Κατά ριπάς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ

Κατά ριπάς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ 11% ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ

ΟΥΤΕ ΜΙΑ, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις αυξήσεις ΦΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου, καθιστώντας την Ελλάδα (παρά το χαμηλό εισόδημα της οικονομίας και των πολιτών) ένα από τα πλέον ανάλγητα, κοινωνικά, κράτη της ΕΕ.

Οι δύο αυξήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οδηγώντας τον χαμηλό συντελεστή στο 11% και τον υψηλό στο 23%.

Επεται όμως και συνέχεια. Εως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποια βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα «μετακομίσουν» από το 11% στο 23% από τον Ιανουάριο του 2011. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρουν ποια θα είναι, αρκεί να αποτελούν το 30% των ειδών που σήμερα φορολογούνται με 11%. Αλλωστε τον Ιανουάριο του 2012 όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με την πλήρη κατάργηση του συντελεστή 11%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.

Επιβαρύνσεις

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα επιβαρυνθούν σημαντικά σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, γάλα, ψωμί, σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό γιατί οι ίδιες οι επιτηρήτριες χώρες της Ελλάδας έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη.

Οπως εξηγούν, στη Γερμανία όπου ο κανονικός συντελεστής βρίσκεται στο 19% επιβάλλεται ΦΠΑ μόνο 7% στα τρόφιμα. Στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία.

Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι «αδικίες» υπάρχουν και σε άλλα είδη, που επιβαρύνουν πολύ τη τσέπη του νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία ο συντελεστής είναι μόνο 5%, το ίδιο και στην Πορτογαλία. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).

Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής, η ύδρευση.

Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.

Στον τουρισμό, οι «ανταγωνίστριες» χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).

Αυξήσεις διαρκείας που μπορεί να ωθήσουν τον τιμάριθμο σε επίπεδα άνω του 6% (από 5,2% τον Ιούνιο) αναμένεται ότι θα προκαλέσει το νέο κύμα «αναπροσαρμογών» των τιμών με αφορμή τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων.

Οι αυξήσεις δεν θα γίνουν ταυτόχρονα. Κάποιες είναι ήδη γεγονός ενώ στα περισσότερα προϊόντα θα γίνουν σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν περάσει ήδη στην αγορά, οι τομείς που επιβαρύνονται πλέον είναι οι υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ (κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των ειδών προσωπικής υγιεινής).

*Πριν καν αυξηθούν επισήμως οι συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις, ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών. Με αφορμή την τουριστική περίοδο πολλοί προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των καταλόγων τους. Η επιβάρυνση έχει περάσει πλέον σε διόδια (εθνικών οδών, Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου). Ηδη ακτοπλοιϊκές εταιρείες έσπευσαν να προσθέσουν μερικά ευρώ στις τιμές τους…

*Τα σουπερμάρκετ τελούν εν αναμονή του καθορισμού των τιμών από τους προμηθευτές. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετακυλίσουν το βάρος στην πλειονότητα των κωδικών ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν δεύτερη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη οι λιανοπωλητές πωλούν με τις τιμές της προηγούμενης παραλαβής, εκτός από περιπτώσεις νωπών ειδών. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να κρατήσουν αμετάβλητες τις τιμές σε προϊόντα «κράχτες» αυξάνοντας όμως σταδιακά την αξία δεκάδων κωδικών που δεν θεωρούνται καθημερινής ανάγκης.

*Στο λιανεμπόριο (ρούχα, έπιπλα κ.λπ.) η κάθετη πτώση του τζίρου και η έναρξη των εκπτώσεων από τις 15 Ιουλίου (ακόμη και μεγάλες αλυσίδες ξεκίνησαν «εβδομάδες προσφορών» από τα μέσα Ιουνίου) αποτρέπει προς το παρόν τα χειρότερα…

*Η μεγάλη «σφαγή» συντελείται ήδη σε τομείς που ελέγχονται από το Δημόσιο, καθώς το κράτος δεν απορροφά (ούτε πρόκειται να απορροφήσει) το νέο ΦΠΑ. Αυτό εξηγεί την αυτόματη αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ (έως 3%), της ΕΥΔΑΠ (έως 2%), του ΟΤΕ (έως 2,5%), του ΟΣΕ, ενώ αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς (ταξί) λόγω της επιβολής ΦΠΑ 11%. Στον τομέα των μεταφορών οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν για πολύ ακόμη τις τιμές λόγω ΦΠΑ και επιβάρυνσης της βενζίνης έως 25% το τελευταίο τρίμηνο.

Εκτίναξη του κόστους ζωής των ελληνικών νοικοκυριών το 2009 στο 97,4% του κοινοτικού μέσου όρου κατέγραψε η Eurostat.

Το βάρος για τα νοικοκυριά είναι πλέον δυσβάστακτο. Τα πακέτα μέτρων του 2010 τα υποδέχθηκαν με τιμές Ευρώπης, αλλά με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Οι αμοιβές αντιστοιχούν μόλις στο 63,6% του κοινοτικού μέσου όρου (14.000 ευρώ έναντι 22.000 ευρώ μέσων ακαθάριστων αποδοχών).

Ολα αυτά, πριν αποφασιστεί η μείωση μισθών στο Δημόσιο, η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η καταιγίδα εισπρακτικών μέτρων που μειώνει στην πράξη πολύ περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ετσι, ο μέσος όρος εισοδήματος θα πέσει ακόμα χαμηλότερα το 2010.

0 απαντήσεις στο “Κατά ριπάς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ”

  1. Ένα σωρό κόσμος… παρατάει ακίνητα τα αυτοκίνητα του λόγω τιμής βενζίνης, άλλοι τόσοι αντί για τσιγάρα της προκοπής καπνίζουν πλέον διάφορα χορτάρια, γιατί δεν βγαίνουν, τώρα θα μένουμε και… νηστικοί…
    Κακό ψόφο ρε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *