Διεθνές Κάλεσμα Αλληλεγγύης στον Ν.Ρωμανό από το Κενό Δίκτυο

untitledΣτις 12/2/2014 μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των αναρχικών τα τελευταία χρόνια, με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έλαβε χώρα στην Αθήνα εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον αναρχικό Νίκο Ρωμανό που κρατείται όμηρος από την ελληνική πολιτεία καθώς και προς τους υπόλοιπους αλληλέγγυους απεργούς πείνας Γ. Μιχαηλίδη (από 17/11/14), Δ. Πολίτη και Α. Δ. Μπουρζούκου (από 1/12/2014). Διαδηλώσεις οργανώθηκαν την ίδια βραδιά στις περισσότερες από τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Ο Νίκος Ρωμανός ήταν μόλις 15 ετών όταν το όνομά του έγινε για πρώτη φορά γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Ο Ρωμανός ήταν στενός φίλος με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον άοπλο μαθητή που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό στη γειτονιά των Εξαρχείων στις 6/12/2008. Ο Ρωμανός είδε τον φίλο του να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του, αφού πυροβολήθηκε μέσα στην καρδιά. Το αποτρόπαιο γεγονός αποτέλεσε την σπίθα που άναψε την πυριτιδαποθήκη της οργής και προκάλεσε ταραχές στην πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις ενάντια στην αστυνομική βία και το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς της χώρας.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ρωμανός συνελήφθηκε μαζί με μια ομάδα νεαρών ανδρών για μια διπλή ληστεία στην Κοζάνη. Η ένοπλη ληστεία αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε διαπραχθεί από την αναρχική ομάδα «Επαναστατική Οργάνωση Πυρήνες Συνωμοσίας της Φωτιάς”, ο Ρωμανός ισχυρίστηκε όμως ότι, ενώ είναι αναρχικός και αντικαθεστωτικός δεν ήταν μέλος της ομάδας. Ο Ρωμανός στη συνέχεια καταδικάστηκε για συμμετοχή στις ληστείες, και το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα ότι ο ίδιος δεν ήταν μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ως εκ τούτου έχει καταδικαστεί με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας, σε αντίθεση με τις αρχικές φήμες και κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Nίκος Ρωμανός συνεχίζει να εκφράζει χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές του απόψεις, που ο ίδιος φαίνεται να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση και ισχυρή αυτοδέσμευση την οποία σκοπεύει να διατηρήσει έστω και αν κάτι τέτοιο τον οδηγεί στον θάνατό του.

Από την 10η Νοεμβρίου 2014, ο Ρωμανός είναι σε απεργία πείνας απαιτώντας να λαμβάνει όπως δικαιούται άδειες από την φυλακή ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα του στο πανεπιστήμιο. Την περασμένη άνοιξη, ενώ ήταν στη φυλακή, ο Ρωμανός φοίτησε στο Λύκειο της φυλακής Αυλώνας και έδωσε πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στις οποίες με αρκετά υψηλή βαθμολογία κέρδισε μια θέση στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας).
Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξήρε την ακαδημαϊκή επιτυχία του Ρωμανού και αποπειράθηκε να τον βραβεύσει με ένα έπαθλο 500 ευρώ. Ωστόσο, ο Ρωμανός αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή για να δεχθεί το βραβείο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις αρχές του.

Ανεξάρτητα αυτού, κατά τη στιγμή των βραβεύσεων των επιτυχόντων φοιτητών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Aθανασίου δήλωσε ότι, «το κράτος δεν κάνει διακρίσεις σχετικά με το θέμα των σπουδών. Αυτός είναι αξιέπαινος γιατί ακολουθώντας τη συμβουλή των δασκάλων του εργάστηκε σκληρά για να κερδίσει μια θέση σε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.” Ωστόσο, παρά τον έπαινο, η πόρτα του πανεπιστημίου στη συνέχεια έκλεισε στον Ρωμανό όταν το σχετικό Συμβούλιο της φυλακής αρνήθηκε την εφαρμογή του καθεστώτος παραχώρησης άδειας για να παρακολουθήσει τα μαθήματα του. Σύμφωνα με το νόμο, ένας ειδικός δικαστής οφείλει να αποφανθεί υπέρ της άδειας από την φυλακή. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ρωμανού αυτός έκρινε ότι, δεδομένου του ποινικού του μητρώου, τίθεται κίνδυνος για απόδραση. Μετά την άρνηση της φυλακής, ο Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας, δημοσιεύοντας μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει τις αναρχικές του ιδέες και εξηγεί τα κίνητρά της απεργίας πείνας.

Το Κενό Δίκτυο καλεί όλους τους φίλους του στην Αθήνα να συμμετάσχουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου για αλληλεγγύη προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Ο αγώνας του αναρχικού Νίκου Ρωμανού για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια έρχεται αντιμέτωπος με το αληθινό πρόσωπο του δημοκρατικού καθεστώτος προσφέροντας σε όλους μας την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι παρά το δημοκρατικό προσωπείο του, το καθεστώς πάντα βασίζεται σε απολυταρχικούς και καταπιεστικούς μηχανισμούς που επιβάλλονται από τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που κυβερνούν αυτόν τον κόσμο, προστατεύοντας εδώ και αιώνες την εγχρήματη οικονομία, την συσσώρευση του πλούτου, τον κοινωνικό έλεγχο, την εκμετάλλευση και την επέκταση της ανισότητας.

Καλούμε τους φίλους μας σε όλο τον πλανήτη Γη να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό του κράτους και της αγοράς, ενάντια σε όλες τις αρχές, όλους τους πολιτικούς, τους δικαστές και τους επιχειρηματίες κάθε είδους που σχεδιάζουν να καταστρέψουν τις ζωές μας για πάντα.
Θα αντισταθούμε! Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!

Θάνατος στους Τυράννους!
Zήτω η Ελευθερία!
ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *