπικά στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού, κάνοντας λόγο για «απίστευτα ψεύδη» και ανακοινώνοντας ότι καταθέτει μήνυση εναντίον του. Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της Novartis ως προς τον ρόλο του Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος.
Στην εκτενή ανακοίνωσή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής επιχειρεί να αντικρούσει, ένα προς ένα, όσα του καταλογίζει ο υπουργός.
Καταρχάς, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι έχασε τη δικαστική διαμάχη με τον Νίκο Μανιαδάκη, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι δικαιώθηκε και ότι ο τελευταίος καταδικάστηκε τελεσίδικα.
Στη συνέχεια διαψεύδει κατηγορηματικά ότι συναντήθηκε ποτέ με Αμερικανούς αξιωματούχους ή ότι του απαγορεύθηκε να καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, καλώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατονομάσει δημόσια το πρόσωπο ή την υπηρεσία στην οποία αναφέρεται, εφόσον διαθέτει τέτοια στοιχεία.
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η αναφορά του στα έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, παρουσίασε ο υπουργός. Ο Σαλμάς κάνει λόγο για πλαστά και εμφανώς νοθευμένα έγγραφα, στα οποία εμφανίζεται να υπογράφει ως «Dr. Mario Salmasi» και να επισκέπτεται δικηγορικό γραφείο προσώπου που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής επιβεβαιώνει πάντως ότι είχε δεχθεί πρόταση να καταθέσει τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει στις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις πρακτικές της Novartis, αλλά –όπως αναφέρει– επέλεξε να μην το πράξει, θεωρώντας ότι όφειλε πρώτα να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι ήδη από το 2016 γνώριζε για την έναρξη αμερικανικής έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι σχετικές πληροφορίες είχαν δοθεί από τον ίδιο σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που, κατά την εκτίμησή του, συνέβαλε στην έναρξη της ελληνικής έρευνας.
Ο Σαλμάς ανακοινώνει ότι προσφεύγει πλέον στη Δικαιοσύνη με την κατάθεση μήνυσης κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημά του να διερευνηθεί εκ νέου ο ρόλος του υπουργού στην υπόθεση Novartis. Ταυτόχρονα απορρίπτει ως «ανυπόστατο» τον ισχυρισμό ότι δήθεν έλαβε οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό αντάλλαγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αποκτά πλέον και δικαστική διάσταση, με τις εξελίξεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το αν η μήνυση που προαναγγέλλει ο Μάριος Σαλμάς θα οδηγήσει σε νέα στοιχεία ή σε περαιτέρω δικαστικές ενέργειες γύρω από την υπόθεση Novartis, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι μια υπόθεση που θεωρήθηκε από πολλούς ότι είχε κλείσει πολιτικά, επιστρέφει ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μ. Σαλμά:
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης αντί να απολογείται και να εξηγεί αν όντως είναι διαπλεκόμενος με αποδείξεις που κατέθεσα, προσφεύγει σε απίστευτα ψεύδη που μόνο ένας παλαβός, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Action 24, θα μπορούσε να επικαλεστεί. Να ξεκαθαρίσω ορισμένα απίστευτα ψέματα που ο κύριος Γεωργιάδης δημοσίευσε χθες και σήμερα.
01 Στη δική που είχαμε τον κ. Μανιαδάκη δεν έχασα όπως ισχυρίστηκε αλλά κέρδισα και ο κύριος Μανιαδάκης καταδικάστηκε τελεσίδικα.
02 Ουδέποτε συναντήθηκα με αμερικανούς και κανένας αμερικανός δεν αρνήθηκε να καταθέσω όπως ισχυρίστηκε, εκτός κι αν δημοσιοποίησει ποιος είναι αυτός στην οποίον αναφέρεται ή ποια αρχή είναι αυτή στην οποία αναφέρεται.
03 Είναι πρωτοφανές να παρουσιάζει ένας υπουργός μιας κυβέρνησης πλαστά και εμφανώς νοθευμένα έγγραφα στα οποία φέρομαι να υπέγραψα ως “Dr. Mario Salmasi” και να επισκέφτηκα ως προστατευόμενος μάρτυρας ένα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα του “Mr Petros Gavrilis”, που δεν υπάρχει ως πρόσωπο και ούτε υπάρχει τέτοιος δικηγόρος στην Αθήνα, εκτός αν μέσα σε δυο ώρες ο κ. Γεωργιάδης τον εμφανίσει για να αποφύγει το διασυρμό.
Όμως αυτό που δεν έκρυψα ποτέ είναι ότι μου προτάθηκε να καταθέσω τα πορίσματα μου στις αμερικανικές αρχές με τα οποία φαινόταν ότι η Novartis χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές. Το έχω πει δημόσια σε δελτίο ειδήσεων στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, όταν τις ίδιες αναφορές έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Κούλογλου..
Οι Αμερικανικές Αρχές μου ζήτησαν να καταθέσω και αρνήθηκα γιατί προτίμησα να ενημερώσω την χώρα μου, σε αντίθεση με τον Άδωνη που όταν τον συνάντησε ο κ. Σαράκης το 2016 τον παρέπεμψε στον Μανιαδάκη, και ενώ ήξερε από τότε ότι οι Αμερικανικές Αρχές ξεκινούν έρευνα στην Αμερική για αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας στην Ελλάδα, το “έκανε γαργάρα”, ακριβώς γιατί ήταν μπλεγμένος.
Εξ αυτού του λόγου γνώριζα το TCR, τον αριθμό του οποίου έδωσα στο iefimerida αρχές Δεκεμβρίου του 2016, και με βάση το δημοσίευμα αυτό ξεκίνησε η έρευνα στην Ελλάδα.
Αύριο καταθέτω μήνυση για να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.
Για άλλη μία φορά δηλώνω ότι πρέπει να ανοίξει ο φάκελος Novartis για τον κ. Γεωργιάδη ώστε να αποκαλυφθεί ο ρόλος του στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Για το υποτιθέμενο δώρο 100.000 που μου έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσω ότι είναι ανυπόστατο και ουδέποτε συνέβη».


0 Comments