Αλληλεγγύη στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου

Το δημοσίευμα της Αυγής στις 2/6/12 για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο προσφύγων του Λαυρίου, με τους απλήρωτους εργαζόμενους επί 5 μήνες και τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες χωρίς τρόφιμα, υπηρεσίες καθαριότητας και ιατρικής φροντίδας, μας παρακίνησε να επισκεφτούμε το “στρατόπεδο”.

Αντιπροσωπία των ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, συναντηθήκαμε και παραδώσαμε στους υπεύθυνους πρόσφυγες μια ποσότητα μελιού, που μας είχαν προσφέρει οι Σφακιανοί παραγωγοί μελιού, από την 2η συνάντηση με τους παραγωγούς που είχαμε διοργανώσει τον Απρίλιο του 2012. Κυρίως όμως συζητήσαμε μαζί τους και ίσως διοργανώσουμε κάτι στο άμεσο μέλλον. Συνολικά 175 Κούρδοι, 115 ενήλικες και 60 παιδιά διαμένουν στο κέντρο αυτό (ένα ετοιμόρροπο ασυντήρητο κτήριο). Μας μίλησαν για τα δίκαια αιτήματα των απλήρωτων εργαζόμενων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την μη καταβολή των χρημάτων από τον Ερυθρό Σταυρό προς το κέντρο προσφύγων, χρήματα όμως που δίδονται από τον ΟΗΕ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Καλούμε άμεσα όλες τις συλλογικότητες και τους αγωνιστές να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απελπισμένους μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου όπου φιλοξενούνται 267 Κούρδοι και Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες ενήλικες και 87 παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Από τις 21 Μαΐου 2012, έχει κοπεί η χρηματοδότηση του Ερυθρού Σταυρού, με την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το κέντρο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό και να υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Η πείνα κυριολεκτικά έχει κατασκηνώσει το Λάυριο και όλοι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Καταγγελίες αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι αντιμετωπίζουν ακράιο επισιτιστικό πρόβλημα.

Πρέπει τώρα να πιέσουμε ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αλλά και με πρωτοβουλία του κινήματος να ανακουφιστούν άμεσα οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Να δείξουμε έμπρακτα ότι η εργατική διεθνιστική πάλη είναι φορές ενός ανώτερου ανθρωπισμού, όταν η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί γυρνούν την πλάτη στους αγωνιστές, τους εκδικούνται για την τίμια στάση που κράτησαν και ουσιαστικά υποστηρίζουν τους διώκτες και καταπιεστές τους.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τους αγωνιστές από τις Λαϊκές Συνελεύσεις Χαλανδρίου και Βριλησσίων για τις υπέροχες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν.  Πρέπει άμεσα να βρουν μιμητές.

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του Λαυρίου

Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου όπου φιλοξενούνται 267 Κούρδοι και Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες ενήλικες και 87 παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Από τις 21 Μαΐου 2012,  έχει κοπεί η χρηματοδότηση του Ερυθρού Σταυρού, με την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το κέντρο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό και να υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Από τις 21 Μαΐου δεν υπάρχουν τρόφιμα και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωση των προσφύγων και ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας. Τις τελευταίες 10 μέρες τρέφονται αποκλειστικά με τσάι και λίγο ψωμί.

Την Παρασκευή 1/6 σύντροφοι από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Βριλησσίων μοιράσαμε κείμενο με έκκληση για βοήθεια στην λαϊκή αγορά Βριλησσίων και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 2 καρότσια με φρούτα και λαχανικά. Το πρωί του Σαββάτου 2/6, σύντροφοι από την Λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου και την Πρωτοβουλία Κατοίκων Βριλησσίων συναντηθήκαμε στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μοιράσαμε κείμενα έξω από τα 3 μεγάλα σούπερ μάρκετ και πήραμε τα τρόφιμα από τα καλάθια της καμπάνιας του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε» που σε συνεργασία με την εκκλησία και τα σούπερ μάρκετ συλλέγουν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε όλοι μαζί για το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο όπου παραδώσαμε τα τρόφιμα. Οι μετανάστες μέσα στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους μας υποδέχτηκαν με χαρά. Μας πρόσφεραν ζεστό τσάι και συζητήσαμε για ώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία ήταν ήδη πολύ σοβαρά αλλά τώρα λόγω της απεργίας των εργαζομένων έχουν μετατραπεί σε πραγματικό ζήτημα επιβίωσης.

Για το τέλος αφήσαμε δύο λόγια την περίφημη καμπάνια «Όλοι μαζί μπορούμε». Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί ΔΕΝ μπορούμε. Αυτοί που ευθύνονται για την φτώχια μας, επιστρέφουν με την κλασική μάσκα της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης για να αυτοπροβληθούν ως «σωτήρες». Τα οποία τρόφιμα στα καλάθια των σούπερ μάρκετ δεν διατίθενται καν σε τιμές κόστους σε εκείνους που θέλουν να συνεισφέρουν. Εξαιρετική ιδέα. Να είσαι ο ΣΚΑΪ, τα σούπερ μάρκετ, η εκκλησία, να αυτοπροβάλλεσαι και να διαφημίζεσαι για το κατ’ ευφημισμό «κοινωνικό σου έργο» χωρίς να βάζεις ούτε ένα ευρώ για την φιλανθρωπία που προπαγανδίζεις και να παρακρατάς και μέρος των προσφερόμενων αγαθών δημιουργώντας νέο εμπορικό κύκλο κερδοφορίας σου!

Σύντροφοι – Συντρόφισσες Από Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου και Πρωτοβουλία Κατοίκων Βριλησσίων

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Προσφύγων Λαυρίου:

Εδώ και πολύ καιρό οι πολιτικές που ακολουθούνται στο θέμα των προσφύγων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Πάνω από ένα χρόνο αγωνιζόμαστε μαζί με κατοίκους της περιοχής για να συνεχιστεί η λειτουργία του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου. Κι όταν μιλάμε για το Κέντρο, εννοούμε τους εκατοντάδες κούρδους και Αφγανούς πολιτικούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται εδώ και πολλά χρόνια εδώ, μαζί με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό.

Από χθες 21 Μαΐου 2012, οι εργαζόμενοι του Κέντρου βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση επειδή έχουν να πληρωθούν έξη μήνες. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Γιατί, το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκείνοι, το αντιμετωπίζουμε κι εμείς.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των ιθυνόντων για τη ζωή στο Κέντρο, αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, είναι να αντιμετωπίζουμε άμεσα πρόβλημα σίτισης και λειτουργίας του, επειδή η τροφοδοσία έχει διακοπεί. Από χθες, δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωσή μας, αλλά ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας.

Μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λαυρεωτικής να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την πλήρη συμπαράστασή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Κέντρου και τους κατοίκους της περιοχής σε άμεση κινητοποίηση, για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνον εμάς αλλά και την κοινωνική συνοχή του Λαυρίου. Τονίζουμε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας κομμάτι αυτής της πόλης και της λαυριώτικης κοινωνίας και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και αλληλένδετα.

Ενωμένοι, εργαζόμενοι, κάτοικοι και πρόσφυγες, μπορούμε να νικήσουμε.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *