Δεν πηγαίνουμε στο μεζεδοπωλείο ΣΑΛΑΝΤΙΝ μέχρι να ανακληθούν οι 3 απολύσεις

image002Δείτε τις ανακοινώσεις του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού, καθώς και υλικά της ΕΣΕ για το ίδιο ζήτημα…

Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο ΣΑΛΑΝΤΙΝ και να διαμαρτυρηθείτε για την αυθαιρεσία του εργοδότη και τις απολύσεις των εργαζομένων 211-1847890.
Προωθήστε σε όσο περισσότερους την ενημέρωση σχετικά με τις απολύσεις.

Το δεύτερο κείμενο του Σωματείου

Σερβιτόρων Μαγείρων για τις

απολύσεις στο Σαλαντίν

Στις εκδικητικές απολύσεις απαντούμε με αγώνες

Στο μεζεδοπωλείο-εναλλακτικό καφενείο Σαλαντίν, στο Μεταξουργείο, οι εργαζόμενοι δούλευαν ενάμιση χρόνο ανασφάλιστοι, με μηδαμινές απολαβές δώρων, χωρίς επιδόματα αδείας, χωρίς προσαυξήσεις νυχτερινών και αργιών. Τα αφεντικά νομιμοποιούσαν αυτή τη στάση επικαλούμενοι τη συνήθη ανάλογη τακτική πληρωμών που επικρατεί στα περισσότερα μαγαζιά της πιάτσας του κέντρου.
Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων αναγκάστηκαν να καταβάλλουν ορισμένα ένσημα, στην αρχή μισά και έπειτα από την ψήφιση του νέου νόμου -και υπό την πίεση των προστίμων- σχεδόν ολόκληρα. Οι συνθήκες εργασίας ήταν και παραμένουν εντατικές, με το μαγαζί να είναι γεμάτο καθημερινά, όπως και το ταμείο του. Ωστόσο η εργοδοσία επιμένει να προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά της, πιέζοντας τους εργαζόμενους να βγάζουν δουλειά που αναλογεί σε διπλάσιο προσωπικό.
Στην καταβολή των δώρων (που ξεκινά μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας) συστηματικά συμβαίνουν λογιστικά «λάθη», που όλως τυχαίως εμφανίζουν ποσά πάντα χαμηλότερα του νόμιμου. Παράλληλα δρομολογείται η μείωση των μισθών, με πρόσχημα τα πολλά έξοδα του μαγαζιού, τα οποία «προφανώς» θα κρατηθούν από τις απολαβές των εργαζόμενων, όπως προτάσσει το πνεύμα της εποχής.

Στις αρχές του χρόνου ανακοινώθηκε η απόλυση ενός συναδέλφου ως απάντηση στην διεκδίκηση της καταβολής ολόκληρου του δώρου αλλά και με σκοπό τη διάλυση της αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των εργαζομένων. Παρά τις διαμαρτυρίες όλων των υπολοίπων η απόλυση δεν αναιρείται, αλλά αντίθετα απολύονται ακόμη δυο συνάδελφοι που δείχνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ο φόβος και να σταματήσουν οι διεκδικήσεις.

Η επαναπρόσληψη των απολυμένων αποτελεί γι’ αυτούς κεντρικό ζήτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες διεκδικήσεις τους (ένσημα / δεδουλευμένα), καθώς είναι θέμα εργατικής αξιοπρέπειας. Στέκονται ενάντιοι στις αποφάσεις των αφεντικών και στο φόβο, που θέλουν να σπείρουν.

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού στέκεται αλληλέγγυο στους/στις εργαζόμενους/ες του Σαλαντίν. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα αφεντικό το «δικαίωμα» να απολύει εκδικητικά και καταχρηστικά εργαζόμενους για συνδικαλιστικούς λόγους (διεκδίκηση των αυτονόητων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, ταξική αλληλεγγύη). Η παραίτηση και η αναζήτηση άλλης εργασίας αποτελούν ατομικές λύσεις, ενώ ο αγώνας για επαναπρόσληψη σημαίνει διεκδίκηση για την αλλαγή των συνθηκών και των όρων εργασίας και σπάσιμο της ηττοπάθειας και του φόβου απέναντι στην εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας και να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στις απειλές και τους καθημερινούς εκβιασμούς των αφεντικών.

Η αλληλεγγύη και η ενεργός δράση του σωματείου μας είναι δεδομένη στον αγώνα των 3 απολυμένων και στους εργαζόμενους του καφενείου Σαλαντίν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

………………………………..

Απολύσεις στο ΣΑΛΑΝΤΙΝ – Άμεση επαναπροσληψη όλων / ΣΣΜ

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού στέκεται αλληλέγγυα στους/στις εργαζόμενους/ες του Σαλαντίν, μετά την εκδικητική απόλυση ενός συναδέλφου και την ανακοίνωση των απολύσεων ακόμη δύο. Οι παραπάνω εργαζόμενοι διεκδικούσαν εξ’ αρχής τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και συμπαραστάθηκαν στο αίτημα επαναπρόσληψης του πρώτου απολυμένου.

Πριν από λίγες μέρες, ως ένδειξη αλληλεγγύης, μοίρασαν κείμενο στους πελάτες του μαγαζιού. Παραθέτουμε τον λόγο τους:

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙΝ – Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν διεκδίκησαν επί μήνες να έχουν ένσημα, καθώς δούλευαν ανασφάλιστοι και σε εντατικές συνθήκες εργασίας. Μετά από πολλές αρνήσεις των αφεντικών αλλά την επιμονή των εργαζομένων κολλήθηκαν μισά ένσημα για κάθε μεροκάματο από τον περασμένο Μάιο. Κανονικά ένσημα κολλήθηκαν μόνο από τον Οκτώβριο του 2013, επειδή τα αφεντικά φοβήθηκαν τον νέο νόμο με τα αυξημένα πρόστιμα. Βρήκανε, ωστόσο, την ευκαιρία και προσπάθησαν να μειώσουν τα μεροκάματα επικαλούμενοι, όπως πάντα, το χαμηλό κέρδος που λένε πως έχουν, παρά τον μεγάλο τζίρο που κάνουν καθημερινά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τα παραπάνω και οι μειώσεις πάρθηκαν πίσω. Στη συνέχεια τα αφεντικά προσπάθησαν να δώσουν και πετσοκομμένα δώρα Χριστουγέννων (για κάποιους 82 ευρώ για 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα), αλλά υπήρξε συλλογική άρνηση και από την πλευρά τους μίλησαν για λάθη της λογίστριας.

Τώρα ξεκινάνε τις εκδικητικές απολύσεις όσων από τους εργαζομένους αντιστέκονταν περισσότερο, με σκοπό να σπείρουν τον φόβο και να ενισχύσουν τον εκβιασμό. Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν απαιτούν την επαναπρόσληψη του πρώτου συναδέλφου τους που απολύθηκε και τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών. Επιθυμούμε τη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα μας».

Μετά το μοίρασμα του προηγούμενου κειμένου στους πελάτες του καταστήματος, τα αφεντικά, με σκοπό να εκφοβίσουν, ανέφεραν πως θα καλέσουν την αστυνομία, κάτι ψέλλισαν περί συκοφαντικής δυσφήμισης καιαπείλησαν με απολύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μεσημέρι του Σαββάτου 18 Γενάρη. Συγκεκριμένα η εργοδοσία επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά και τους ανακοίνωσε την άμεση απόλυσή τους, με προσχήματα άσχετα με την υπόθεση και τα εργασιακά θέματα του καταστήματος. Λόγω της παράτυπης (προφορικής) απόλυσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εργασία τους μέχρι να τους δοθεί επισήμως. Μάλιστα, χτες το βράδυ, ο ένας εκ των δύο είχε βάρδια και εργάστηκε όπως όφειλε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η σημερινή παρουσία του σωματείου εντάσσεται σε αυτονόητα για εμάς πλαίσια αγώνα. Επιπλέον, οι παραπάνω απολυμένοι εργαζόμενοι είναι μέλη του σωματείου, και οι απολύσεις τους συνδέονται άμεσα με την συνδικαλιστική τους δράση και στάση στους χώρους δουλειάς. Η παρουσία μας λοιπόν είναι δεδομένη και επιχειρεί να αναδείξει δημόσια την αλληλεγγύη σε αυτοοργανωμένη βάση που επέδειξαν οι εργαζόμενοι/ες του Σαλαντίν απέναντι στο συνάδελφό τους. Επισημαίνει, επίσης, ότι η μαύρη και εντατική εργασία, τα κουτσουρεμένα δώρα, οι απολύσεις και οι απειλές δεν αποτελούν ατομικά ζητήματα, αλλά προβλήματα όλου του κλάδου που μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούν να επιλυθούν. Τέλος, ενημερώνει ότι από σήμερα παίρνει ενεργά μέρος στην υπόθεση Σαλαντίν και στηρίζει κάθε εργαζόμενο/η που θα απευθυνθεί στο σωματείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 
 

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων 
και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *