Τσίπρας: Αποκατάσταση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας

tsipras-alexis_0Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής, η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και σε ορίζοντα τετραετίας.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει «πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης». Έκανε λόγο για μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας, ωστόσο υπογράμμισε πως «έχουμε πασίδηλα το δίκιο με το μέρος μας».

Η οριστική λύση θα βρεθεί μέσα από συναινέσεις και διαπραγματεύσεις, σημείωσε, προσθέτοντας πως «επιθυμούμε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρώπη». Όπως είπε, επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα πρόβλημα λιτότητας που «με μαθητικό τρόπο» οδηγούσε σε μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. «Όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λιτότητα τότε το πρόβλημα θα συνεχίζεται».

Επίσης ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συγκρουστεί με «τις παθογένειες» στο εσωτερικό, ωστόσο σημείωσε πως η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη σημασία του λαϊκού παράγοντα, καθώς σημείωσε πως «θα κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού μας».

«Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη». Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

Αντιμετώπιση των μνημονιακών πληγών 

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του Μνημονίου, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έκανε λόγο για δωρεάν παροχή σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονικακής βαρβαρότητας. Η εφαρμογή των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια θα ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης, είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως θα προχωρήσει άμεσα σε «αποκατάσταση των απολυμένων», αναφερόμενος στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Περιορισμός προνομίων

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιορισμό των προνομίων υπουργών και βουλευτών. «Ήρθαμε για να καταργήσουμε τα προνόμια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποπομπή συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, για κατάργηση προκλητικών δαπανών, για μείωση του στόλου των αυτοκινήτων στα υπουργεία και για πώληση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών. Επίσης, ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξεταστεί το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων.

Εξάλλου, έκανε λόγο για περιορισμό του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου κατά 30% και της ασφάλειάς του κατά 40%.

Απλοποίηση δημόσιας διοίκησης

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων αναφορικά με το πειθαρχικό δίκιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.

«Κόβουμε τον γόρδιο δεσμό κομμάτων και δημοσίων υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

Εξάλλου, έκανε λόγο για στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο και για ευρεία διαβούλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Μέτρα κατά διαφθοράς  

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

  • Κινητοποιείται άμεσα το ΣΔΟΕ για τις λίστες των μεγαλοκατατεθών, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ.
  • Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαίου.
  • Προχωράει το σώμα ελέγχου για τις δημόσιες συμβάσεις και τους προμηθευτές του δημοσίου
  • Μπαίνει τέλος στα θαλασσοδάνεια.

Εξεταστική για το Μνημόνιο

«Η κυβέρνηση εγγυάται πως σε αυτόν το τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν δίνουμε συγχωχάρτι σε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Καταργούμε τις αντισυνταγματικές διατάξεις για ασυλία στα διοικητικά συμβούλια ΤΑΙΠΕΔ,  ΤΧΣ ΤτΕ. Όλοι είναι ίσοι ενάντια στους νόμους», υπογράμμισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Επίσης σημείωσε πως «προχωρούμε άμεσα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε ως εδώ», εννοώντας το Μνημόνιο.

Συμπλήρωσε πως «σπάμε το τρίγωνο» τραπεζών, μιντιακού συστήματος και πολιτικού κατεστημένου. «Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως μπαίνει τέλος στα «χαριστικά δάνεια», ενώ θα υπάρξουν διαγωνισμοί για αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «επαναφέρουμε τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς και αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών».

Δεσμεύτηκε επίσης για την άμεση ψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Φορολογικό σύστημα και ΕΝΦΙΑ 

Ο πρωθυπουργός είπε πως θα προχωρήσει σε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, μίλησε για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για περιουσιολόγιο, καθώς και για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014. Συμπλήρωσε πως θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ αναφέρθηκε και στις 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλών.

Για τον τομέα της εργασίας είπε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε θεσμικό πλαίσιο για ομαδικές απολύσεις, σε απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων («ίσος μισθός για ίση εργασία», τόνισε), σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (θα γίνει σταδιακά ως το 2016) και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος είναι και η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και η προστασία των εργαζομένων.

«Όχι» στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

Η κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ο κ. Τσίπρας, όμως τόνισε πως «δεν θα συνεχιστεί το έγκλημα του ξεπουλήματος» δημόσιας περιουσίας. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει και δεν ξεπουλήσει τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, τον φυσικό και τον ορυκτό πλούτο.

«Οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία»

Παράλληλα, έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του τραπεζικού συστήματος και για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. «Οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία και τις επενδύσεις και όχι συμφέροντα», είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης αναφέρθηκε και για την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στον τομέα της εργασίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, για μηδενική αύξηση ορίων ηλικίας, καθώς και (για μηδενική) μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εξάλλου μίλησε για επαναχορήγηση 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 Ευρώ μηνιαίως.

Προανήγγειλε, επίσης, την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Στον τομέα της υγείας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάσχεση πόρων προς τους ιδιώτες, καθώς και για καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα και για διάλογο με ορίζοντα τετραετίας, σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Συμπλήρωσε πως άμεσα καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος.

Επανένωση Κύπρου, λύση για ΠΓΔΜ 

«Επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», είπε ο  πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Για την ονομασία της  έκανε λόγο για αμοιβαία αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Επίσης υπογράμμισε πως «ιστορική υποχρέωση» της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων.

Εμφανώς συγκινημένος

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του για να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να κερδηθεί ξανά η περηφάνια και η χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και της πατρίδας, όπως είπε, ζήτησε ο πρωθυπουργός κλείνοντας συγκινημένος, την ομιλία του που είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες αυτού του λαού. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεμάτα τα θεωρεία, παρών και ο Κων. Μητσοτάκης

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Τα θεωρεία της Βουλής ήταν κατάμεστα από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς. Μάλιστα, στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, πήγε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η συζήτηση διακόπηκε και -όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής- θα για να συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *