«Στις 15 Νοεμβρίου, οι νεοναζί περπάτησαν στους δρόμους του Wunsiedel. Δεν μπορούσαμε να τους εμποδίσουμε. Αλλά μπορούσαμε να τους αναγκάσουμε να περπατήσουν για έναν καλό σκοπό: έτσι για πρώτη φορά, μια πορεία φασιστών εξελίχθηκε σε πορεία …εναντίον τους- εν αγνοία τους. Για κάθε μέτρο που διέσχιζαν, 10 ευρώ πήγαιναν στα ταμεία της οργάνωσης EXIT-Deutschland, ένα πρόγραμμα που βοηθάει μέλη οργανώσεων νεοναζί να αλλάξουν πορεία. Το αποτέλεσμα: 10.000 ευρώ και πολλοί έκπληπτοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές»
Απλό και αποτελεσματικό το κόλπο της αντιφασιστικής οργάνωσης «Rechts gegen Rechts» και των κατοίκων του Wunsiedel, που είχαν κουραστεί να παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν, τους νεοναζί να καταφθάνουν, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, και να παρελαύνουν μπροστά στα σπίτια τους για να τιμήσουν στην επέτειο του θανάτου του τον Ρούντολφ Ες, που είχε ταφεί στο τοπικό νεκροταφείο.
Το Wunsiedel, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ήταν χρόνια τώρα σημείο συγκέντρωσης των ακροδεξιών απ’ όλη την Ευρώπη που ήθελαν να προσκυνήσουν στον τάφο του Ρούντολφ Ες. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν πάλι και πάλι και προσπάθησαν μάταια να αποσπάσουν δικαστική απόφαση που να απαγορεύει αυτές τις συγκεντρώσεις. Μέχρι που έκαναν κι εκταφή των οστών του Ες το 2011, καταστρέφοντας τον τάφο του. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι νεοναζί επέστρεψαν για το προσκύνημά τους.



0 Comments