Γαλλία: Απαγορεύονται με διάταγμα, οι διαδηλωτές να φέρουν “φορητές ηχητικές συσκευές”, δηλαδή κατσαρόλες.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνoς από την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε την δεύτερη προεδρική θητεία του στη Γαλλία, επικρατώντας στον δεύτερο εκλογικό γύρο με 58,55% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, πολύ μακριά από το 66,10% -33,90% της πρώτης τους μονομαχίας, το 2017. Σ’ αυτό το γεγονός αναφέρονται τα πρωτοσέλιδα δυο Γαλλικών εφημερίδων. (Τα έχει αναρτήσει στον λογαριασμό της στο twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά).

Η L΄ Humanite για τον έναν χρόνο της επανεκλογής του Μακρόν μας γράφει ότι: “Ενας αέρας, όπως το τέλος της βασιλείας” ενώ η Liberation στο σημερινό πρωτοσέλιδο έχει φωτογραφία μια κατσαρόλα και τίτλο: “Ενα χρόνο μετά την επανεκλογή του Μακρόν, μυρίζει “καμένο”…

“Ραντεβού για νέα “κατσαρολάδα” απόψε το βράδυ μπροστά από 200 δημαρχεία της Γαλλίας, έχουν δώσει οι πολέμιοι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης”, μας γράφει η κ. Δεναξά, ενώ η “κατσαρολάδα” αναμένετε να κορυφωθεί την Πρωτομαγιά στον επόμενο μεγάλο γύρο απεργιών και κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει στη Γαλλία τα συνδικάτα.

Εδώ να τονίσουμε ότι αυτή η μορφή διαμαρτυρίας των Γάλλων έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις ώστε σε περιοχή στη Νότια Γαλλία η νομαρχία εξέδωσε διάταγμα στο οποίο απαγόρευσε στους πολίτες να φέρουν “φορητές ηχητικές συσκευές” με απειλή ότι όσοι/ες έχουν μαζί τους κατσαρόλες στις διαδηλώσεις θα συλλαμβάνονται.

Η ιδέα αυτής της μορφής αντίδρασης ανήκει στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλή της Ανυπότακτης Γαλλίας, αλλά αμέσως έγινε μαζικά δεκτή. Και αυτή η πρακτική, της “κατσαρολάδας” έχει μεγάλη ιστορία. Κορυφώθηκε μετά την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830, στη “μπουρζουά μοναρχία” του Λουδουβίκου Φίλιππου, όταν πλήθη πραγματοποιούσαν casserolades έξω από τις κατοικίες υπουργών τους οποίους ήθελαν να αποδοκιμάσουν.

Αξίζει να προσθέσουμε τέσσερα twitt της Μ. Δεναξά για το τι συμβαίνει αυτές τις ώρες στην Γαλλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *