Συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες μέλη της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία που είχαν συμμετάσχει στο διεθνές Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης και επισκέφτηκαν περιοχές όπου διεξάγεται ένοπλος αγώνας κατά της χούντας του Κιέβου.
Οι Κώστας Φουρίκος, Θάνος Ανδρίτσος και Άρης Χατζηστεφάνου αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία συγκρότησης του Καραβανιού Αλληλεγγύης από το διεθνιστικό μουσικό συγκρότημα Banda Bassoti και την ιταλική Επιτροπή Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία, στην οποία ανταποκρίθηκαν Έλληνες, Ισπανοί, Βάσκοι και Βρετανοί αντιφασίστες διεθνιστές, αν και οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν τελικά να συμμετάσχουν.
Η συγκρότηση του Καραβανιού είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση του τείχους σιωπής που έχουν υψώσει τα δυτικά ΜΜΕ σχετικά με τον αντιφασιστικό αγώνα στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των κυβερνήσεων των χωρών τους που έχουν ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης των νεοναζί και ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων του Κιέβου, καθώς επίσης και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς.
Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, το Καραβάνι έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, όπου επικρατούσε κλίμα έντασης, δυο μέρες μετά την πραγματοποίηση της διαδήλωσης δεξιών και φασιστών που αντιτάσσονται στην πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης έναντι της Ουκρανίας και στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς. Εκεί δόθηκε μια συνέντευξη τύπου και συναυλία, και στη συνέχεια, με τη συνεργασία του Κ.Κ. Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, το πούλμαν του Καραβανιού ενώθηκε με το κομβόι των φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Καθώς είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στο Μινσκ, την οποία προσπαθεί να τηρήσει η Ρωσία, οι αντιφασίστες διεθνιστές αντιμετώπισαν προβλήματα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και τελικά κατόρθωσαν να περάσουν στις περιοχές όπου διεξάγεται ο ένοπλος αγώνας και έχουν ανακηρυχθεί οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η εκεχειρία παραβιάζεται σταθερά από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και ιδιαίτερα από τα φασιστικά παραστρατιωτικά σώματα του Δεξιού Τομέα και άλλων απροκάλυπτα ναζιστικών οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα που έφτασαν στο Ντονέτσκ ακούγονταν εκρήξεις όλμων από το αεροδρόμιο που παραμένει στα χέρια των φασιστών, ενώ μια μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού, με δώδεκα νεκρούς σε στάση λεωφορείου και σε σχολείο.
Μια πρώτη σημαντική διαπίστωση είναι ότι ο λαός του Ντονμπάς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που απαιτούν ανθρωπιστική βοήθεια. Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στη συνύπαρξη ενός μεγάλου φάσματος ιδεολογικο-πολιτικών τάσεων που συμμετέχουν στον αντιφασιστικό αγώνα. Από τους συντηρητικούς πατριώτες που αναφέρονται στη ρωσική εθνική ταυτότητα του λαού της περιοχής και στην ορθοδοξία, μέχρι τους κομμουνιστές, που δίνουν τον τόνο στις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Πολιτοφυλακής. Στον αγώνα συμμετέχει επίσης και κίνηση αναρχικού προσανατολισμού που έχει συγκροτήσει ένοπλη ομάδα στο όνομα του αναρχικού επαναστάτη Μάχνο, που έδρασε στην περιοχή κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Το κυριότερο στοιχείο που αποκομίστηκε από την επίσκεψη στο Ντονμπάς ήταν η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στις διάφορες πολιτικές διαδικασίες και στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή. Όπως ειπώθηκε, η τελευταία αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, εργάτες, σπουδαστές, διανοούμενους, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να ποινικοποιήσει τα αριστερά πολιτικά κόμματα και να περιορίσει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Άλλωστε, όλα ξεκίνησαν με τον σχηματισμό μαζικών λαϊκών φρουρών για την υπεράσπιση των αγαλμάτων του Λένιν, τα οποία γκρέμιζαν οι φασίστες από πόλη σε πόλη.
Χωρίς να είναι δεδομένη η όποια εξέλιξη, ο αγώνας του λαού του Ντονμπάς είναι αναγκαίο να στηριχτεί από την Αριστερά και από το αντιφασιστικό κίνημα όλων των χωρών και πρωτίστως των χωρών της Ευρώπης. Για την ενημέρωση αλλά και την περαιτέρω οργάνωση της αντιφασιστικής διεθνιστικής αλληλεγγύης οργανώνεται εκδήλωση στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.
Αφήστε μια απάντηση