ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΟΛΙΓΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΟΙ ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ΑΠΛΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ (β’ μέρος)


Μα γιατί δεν τρώτε παντεσπάνι?

Πριν μερικούς μήνες είχαμε δει ένα άρθρο στο οποίο οι εφοπλιστές έλεγαν πως αν το κράτος επιχειρούσε να τους φορολογήσει (σημ: τώρα είναι αφορολόγητοι) θα έφευγαν.

Πριν λίγες μέρες, διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times, με αφορμή τα “Ποσειδώνια”, ένα μεγάλο “event” για τους εφοπλιστές.

Το άρθρο, με τίτλο “Πάρτυ μεγιστάνων εφοπλιστών ενώ η Ελλάδα παραπαίει” (Shipping tycoons party as Greece struggles) μας λέει, σε πρόχειρη μετάφραση, τα εξής:

————————————————————————————-

“Στα χλιδάτα πάρτυ γύρω από την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, θα ήταν εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τρομερή οικονομική κρίση. Αλλά, από πολλές απόψεις, τα γεγονότα για τον εορτασμό των Ποσειδωνίων – τη μεγαλύτερη συνάθροιση των εφοπλιστών που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια – είχαν ελάχιστη σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν σαν να βρίσκονταν στον Άρη.

Εφοπλιστές-μεγιστάνες από την Ελλάδα -το έθνος στο οποίο έχουμε τη μεγαλύτερη κατοχή πλοίων παγκοσμίως- αλλά και αλλού γιόρταζαν το ξεπέρασμα της κρίσης στη ναυτιλία που πριν από ένα χρόνο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καταστραφούν πολλές από τις επιχειρήσεις τους.

Μεγιστάνες χτυπούσαν φιλικά ο ένας τις πλάτες του άλλου τα ξημερώματα του πάρτυ, ενώ καταναλώθηκαν τεράστιες ποσότητες από κοκτέιλ και σούσι, οστρακοειδή και βοδινό κρέας.

Τα γεγονότα με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ήταν στο συγκρότημα Astir Palace, ένα συγκρότημα-θέρετρο σε μια πευκόφυτη ιδιωτική χερσόνησο – καλά προστατευμένη από τους ζητιάνους του δρόμου, τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις των αμοιβών τους και έχουν γίνει εμβλήματα της κρίσης στην Ελλάδα.

«Είναι ένας παράλληλος κόσμος», εξήγησε ο Γιάννης Λιβέρης, πρόεδρος της Ocean Freight που βασίζεται στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Astir Palace.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η κρίση στην Ελλάδα θα φέρει τις δύο αυτές διαφορετικές κοινωνίες σε σύγκρουση και με ποιο τρόπο οι πλοιοκτήτες θα αντιδράσουν αν αυτοί είναι που δεχτούν περικοπές και χτυπήματα?

Οι κύριοι τομείς των Ελλήνων εφοπλιστών – μεταφορά προϊόντων, πετρελαίου και υποπροιόντων του, ανέκαμψαν κυρίως λόγω της αντοχής της οικονομίας της Κίνας, παρά λόγω ενδογενών παραγόντων.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μεγιστάνες κάνουν τις περισσότερες από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις ναυλώσεις τους στο Λονδίνο, έχουν εισηγμένες τις εταιρείες τους στη Νέα Υόρκη και γενικά μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο τους συμφέρει περισσότερο.

Λίγοι έχουν περισσότερα από ένα μικρό γραφείο διαχείρισης στην Ελλάδα, και έτσι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει σε αιτήματα φορολόγησης των κερδών τους.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ένας εφοπλιστής με έδρα τον Πειραιά, είπε πως οι εταιρείες του έχουν γραφεία στο Λονδίνο, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και τη Ρουμανία. “Για εμάς, το να μεταφέρουμε τις δραστηριότητες μας έξω από την Ελλάδα θα πάρει μόνο λίγα λεπτά”, είπε.

Ο Μιχάλης Μποντούρογλου, πρόεδρος της Paragon Shipping, θεωρεί πως σε μεγάλο ποσοστό η επιτυχία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου οφείλεται στην ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση. «Ο δημόσιος τομέας είναι ασφυκτιά τον ιδιωτικού τομέα με τη γραφειοκρατία του, την αναποτελεσματικότητα του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και με τις διεφθαρμένες πρακτικές του”, είπε.

Ωστόσο, οι Έλληνες εφοπλιστές επιμένουν ότι αισθάνονται συμπάθεια για τους συμπατριώτες τους και προτιμούν τη ζωή στην Ελλάδα, έναντι των δυνητικών εναλλακτικών, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, το Μονακό ή η Ελβετία.

Η επιλογή είναι εύκολη, καθώς εξήγησε ο Γιώργος Οικονόμου, εξέχοντας Έλληνα εφοπλιστής, δίπλα σε μια όμορφη ηλιόλουστη παραλία.

«Οι περισσότεροι από εμάς εδώ γιατί μας αρέσει το κλίμα», είπε. “Έχουμε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα εδώ όπου μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως θέλουμε. Αλλά, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει αλλού».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει ενοχλήσει τους εφοπλιστές με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για να συντονίσει την πολιτική προς τον τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές κυβερνήσεις δε δείχνουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης επί των πλοιοκτητών ή της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η θέση τους [σημ: Οι εφοπλιστές έχουν κατοχυρώσει εδώ και πάμπολλα χρόνια βάση νόμου ότι δε θα πληρώνουν φόρους] προστατεύεται από το σύνταγμα για περισσότερα από 40 χρόνια. Οι παράλληλοι κόσμοι των κοσμικών πάρτυ από τη μία και των φτωχών από την άλλη φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν” [Για πόσο ακόμα αναρωτιόμαστε εμείς?…]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *