Εργαζόμενοι Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα-Κοινός Αγώνας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (23.11.2012) ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εμείς, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας:

· Καλούμαστε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των καθηκόντων μας ως στελέχη του Υπουργείου να υποστηρίξουμε τις διαδικασίες κατάρτισης και υλοποίησης ρυθμίσεων που αφαιρούν εργασιακά δικαιώματα από το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη χώρα μας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ουσιαστικά υποχρεωνόμαστε να αποδεχθούμε και να περιβάλουμε με υπηρεσιακό περίβλημα διατάξεις και διαδικασίες που υπαγορεύονται και εκτελούνται από την Τρόικα, υπουργικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα.

· Είμαστε αντίθετοι, παρότι αναγκαστικά σχεδιάζουμε και εκτελούμε, ρυθμίσεις  που επιβλήθηκαν κατ’ επιταγή των δανειστών μας, και με τις οποίες η αγορά εργασίας καθίσταται, χωρίς υπερβολή, φέουδο της εργοδοσίας. Ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις με τις οποίες, ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ μειώνεται δραματικά, η προστασία των κλαδικών συμβάσεων εξαλείφεται, η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων περιορίζεται σε ένα τρίμηνο, οι μισθολογικές ωριμάνσεις αναστέλλονται και η διαιτησία επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη. Ρυθμίσεις με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα βλέπει ήδη τα εισοδήματα της να περιορίζονται έως και 50%.

· Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι υπό την τρομοκρατία της εκταμίευσης άλλης μια δόσης αλλά και υπό το φόβο της αξιολόγησης με σκοπό απολύσεις, υιοθετούνται και εφαρμόζονται νέες διατάξεις που μειώνουν αποζημιώσεις απόλυσης, καταργούν επιδόματα γάμου, αναστέλλουν μισθολογικές ωριμάνσεις. Δεν ενστερνιζόμαστε οποιοδήποτε μέτρο επιβαρύνει τους συναδέλφους μας στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος αντεργατικών πολιτικών και με το φάσμα της ανεργίας..

· Ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με την απόγνωση των εργαζόμενων που αγωνιούν για τη δουλειά τους, που προσπαθούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, για το νόμιμο ή μη των μισθολογικών μειώσεων και των “κομψών” εκβιασμών στους οποίους υποβάλλονται από τους εργοδότες. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι νόμοι πλέον ευνοούν κατάφωρα το ισχυρό μέρος της εργασιακής σχέσης.

· Καταγγέλλουμε μέτρα και ενέργειες που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, καθώς οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά μειώνουν παρά αυξάνουν ή έστω διατηρούν την προστασία της εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως επιτάσσει το αρ.22 του Συντάγματος. Επιπλέον, ήδη Ελληνικά Δικαστήρια, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εξέδωσαν αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει ότι πολλές ρυθμίσεις για τα εργασιακά αντίκεινται στο Ελληνικό Σύνταγμα, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

· Έχοντας κατά νου τα παραπάνω και αδυνατώντας να μείνουμε απαθείς απέναντι σε όσα διαπράττονται σε βάρος της εργασίας, ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους. . Ως υπάλληλοι, αλλά κυρίως ως πολίτες και ως άνθρωποι, στεκόμαστε δίπλα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού Τομέα που παλεύουν για τα αυτονόητα. Βάζουμε μπροστά το αίτημα για επιστροφή των εργατικών κατακτήσεων που αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια και καλούμε το εργατικό κίνημα να συνεχίσει και να κλιμακώσει τους δίκαιους αγώνες του. Με τις μικρές μας δυνάμεις θα συμπαρασταθούμε σε όσους εργαζόμενους προστρέξουν στο Υπουργείο μας και θα συνδράμουμε στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.
 
· ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, μέσα από τα Σωματεία μας, τους συλλογικούς φορείς μας, και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, θα διεκδικήσουμε την ανατροπή των αντεργατικών και αντισυνταγματικών νόμων και θα επανακτήσουμε εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα αιώνων, που με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση, στερείται η γενιά μας και οι επόμενες γενιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *