Υπερεπείγουσα ανάγκη η οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ στους οικοδόμους

Με ένα «γενικό έγγραφο» η διοίκηση του ΙΚΑ στις 30/5/2012, απευθύνεται σε « Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα του Ι.Κ.Α–Ε.Τ.Α.Μ», και τα ενημερώνει για τον σφαγιασμό που επίκειται στους μισθούς και στα μεροκάματα των οικοδόμων και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κατασκευαστικού κεφαλαίου με το κατακρήμνισμα των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος των εισφορών του ανειδίκευτου εργάτη.  Η διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει τα παραρτήματα ότι: «… Η αρμόδια Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μας γνώρισε ότι, η από 14-7-2009 «Σ.Σ.Ε. για τους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων οικοδόμων και συναφών κλάδων όλης της χώρας» έπαυσε να ισχύει και για τους εργαζόμενους σε εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης κλαδικής σύμβασης εργασίας , οι όροι της έχουν μεταφερθεί στην «ατομική σύμβαση» εργασίας… Για τους απασχολούμενους εργατοτεχνίτες οικοδόμους , αυτούς δηλαδή που έχουν σε ισχύ συμβάσεις εργασίας με εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων, μπορούν να γίνονται δεκτές Α.Π.Δ. οικοδομοτεχνικού έργου με ημερομίσθια χαμηλότερα από τα οριζόμενα στην από 14-07-2009 Σ.Σ.Ε. και μέχρι τα οριζόμενα από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.».  Δηλαδή, 26,18 ευρώ που έφτασαν το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη  και 586 ευρώ μισθός (από 34,11 και 763,41 αντίστοιχα που έπρεπε να είναι με βάση την ΕΓΣΣΕ για το 2012, και 52,35 που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση) και 22,83 ευρώ και 510 ευρώ μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Με λίγα λόγια η διοίκηση του ΙΚΑ έρχεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου,  τις οποίες εφαρμόζει πιστά και ουδόλως άλλαξε η τρικομματική  κυβέρνηση Σαμαρά, με τις οποίες καταργούνται με τη λήξη τους οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε), σε αντίθεση με την παράταση της  ισχύος  τους μέχρι την υπογραφή νέας σύμβασης που ίσχυε μέχρι τώρα. Οι Σ.Σ.Ε αντικαθίστανται με ατομικές συμβάσεις ή επιχειρησιακές.

Η κατάργηση των Σ.Σ.Ε, θα επιφέρει απότομη συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης των εργαζομένων στις κατασκευές. Πράγμα που σημαίνει αύξηση και βάθεμα του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με την δραστική μείωση του μεροκάματου, την  μείωση των συντάξεων και την αύξηση στα χρόνια για σύνταξη, την υποβάθμιση των παροχών υγείας, την κατάργηση στην πράξη του βαρέως οικοδομικού ενσήμου και συνολικά όλων των καταχτήσεων του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, θα σημάνει αύξηση των κερδών για το κατασκευαστικό κεφάλαιο, αύξηση του ποσοστού κέρδους με την μεγάλη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη, κόστους, δηλαδή με την δραστική μείωση του μεροκάματου και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι πρέπει να ανατραπούν! Διότι, παραδίδουν την εργατική τάξη του κλάδου των κατασκευών,  βορά στα νύχια του κατασκευαστικού κεφαλαίου, χωρίς δικαιώματα, χωρίς  Συλλογική Σύμβαση, χωρίς  συλλογική εκπροσώπηση και έκφραση, με ατομικές συμβάσεις και εξευτελιστικά μεροκάματα, ως πρόβατα προς εκμετάλλευση και σφαγή.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές: η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και αγιάτρευτη και συνίσταται στην μη επένδυση των τεράστιων  συσσωρευμένων κεφαλαίων των καπιταλιστών, κεφάλαια που συσσωρεύτηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα μας, λόγω του ότι δεν τους αποδίδουν τα μεγάλα κέρδη που θα ήθελαν,  όπως γινόταν πριν την κρίση.  Ο σύγχρονος καπιταλισμός με την κρίση του οδηγεί εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, στην φτώχεια, την εξαθλίωση, την υπερεκμετάλλευση. Άμεση αναγκαιότητα είναι η πάλη για την ανατροπή του.                                                                                          Χιλιάδες οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές βρίσκονται στην ανεργία εδώ και χρόνια και έχουν περιπέσει σε κατάσταση σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, χωρίς μεροκάματο, χωρίς κανένα εισόδημα.  Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνάει το 80%.

Ο κλάδος των κατασκευών τώρα περνάει την πιο βαθιά κρίση την οποία βέβαια πληρώνουμε εμείς. Διότι οι κατασκευαστές φρόντισαν για τον εαυτό τους.

Οι καπιταλιστές για να ξεπεράσουν την κρίση τους δεν διστάζουν να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις μας για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Ο πιο πρόσφορος και  σίγουρος τρόπος για να αυξήσουν τα κέρδη τους είναι το βάθεμα της δικής μας εκμετάλλευσης και η απαλλαγή τους από την φορολόγηση.  Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι  κυβερνήσεις και το κράτος οι οποίοι νομοθετούν τις απαιτήσεις του κατασκευαστικού κεφαλαίου με την κατάργηση των ΣΣΕ και την φοροαπαλλαγή του.
Για να περάσει αυτή η πολιτική και η σφαγή της εργατικής τάξης έβαλαν πλάτη οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΓΣΕΕ. Αυτές οι δυνάμεις που τάχθηκαν στο πλευρό της εργοδοσίας, που υπέγραφαν για χρόνια συμβάσεις «εργασιακής ειρήνης», και σέρνονταν στα παζάρια των διαλόγων, ενάντια στα συμφέροντά μας.

Σοβαρότατες ευθύνες φέρνει η  Ομοσπονδία Οικοδόμων  η οποία έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμό και να έχει οργανώσει την πάλη, για να αναπτυχθούν μαζικοί αγώνες για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ, και με το σύνθημα «δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα» .

Η Ομοσπονδία  με ευθύνη της Διοίκησής της, υποβάθμισε διαχρονικά το ζήτημα αυτό. Ούτε τώρα που η Σύμβαση καταργείται δεν ίδρωσε το αυτί της Διοίκησης, όπως προκύπτει από την απόφαση της ολομέλειας της,  το Σάββατο 7/7/2012. Από την απόφαση αυτή απουσιάζει ο σχεδιασμός της δράσης για την υπογραφή ΣΣΕ, ως κεντρικό ζήτημα  πάλης των οικοδόμων.  Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας οικοδόμων φέρει βαριές ευθύνες,  για την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οι οποίες κυριαρχούν στην Ομοσπονδία από το 1976, έχουν διαχρονική ευθύνη για την σχεδόν διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές: δεν πάει άλλο! Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα για να μην λιμοκτονήσουμε,  για να μην περάσουν τα σχέδια των καπιταλιστών και να μην εφαρμοστούν οι νόμοι τους.

Ο μόνος  δρόμος για την επιτυχία των αγώνων μας είναι ο δρόμος που περνάει μέσα από την σύμπτυξη  ενιαίου εργατικού μετώπου ανατροπής της δίχως τέλος και όριο καπιταλιστικής επιδρομής.   Όλοι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, ανεξάρτητα από θεό, δόγμα, εθνικότητα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις του κεφαλαίου το οποίο  μας εξαθλιώνει και μας πίνει κυριολεκτικά το αίμα.

Να  πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης από τους κατασκευαστές,  καθώς και το δικαίωμα στην εργασία για όλους με δικαιώματα, από την κυβέρνηση και το κράτος.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,  αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη η οργάνωση της πάλης μας για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας:

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Άμεση κατάργηση της πιο αντεργατικής πράξης του 2ου Μνημονίου  και της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου η οποία καταργεί τις ΣΣΕ και λεηλατεί την περιουσία του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας,  περιουσία που έγινε με τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης ( η κατάργηση των ΣΣΕ και η λεηλασία της εργατικής περιουσίας  κατοχυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 6/28-2-2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου). Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και νόμων.

·          Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και 7ωρο-35ωρο-5μερο. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των κλάδων με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024 του 2011. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

·         Κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

·         Άμεση προστασία των ανέργων. Ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρει δουλειά ο άνεργος, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα ανεργίας και υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στον ασφαλιστικό χρόνο. Όχι στην κατάργηση του εποχιακού επιδόματος.

·          Όχι στην αύξηση των ενσήμων για την κατοχύρωση κατώτερης σύνταξης.

·          Αύξηση των δαπανών και δωρεάν δημόσια αναβαθμισμένη  υγεία-πρόνοια-παιδεία.

·         Δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για την οποία να πληρώνουν οι καπιταλιστές και το κράτος.

·         Να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό στους άνεργους, να σταματήσουν οι εξώσεις, να πάνε τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια, τα διόδια  και η υπέρμετροι φόροι.

  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Να παγώσει κάθε πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία εργατικής  και φτωχής οικογένειας.
  • Να      σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του ΟΕΚ. Κάτω τα χέρια      από την περιουσία των εργαζομένων! Φθηνή, σύγχρονη και αξιοπρεπή κατοικία      για κάθε εργατική οικογένεια.

·         Αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις για την ικανοποίηση των αναγκών διαβίωσης. Δεν υπογράφει κανένας ατομική σύμβαση. Οργανωνόμαστε στα σωματεία και απαντούμε συλλογικά.

Απέναντι στην αδράνεια και την ανικανότητα της Διοίκησης της Ομοσπονδίας να οργανώσει τον αγώνα των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές, οι ίδιοι οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα. Να ενεργοποιηθούν τα σωματεία, να συντονιστεί η πάλη τοπικά και πανελλαδικά, να αναγκαστεί και η Ομοσπονδία να κινητοποιηθεί. Η Σ.Σ.Ε είναι κομβικό συνδικαλιστικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό ζήτημα για το σύνολο των εργαζομένων. Συνδέεται άμεσα με την πάλη για απόκρουση και ανατροπή όλης της αντεργατικής καταιγίδας που οξύνεται τα τελευταία χρόνια με τα αλλεπάλληλα μνημόνια που επιβάλλουν το Δ.Ν.Τ,  η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να απομονώσει τις δυνάμεις της συνθηκολόγησης και του αναχωρητισμού και να προωθήσει συντονισμένους αγώνες μέσα από την κοινή δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων, σωματείων, Ομοσπονδιών και γενικών συνελεύσεων αποφασιστικού χαρακτήρα, για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων.

Απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου,  στο ενιαίο μέτωπο των καπιταλιστών και στην ωμή επέμβαση των κυβερνήσεων και του κράτους υπέρ των κεφαλαιοκρατών, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με την λογική του μικρότερου κακού, ούτε με την  λογική της φυγομαχίας και τη μη υπογραφή ΣΣΕ. Η απάντηση πρέπει να δοθεί με την σύμπτυξη ενιαίου εργατικού μετώπου και την αμφισβήτηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της ίδιας της καπιταλιστικής εξουσίας.

Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής  διεκδίκησης των αιτημάτων μας και υπογραφής ΣΣΕ, πρέπει να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες,  Γενικές και διακλαδικές.  Η ανατροπή  του νέου αντεργατικού πακέτου μέτρων, ταυτίζεται με την ανατροπή της κυβέρνησης η οποία συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει το μνημόνιο και να περάσει τα μέτρα. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας διαρκείας. Όσο μας αφορά,  θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την συμμετοχή των οικοδόμων, εργαζομένων και ανέργων, σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες.

 

  • Αγωνιστική Πρωτοβουλία οικοδόμων Ν. Τρικάλων,
  • Πρωτοβουλία Οικοδόμων Άρτας,
  • Πρωτοβουλία Οικοδόμων Ιωαννίνων, 
  • Αγωνιστική Κίνηση Οικοδόμων Λάρισας,
  • Πρωτοβουλία Οικοδόμων Αθήνας
  • Εργατική Πάλη οικοδόμων Αγρινίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *