Κριτική και πίεση

prop-39Είναι λογικό ως ένα σημείο το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup και στην υπό διαπραγμάτευση σχέση μας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μόνον όμως ως ένα σημείο.

Διότι όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σθεναρά πως αυτή δεν είναι παρά η αρχή της διαπραγμάτευσης, στο μεταξύ οφείλει και να κυβερνήσει. Και μπορεί ένα μεγάλο μέρος των όσων θα ήθελε να κάνει να υπόκεινται σε περιορισμούς ακόμη ή να είναι έτσι κι αλλιώς στόχοι πιο μακροπρόθεσμοι, όμως υπάρχουν και πολλά που μπορούν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα: πρωτίστως να επουλωθεί το τραύμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση· να ξεκινήσει η διερεύνηση των ευθυνών για τις επιλογές της προηγούμενης πενταετίας· να αναδιοργανωθεί ο μηχανισμός καταπολέμησης της φοροαποφυγής· να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι και οι άνεργοι· να ελεγχθούν οι τράπεζες· να θωρακιστεί η κυβέρνηση και η χώρα μπροστά στην αναπόφευκτα δυσκολότερη αντιπαράθεση που επίκειται. Πάνω από όλα όμως, να ξεκινήσει να εμπεδώνεται μια διαφορετική αντίληψη για τον δημόσιο λόγο, για τους ίδιους τους όρους της πολιτικής διαδικασίας.

Δεν πιστεύουμε πως είναι στη «φύση» καμιάς κυβέρνησης, καμιάς εξουσίας, να αυτοαμφισβητείται. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι κάθε κυβέρνηση συστημικά τείνει να αυτοπεριχαρακώνεται και να αυτοπροστατεύεται. Αν κάποιος λοιπόν αισθάνεται ότι θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, δύο πράγματα χρειάζονται: κριτική και πίεση. Χωρίς τέλος.

Πηγή: UNFOLLOW

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *