Υπάρχει και αυτό το Ισραήλ

Μόνο αριστερός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Γιάιρ Γκολάν που τώρα ηγείται του κόμματος των Δημοκρατών. Οι δηλώσεις του όμως προκάλεσαν σάλο στην πολιτική ζωή του Ισραήλ.

«Ένα λογικό κράτος δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων, δεν έχει χόμπι να σκοτώνει μωρά και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη πληθυσμών», υπογράμμισε, ο Ισραηλινός αξιωματούχος συμπληρώνοντας ότι η χώρα του «οδεύει να γίνει κράτος παρίας (…) όπως ήταν κάποτε η Νότια Αφρική, αν δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ένα λογικό κράτος».

Άμεση ήταν η επίθεση που δέχτηκε από Νετανιάχου και ακροδεξιούς υπουργούς. «Οι IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είναι ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου και οι στρατιώτες μας δίνουν μάχη για την ίδια την ύπαρξή μας. Ο Γκολάν, ο οποίος έχει ενθαρρύνει την άρνηση της επιστράτευσης και έχει συγκρίνει στο παρελθόν, φορώντας την ισραηλινή στρατιωτική στολή, το Ισραήλ με τους ναζί, έχει φτάσει τώρα σε νέο χαμηλό» επίπεδο, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων Ισραηλινών υπουργών.

Εδώ να προσθέσουμε ότι υπάρχει και το άλλο Ισραήλ με τους νεολαίους ήρωες του. Είναι τα εκατοντάδες νέα παιδιά που συμμετέχουν στο Mesravotμια ονομασία που στα ελληνικά σημαίνει «αρνούμαι»– ένα δίκτυο ακτιβιστών και refusenik, (αντιρρησιών συνείδησης που αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό εξαιτίας της κατοχικής πολιτικής του), και στο κίνημα των νέων παιδιών που έχει την ονομασία «Νεολαία ενάντια στη Δικτατορία».

Εχουν χαρακτηριστεί αγγελιοφόροι της Ειρήνης που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, και είναι αποφασισμένοι να διεμβολίσουν την «εμμονική» λήθη της κοινωνίας για τα εγκλήματα και την εθνοκάθαρση που αδιάλειπτα συντελούνται εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Αυτοί οι έφηβοι Ισραηλινοί αρνούνται να πολεμήσουν κατά των Παλαιστινίων, και να δεχθούν τη στράτευση στις επονομαζόμενες «Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» (IDF) -υποχρεωτική σχεδόν για όλους τους Ισραηλινούς, άντρες και γυναίκες, μετά την ενηλικίωσή τους- κατηγορούνται ως «προδότες» στο Ισραήλ και καταλήγουν στη φυλακή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *