Η πρώτη εργατική επαναστατική κυβέρνηση, στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Κομμούνα του Παρισιού, ανακηρύσσεται σαν σήμερα το 1871

«Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ’ όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους» 

(Καρλ Μαρξ, «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία»).

Σαν σήμερα στις 28 Μάρτη του 1871, μέσα από τις φλόγες του γαλλοπρωσικού πολέμου, ανακηρύσσεται πανηγυρικά η πρώτη εργατική επαναστατική κυβέρνηση, η Κομμούνα του Παρισιού. Ηταν η πρώτη φορά, στην ιστορία της ανθρωπότητας, που την κρατική εξουσία, αν και για μόνο 72 μέρες, αναλαμβάνει το προλεταριάτο και γι΄αυτό η σημασία αυτού του γεγονότος για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

Στο αφιέρωμα που έχουμε στις παραπομπές μας γίνεται εκτενή αναφορά σ’ αυτό το γεγονός.
Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο από περασμένη εκπομπή της ΕΡΤ3. Σ’ αυτό ο Σταύρος Πανούσης και ο Χρήστος Αβραμίδης, συζητούν για το θέμα με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Ευτύχη Μπιτσάκη ο οποίος αναλύει τους όρους που οδήγησαν στην ύπαρξη της Παρισινής Κομμούνας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαλύθηκε από τον στρατό.

Διαβάστε επίσης

Στις 28 Μάρτη 1871, η Παρισινή Κομμούνα ανακηρύσσεται επίσημα σε κυβέρνηση.

Παρισινή κομμούνα 1871: η έφοδος στον ουρανό και η επίδρασή της στη μαρξιστική σκέψη

Παρισινή Κομμούνα: Η “έφοδος στον ουρανό” βάφεται με ποταμούς αίματος

Γκουστάβ Φλουράνς: Ο στρατηγός και μάρτυρας της Παρισινής Κομμούνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *