Ο Άγγελος Χάγιος στο ACTION24

image002Γράφει ο kokkiniotis

Παρουσιάζουμε εκτεταμένα αποσπάσματα από την παρουσία του περιφερειακού συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική Άγγελου Χάγιου στο κανάλι ACTION24 την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη, στην εκπομπή «Ανασκόπηση Σήμερα» με τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα.

Το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, απάντησε στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Βασίλη Ταλαμάγκα, οι οποίες πολλές φορές ήταν απρόσμενες και κάλυπταν μεγάλο φάσμα:

-Από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, την ερμηνεία της ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, την ενδεχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς, τη σχέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ,  το ΚΚΕ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, τις πολιτικές εξελίξεις, τη μετωπική πολιτική συμπόρευση, τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την εσωτερική λειτουργία του μετώπου, μέχρι τις απόψεις για τον Μάο, τον Τρότσκι, τον Στάλιν, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τις πρόσφατες εξελίξεις σε αυτήν.

Με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή, με απόσπασμα της βορειοκορεατικής τηλεόρασης, αλλά και τις αναφορές στην σημερινή Κίνα, ο Άγγελος Χάγιος αναφέρθηκε στα καθεστώτα του ‘υπαρκτού σοσιαλισμού’, λέγοντας ότι αυτά ακύρωσαν το απελευθερωτικό πρόταγμα και τον αγώνα της Οκτωβριανής και της κινέζικης επανάστασης και εξελίχθηκαν σε εκμεταλλευτικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Ήταν το αντίθετο της λογικής της εργατικής δημοκρατίας για την οποία μίλησε ο Μαρξ και ο Λένιν, η ανατροπή της παράδοσης της Κομμούνας. Ήταν το αντίθετο του σοσιαλισμού.

«Εμείς παλεύουμε για σοσιαλισμό που δεν γνώρισε ο κόσμος, για το σοσιαλισμό που επιχείρησαν η Οκτωβριανή επανάσταση και η κινέζικη επανάσταση και δεν τον ολοκλήρωσαν»,τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο του επαναλανσαρίσματος μιας ακροδεξιάς ‘ξυρισμένης’, στα πρότυπα της Αυστρίας, δυνάμει κυβερνητικού εταίρου.

Αναφέρθηκε στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη, όπως ο πολύ σημαντικός αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, σχολιάζοντας ότι κάποτε ήταν όνειρο, μαζί με τους φοιτητές να παλεύουν και οι εργαζόμενοι για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Τόνισε επίσης την ανάγκη η αριστερά σήμερα να μιλήσει με καθαρές κουβέντες για τον καπιταλισμό  και τον σχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής καταστροφής που βιώνουμε.

Κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίασε το γεγονός ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία με τον καλπονοθευτικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο μάλιστα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος της υπόλοιπης αριστεράς.

Αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική εμπειρία της Ιταλίας παλαιότερα και της Κύπρου πιο πρόσφατα για την αριστερά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η αριστερά να προβάλλει αριστερό πολιτικό πρόγραμμα, να μιλάει για τον καπιταλισμό και για έξοδο από την ΕΕ.

Δείτε το μεγαλύτερο μέρος της ενδιαφέρουσας αυτής πολιτικής συζήτησης στα δύο βίντεο που ακολουθούν.

Τελευταίο κομμάτι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *