της Άντζελας Ιωαννίδου
Το κίνημα BDS (τα αρχικά του αντιστοιχούν σε Boycott Divestment Sanctions και σημαίνουν μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις) ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ ξεκίνησε το 2005 μετά από έκκληση της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών προς τους οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας και τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο, ώστε να επιβάλλουν ένα ευρύ καταναλωτικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων αλλά και να ασκήσουν πιέσεις για κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ.
Τελευταία μεγάλη νίκη του BDS είναι ο αποκλεισμός των φορτηγών πλοίων της ισραηλινής εταιρείας ZIM στο λιμάνι του Όκλαντ στις ΗΠΑ, όπου ακτιβιστές και αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό αγώνα, σε συνεργασία με τους εργάτες του λιμανιού, εμπόδισαν τα ισραηλινά φορτηγά να φορτώσουν και να εκφορτώσουν τα φορτία τους. Το μήνυμα των διοργανωτών είναι ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει να αρνείται στη Γάζα το δικαίωμα να δέχεται πλοία και να διεξάγει εμπόριο από το λιμάνι της, θα αρνηθούν κι εκείνοι το ίδιο δικαίωμα στα ισραηλινά πλοία.
Το κίνημα BDS στηρίζουν οργανώσεις διεθνώς, ανάμεσά τους ισραηλινές και εβραϊκές οργανώσεις, συνδικάτα, πανεπιστημιακές και φοιτητικές ενώσεις και συλλογικότητες, ισραηλινοί ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, όπως και πολλές ξένες εταιρείες που έχουν σταματήσει τη συνεργασία τους με το ισραηλινό απαρτχάιντ. Οι διαμαρτυρίες, οι καταλήψεις εργοστασίων, ιδρυμάτων, καταστημάτων, τραπεζών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ισραηλινό απαρτχάιντ, συνεχίζονται και εξαπλώνονται στις δυτικές πόλεις.
Από τη στιγμή της ίδρυσης του, και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του 1967, το Ισραήλ έχει αποικίσει και έχει προσαρτήσει παλαιστινιακές κατοικίες και γη, εκδιώκοντας τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους τους με τη βία και απαγορεύοντας τους να επιστρέψουν, χτίζει παράνομους εποικισμούς στα εδάφη τους και κατασκευάζει ένα τείχος διαχωρισμού σε παλαιστινιακή γη, εμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων στους φυσικούς πόρους που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους. Παράλληλα, κατεδαφίζουν σπίτια, τρομοκρατούν και παρενοχλούν τους πολίτες σε καθημερινή βάση, επιβάλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ολόκληρες πόλεις και αγροτικές εκτάσεις και κρατάνε εδώ και 8 χρόνια αποκλεισμένη τη Λωρίδα της Γάζας. Όλες αυτές οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων συνοδεύονται από δολοφονίες, τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς και φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, οι οποίοι υπόκεινται σε παράνομες διαδικασίες και βασανιστήρια.
Σε εκείνους τους Παλαιστίνιους που παρέμειναν στα εδάφη που κατασχέθηκαν από το Ισραήλ κατά το διωγμό του 1948, οι ισραηλινές αρχές επιβάλλουν ρατσιστικές πολιτικές διακρίσεων, διαχωρίζουν τις πόλεις, τα χωριά και τις γειτονιές τους, αρνούνται ή περιορίζουν την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απασχόληση, τους αποκλείουν από πολιτιστικές δραστηριότητες και τους καταπιέζουν σε οικονομικό επίπεδο.
Στόχος του κινήματος BDS δεν είναι αυτός που οι αντίπαλοί του θέλουν να του προσάψουν, δηλαδή η εξόντωση του Ισραήλ. Στόχος είναι να δοθεί ένα τέλος στην κατοχή και τον παράνομο εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ και το Ισραήλ να σεβαστεί και να προστατέψει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στη γη τους, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.
Το μποϊκοτάζ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος αγώνα, ιδιαίτερα στην περίπτωση του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, και είναι μια μορφή αγώνα που ενοχλεί ιδιαίτερα το Ισραήλ, το οποίο δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση ένα διπλωματικό εμπάργκο ή ένα διεθνές μποϊκοτάζ. Όσο οι σχέσεις του ισραηλινού κράτους με τον υπόλοιπο κόσμο διατηρούνται φυσιολογικές, τόσο θα συνεχίζει ανενόχλητο να ασκεί την επεκτατική και ρατσιστική πολιτική του. Γι’ αυτό, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αδιαφορούν και αρνούνται να δώσουν ένα τέλος στα δεινά των Παλαιστινίων που προκαλούνται από την επί 47 χρόνια συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, το βάρος πέφτει στην κοινωνία των πολιτών να αναλάβει δράσεις, όπως μέσω του κινήματος BDS, και να απομονώσει το ισραηλινό κράτος μέχρις ότου αυτό συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
* Η Άντζελα Ιωαννίδου είναι μέλος του συντονιστικού οργάνου της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Πηγή: epohi.gr


0 Comments