«Φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ γλίτωσαν την τελευταία τετραετία οι έχοντες και κατέχοντες, την ώρα που τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα επωμίστηκαν νέα φορολογικά βάρη.
Πρόκειται για τη μεγάλη αναδιανομή των φορολογικών βαρών που συντελέστηκε με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στο διάστημα 2005-2008, με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων προς τους μετόχους τους, καθώς και η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών.
Τα φορο-δώρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία να γίνουν πλουσιότεροι τουλάχιστον κατά 2,2 δισ. ευρώ.
Μέρος των απωλειών αυτών στα έσοδα αντισταθμίστηκε από την αύξηση των άμεσων (μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας) και κυρίως των έμμεσων φόρων (αυξήσεις ΦΠΑ και φόρων σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, κινητά) που επιβάρυναν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, ενώ το υπόλοιπο συνέβαλε στη διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.
Στο όνομα αυτής της μαύρης τρύπας των ελλειμμάτων, που φέρνει τη χώρα για δεύτερη φορά σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης, ετοιμάζεται σήμερα από την κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων.
Μερικά από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι ισοδυναμούν με επαναφορά φόρων που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα υψηλά εισοδήματα, γεγονός που ερμηνεύεται και ως προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τη νέα μεγάλη φορολογική καταιγίδα που ετοιμάζει και θα πλήξει μεγάλη μερίδα φορολογουμένων».
Το παραπάνω ρεπορτάζ από τα «ΝΕΑ» δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πόσο ταξικό είναι το φορολογικό σύστημα και παράλληλα τι περιμένει τον εργαζόμενο λαό με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.
Απ’ ότι λεν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, η «μαύρη τρύπα» που είχε ο προϋπολογισμός το 2008 και φτάνει τα 3 δις ευρώ μεταφέρετε στον φετινό προϋπολογισμό.
Αυτό απλά σημαίνει νέα καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σενάρια για νέους φόρους αλλά και για αυξήσεις σε υφιστάμενους εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Το επιβεβαίωσε έμμεσα ο Παπαναστασίου δηλώνοντας «όλα τα σενάρια για ειδικούς ή έκτακτους φόρους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις, προτάσεις διαφόρων και δεν είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα σε θεσμικό επίπεδο».
Τα πράγματα είναι ολοκάθαρα. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποταχτεί πλήρως στις απαιτήσεις των Βρυξελλών (εν αντιθέσει με ορισμένες ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, που κάνουν του κεφαλιού τους), θα εξαντλήσει κάθε ικμάδα λαϊκού εισοδήματος μετατρέποντάς το σε φόρο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη «δημοσιονομική πειθαρχία».
Αφήστε μια απάντηση