Η Ελευθερία της Διακίνησης των Ριζοσπαστικών Ιδεών είναι Αδιαπραγμάτευτη

imagesΗ Ελευθερία της Διακίνησης των Ριζοσπαστικών Ιδεών είναι Αδιαπραγμάτευτη : Αλληλεγγύη στα Μέσα Κοινωνικής Πληροφόρησης

Η ελευθερία της έκφρασης θα πάψει να είναι το υποκατάστατο της ελευθερίας του πράττειν, όταν η ζωντάνια και η ενεργητικότητα, που κρύβει, θα προλαμβάνουν και θα αποθαρρύνουν τις παραποιήσεις, επιφέροντας την αντιστοιχία ανάμεσα στην αδελφοσύνη των λέξεων και την αδελφοσύνη των ανθρώπων.

Ραούλ Βάνεγκεμ (2003).

Στις 11/​4 με εντολή της πρυτανείας του Πολυτεχνείου διακόπτεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε τρία μέσα οριζόντιας κοινωνικής πληροφόρησης του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, στο athens.indymedia, στον 98FM και στο Ράδιο Ένταση. Έχει προηγηθεί η εδώ και χρόνια καμπάνια του φασιστικού τόξου για τη φίμωση κάθε κοινωνικού μέσου πληροφόρησης, η οποία βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος τόσο στο βαθύ κράτος (δικαστικό – εισαγγελικό σώμα/​δυνάμεις καταστολής) όσο και στα επιτελεία των κυβερνώντων.

Στα σύγχρονα καθεστώτα του αστικού κοινοβουλευτισμού η ελευθερία της έκφρασης, όταν οι ριζοσπαστικές της εκφάνσεις δεν ποινικοποιούνται, χάνεται μέσα σε έναν ωκεανό εταιρικών μέσων ενημέρωσης με συγκεντροποιημένη στα χέρια τους τη δύναμη της μαζικής επικοινωνίας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο στεγανοποιημένος πυρήνας των αστικών ΜΜΕ αποτελεί καίριο και βασικό πυλώνα του απολύτως διεστραμένου συστήματος εξουσίας, που λυμαίνεται τις ζωές μας. Η παρούσα επίθεση στα μέσα πληροφόρησης της κοινωνίας δεν έρχεται τυχαία στη σημερινή χρονική συγκυρία. Για το σύστημα, που πνέει τα λοίσθια υπό την απειλή της εξέγερσης, η φιλοτέχνηση της αναπαράστασης, που έχουν οι καταπιεζόμενοι για την καθολική επίθεση, που δέχονται, δεν επιδέχεται ρωγμές. Στα πλαίσια αυτά η κυριάρχηση της δημόσιας σφαίρας από τη μονολιθικότητα των εγχώριων συστημικών ΜΜΕ θα πρέπει να επιβληθεί με σιδηρά πειθαρχία. Γι’ αυτό η καταστολή των τριών μέσων κοινωνικής πληροφόρησης πρέπει να μας βρει όλους απέναντι ως ένα ζήτημα ελευθερίας του δικού μας λόγου απέναντι στον λόγο των κυριάρχων.

Διανύουμε μία περίοδο που το σύστημα κυριαρχίας δημιουργεί ζώνες εκτός του δικαίου, θέτοντας κοινωνικές ομάδες, τάξεις, χώρους και δικαίωματα σε κατάσταση εξαίρεσης, με σκοπό να συρρικνώσει κοινωνικές κατακτήσεις κερδισμένες διαχρονικά με το αίμα και τα βασανιστήρια των καταπιεσμένων. Είναι όμως και μία περίοδος που τα κινήματά μας οφείλουν να σηκώσουν το γάντι του κοινωνικού ανταγωνισμού και απέναντι στην επιχείρηση επιβολής της γυμνής από περιορισμούς συστημικής εξουσίας να αντιπαρατάξουν τη διεύρυνση του αντιεξουσιαστικού πυρήνα των κοινωνικά κατακτημένων ελευθεριών. Δεν αναγνωρίζουμε στο σύστημα καμία εξουσία να υπαγορεύει τα όρια του ριζοσπαστικού και ανατρεπτικού λόγου των ανταγωνιστικών κινημάτων, μόνος κριτής αυτού ήταν, είναι και θα είναι η ίδια η κοινωνία. Δεν εκχωρούμε στο σύστημα καμία εξουσία αυτό να καθορίζει το περιεχόμενο του ασύλου των πανεπιστημίων, το άσυλο αποτελεί κοινωνική κατάκτηση με αίμα και βασανιστήρια κερδισμένη, το πραγματικό νόημα του οποίου δίνουν όσοι σε κάθε χρονική συγκυρία τάσσονται με το ρεύμα της ελευθερίας.

ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ — ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΤΑΣΗ 100.1, ΣΤΟ ATHENS INDY­MEDIA ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 98FM

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΕΜΠΤΗ 25/​4, 18 μμ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *