Πηγή: Μηνάς Κωνσταντίνου – Documenro
Στην προσπάθεια της για αυτοδυναμία με όρους παντοδυναμίας η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός, ακόμη και μπροστά στην ξεκάθαρη εργαλειοποίηση της εκκλησίας.
Μπορεί η επίσκεψη στο Αγιο Ορος να είναι αιφνιδιαστική, όμως ο δρόμος για την υποδοχή του εκεί σαν… σωτήρα έχει ήδη στρωθεί με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων πολιτών.
«Hταν κάτι προγραμματισμένο εδώ και καιρό, θυμάμαι είχα πάει για πρώτη φορά στο Αγιο Ορος το 1986 -με είχε πάει ο πατέρας μου- και είχα πάει με κάποιους φίλους μου τότε. Θα πάω κι εγώ με τον γιο μου, ο οποίος δεν έχει πάει, οπότε θα περάσουμε Κυριακή και Δευτέρα, είναι και του Αγίου Πνεύματος. Δεν προσφέρεται άλλωστε για πολιτική αυτή η βόλτα».
Με την παραπάνω αναφορά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει το «ξαφνικό» ταξίδι του στο Αγιο Ορος.
Ολως τυχαίως πρόκειται για επίσκεψη που γίνεται δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 21 ης Μαΐου και μέσα στην προεκλογική περίοδο για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Ολως τυχαίως ακολουθεί τον διακηρυγμένο στόχο του «διεμβολισμού» του ακροδεξιού κόμματος της Νίκης, πίσω από το οποίο φέρονται να υπάρχουν ιερές μονές και άλλα «σκοτεινά» συμφέροντα.
Ακόμη πιο… τυχαία ο αρχηγός της ΝΔ θα βρεθεί εκεί με δώρα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων στα χέρια, με αποφάσεις δηλαδή των οποίων το μελάνι ακόμη δεν έχει στεγνώσει. Μήπως μαζεύονται αρκετές συμπτώσεις;
Follow the money
Ηδη από την επομένη των πρώτων εκλογών σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κυκλοφορούσε πανομοιότυπα ρεπορτάζ. «Στο στοχαστρο της Νέας Δημοκρατίας η Νίκη» αναπαρήγαγαν ως «γαλάζιες» διαρροές, με το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη να μην κρύβει καν τις μεθοδεύσεις διεύρυνσης του ακροδεξιού ακροατηρίου. Οι πληροφορίες για «ειδικούς απεσταλμένους» γρήγορα έδωσαν τη θέση τους στην επίσκεψη του ίδιου του αρχηγού της ΝΔ στο Αγιο Ορος.
Αιτία της εγρήγορσης του επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη οι «πληροφορίες» για δεσμούς του χριστιανεμπορικού κόμματος με ιερές μονές στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, με τη συνωμοσιολογία να ακμάζει και μάλλον όχι άδικα. Την ίδια ώρα ωστόσο η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρότι προβλήθηκε ως «οργισμένη», έμοιαζε γραμμένη από το γραφείο Τύπου του Μοσχάτου: «Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».
Follow the money 2
Μια ματιά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία αρκεί για να προκαλέσει πικρό γέλιο η παραπάνω αναφορά του ιεράρχη. Οι δεσμοί της εκκλησίας με το κράτος -της Δεξιάς πρωτίστως- είναι τόσο στενοί και αιμομικτικοί που θεωρείται αδιανόητη ακόμη και η παραμικρή συζήτηση περί διαχωρισμού των δύο. Για να περιγραφούν οι διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ Δεξιάς και εκκλησίας θα χρειαζόταν ένα μεγάλο, πολυσέλιδο αφιέρωμα, όμως αρκεί ως ενδεικτικό το σημερινό ιερό «πάρε δώσε».
Μόνο μες στον προεκλογικό Μάιο, και μάλιστα στα μέσα του μήνα, ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έβαζε την υπογραφή του σε δύο χρυσοφόρες αποφάσεις για το Αγιο Ορος. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου υπέγραψε την ένταξη του έργου «Καινοτόμος ενεργειακή αναβάθμιση ΙΜ Βατοπαιδίου με χρήση ΑΠΕ» στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2021-25) αξίας 5 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία, ο ίδιος υπουργός υπέγραψε τη συμπερίληψη των έργων «Επεξεργασία και διάθεση αστικών λυμάτων» στο Αγιο Ορος με προϋπολογισμό 12,95 εκατ. ευρώ.
Οκτώ ημέρες νωρίτερα ο ίδιος υπουργός υπέγραψε τον «Ορισμό υπόλογου διαχειριστή έργων που χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ 275/1 /2023», περιλαμβάνοντας 21 έργα αποκατάστασης ιερών ναών ή τμημάτων τους. Η αξία τους ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ, προορίζονται να λάβουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων παρότι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και διαχειριστής ορίζεται η Ιερά Κοινότητα Αγίου Ορους. Τις ίδιες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αποφάσιζε την ένταξη του έργου «Λιμενικές Υποδομές Ιεράς Μονής Ιβήρων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 6,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, πρωταγωνιστικός προδιαγράφεται ο ρόλος του Αγιου Ορους και στη δημιουργία «εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρόμων πεζοπορίας» με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου από τη συνολική χρηματοδότηση των σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, η Αθωνική Πολιτεία δύναται να διαχειριστεί πάνω από 2 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω είναι μόνο οι αποφάσεις που υπογράφηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Κάπως έτσι, πρωτοσέλιδα εκκλησιαστικών εφημερίδων για «ιερό μονοκούκι στον Κυριάκο» μοιάζουν κάθε άλλο παρά ανεξήγητα. Το «ιερό μονοκούκι» το έχει πληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών και καταπώς φαίνεται προορίζεται μόνο για τη ΝΔ.
Αφήστε μια απάντηση