Βραζιλία: Επανεκλέχτηκε η πρόεδρος Ρούσεφ

καστροΗ υποστηριζόμενη από το Κόμμα Εργαζομένων Ντίλμα Ρούσεφ επανεκλέχτηκε χθες πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας 51,65% των ψήφων, έναντι 48,35% του αντιπάλου της, υποψήφιου της Κεντροδεξιάς, Αέσιο Νέβες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η Ρούσεφ είχε πάρει 41,5% και ο Νέβες 33,6%.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας γεννήθηκε το 1947 και στα 1970-73 είχε φυλακιστεί για “τρομοκρατική δράση”, λόγω της συμμετοχής της στο αντάρτικο πόλεων κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Δημοκρατικού Κόμματος και το 2000 προσχώρησε στο Κόμμα Εργαζομένων, το οποίο, με επικεφαλής τον ιδρυτή του συνδικαλιστή Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα (“Λούλα”), κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2002. Το 2011 διαδέχτηκε τον Λούλα στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Κυβερνώντας την έκτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 202 εκατομμύρια κατοίκους, απ’ τους οποίους περισσότερο από το 40% είναι νέοι κάτω των 24 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι γύρω στα 30, με το έβδομο ΑΕΠ παγκοσμίως και μέσο κατά κεφαλή εισόδημα 12.100 δολάρια, η Ρούσεφ, όπως και ο προκάτοχός της Λούλα, είχε να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς, παρά τη σημαντική μείωση, στα 2002-14, αυτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας,  οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να αποτελούν το 21,5% του πληθυσμού. Σε 14 εκατομμύρια ανέρχονται οι οικογένειες που παίρνουν το επίδομα Bolsa Familia, το οποίο εγγυάται το κατώτερο εισόδημα διαβίωσης.

Αποφεύγοντας να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική πολιτική εθνικοποιήσεων και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και τον Ισημερινό, η πολιτική του Κόμματος Εργαζομένων της Βραζιλίας επιδιώκει την άσκηση μιας κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των πιο φτωχών τμημάτων του πληθυσμού, χωρίς ρήξη με την πανίσχυρη μεγαλοαστική τάξη της χώρας, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται 67 οικογένειες δισεκατομμυριούχων.

Η πολιτική αυτή δημιουργεί σοβαρές αντιφάσεις, χωρίς εντούτοις η δυσαρέσκεια των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων να τα οδηγεί -όπως φάνηκε και από τις εκλογές- σε υποστήριξη της νεοφιλελεύθερης κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Η εκλογική νίκη της Ρούσεφ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Κούβα και τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, ο Ισημερινός, η Βολιβία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή κ.ά,, καθώς ενδεχόμενη νίκη της Κεντροδεξιάς θα ανέτρεπε τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και θα ενίσχυε τις θέσεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *