Κέρδη και απώλειες για τη χώρα από τη χθεσινή συμφωνία

SoimplevarΣυμφωνία που δεν «κρίνει την παρτίδα» για την Ελλάδα αλλά μεταθέτει την έκβασή της σε μεταγενέστερο χρόνο (κατά τα φαινόμενα, όχι πολύ μεταγενέστερο…) είναι αυτή που επιτεύχθηκε, εν μέσω μεγάλων αναταράξεων, στο χθεσινό Eurogroup.

Η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο, όπου αρχής γενομένης μόλις από τη Δευτέρα, θα κρίνεται πάλι «βήμα- βήμα» από τους εταίρους της με απώτατο χρονικό ορίζοντα το τετράμηνο. Με άλλα λόγια, ουδείς αποκλείει σε αυτό το τετράμηνο να υπάρξουν κλυδωνισμοί, διαφωνίες ή ακόμη και σοβαρές κρίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Βάσει των όσων προβλέπονται, στην εκπνοή του τετραμήνου Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει ΗΔΗ να έχουν καταλήξει σε καινούρια συμφωνία, αυτή τη φορά ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ και όχι «ενδιάμεσου» χαρακτήρα.

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία έχει πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους. Αυτές οι παράμετροι μπορούν να συνοψιστούν στα βασικά σημεία τους – φυσικά ενταγμένες στο πλαίσιο της προαναφερόμενης παράτασης της εκκρεμότητας- στα εξής:

1. Θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται βασικές προβλέψεις του μνημονίου, ανεξαρτήτως της φραστικής διατύπωσής τους. Ο «πυρήνας» θα είναι όχι απλώς παρόμοιος, αλλά ίδιος. Ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί το σύνολο του μνημονίου.

2. Συναφώς του σημείου «1»: θα υπάρξουν «λειάνσεις», ειδικά για πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Ο βαθμός και η ποιότητα αυτών των «λειάνσεων» θα εξαρτηθεί από την, ανά εβδομάδα, πορεία των σχέσεων Αθήνας- Βρυξελλών. Βάσει της συμφωνίας –και είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συγκεκριμένη πτυχή– αποκλείονται «μονομερείς (ελληνικές) ενέργειες» με επίπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους.

3. Συνιστά αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Αθήνας το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν δεν καταγράφεται απαίτηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτοί οι στόχοι ήταν εξ’ αρχής εξωπραγματικοί, ασφυκτικοί πέραν κάθε ορίου.

4. Υπάρχει -προφανώς σκόπιμη εκ μέρους των δανειστών- ασάφεια στο ζήτημα διασφάλισης των ταμειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί το δεδομένο ότι περίπου σε έναν μήνα από σήμερα λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ (1,416 δισ. προς το ΔΝΤ, 800 εκατ. τόκοι χρέους, 79 εκατ. για ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI και 200 εκατ. για λοιπές υποχρεώσεις).

5. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται, πάλι, από το τριμερές σχήμα Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό στην ορολογία του χθεσινοβραδινού ανακοινωθέντος διατυπώνεται κατ’ επανάληψη ως «οι θεσμοί».

6. Η Αθήνα αναγνωρίζει το χρέος και δεσμεύεται ρητά να τηρήσει τις «οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα».

7. Είναι αποσαφηνισμένο ότι τα κεφάλαια ύψους 10,6 δισ., που έως το τέλος του τρέχοντος μήνα κατέχει το ΤΧΣ, θα μεταφερθούν αυτομάτως στον EFSF, γιατί η ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα «κατευθυνθούν» μόνο στις τράπεζες και όχι για χρηματοδότηση αναγκών του ελληνικού δημοσίου.

8. Αντί του -επικαλούμενου από την κυβέρνηση- όρου «ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», χρησιμοποιήθηκε μία πολύ ήπια ευρωπαϊκή αναγνώριση για τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που κατέβαλε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια».

9. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, προέβη σε σκληρή διαπραγμάτευση και επέτυχε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να έχει ένα μεγάλο σύμμαχο: την Ιταλία. Ταυτόχρονα, έχει δύο μεγάλους επικριτές, αν όχι αντιπάλους: τη Γερμανία και την Ισπανία.

10. Οι αριθμητικοί και πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στο Eurogroup εξακολουθούν να είναι, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, αρνητικοί για τη χώρα μας.

Πηγή: news4all.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *