Οι στρατιωτικές παρελάσεις που θα καταργούνταν από το ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούνται κανονικά

image002Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε είτε με ανακοινώσεις είτε μέσω στελεχών του πως αν βγει κυβέρνηση, θα καταργήσει τελείως τις στρατιωτικές παρελάσεις με την αιτιολογία ότι αυτές αποτελούν ένα εθνικιστικό και παλαιολιθικό έθιμο. Μάλιστα, η τελευταία φορά που είχε αναφερθεί κάτι τέτοιο ήταν το 2013, όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και ένα βήμα πριν γίνει κυβέρνηση. Τότε, οι σημερινοί υπουργοί Τ. Κουράκης και Θ. Φωτίου σε ξεχωριστές δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνονται παρελάσεις, ενώ το 2011 παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει και οι Ν. Χουντής και Π. Σκουρλέτης.

Παρά τις τότε δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της πρώτης στρατιωτικής παρέλασης επί της κυβερνητικής του θητείας την 25η Μαρτίου, όχι μόνο δεν αναφέρεται σε πιθανή κατάργηση τους, αλλά δεν βγάζει άχνα για το όλο θέμα. Αντί αυτού, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει μια μεγάλη εθνικιστική φιέστα. Μάλιστα, η συζήτηση για κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων απουσιάζει όχι μόνο από τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείγμα του πώς ο κόσμος του έχει αποδεχθεί τόσο τον συστημικό όσο και τον εθνικιστιτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Οι εκκλήσεις του Τσίπρα πριν ακόμα από τις εκλογές για ανάγκη εκλογής «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», η διόλου τυχαία επιλογή συνεργασίας με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και η παραχώρηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αυτούς, είχαν δείξει από την αρχή τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η κυβέρνηση προβάλλοντας τον εθνικο-λαϊκισμό της. Μια στάση που έχει γίνει σαφής σε μια σειρά θεμάτων τις 50 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης.

Η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Οι στρατιωτικές παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Αποτελούν ένα εθνικιστικό και μιλιταριστικό έθιμο, συνδεδεμένο πλήρως με στρατιωτικά/δικτατορικά καθεστώτα και με την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος ενός έθνους.

Δεν είναι παρά μια ένεση «εθνικού φρονήματος» που στόχο έχει να παραπλανήσει εργαζόμενους, νεολαία και λαό και να δημιουργήσει κλίμα εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας, μεταξύ αυτών και της εξουσίας (πολιτικής, στρατιωτικής, επιχειρηματικής, θρησκευτικής).

Ο εργαζόμενος λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη συμμετοχή στη φιέστα που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος και Περιφέρεια Αττικής. Αντίθετα, πρέπει να απαιτήσει να καταργηθούν εδώ και τώρα οι παρελάσεις και κάθε εθνικιστικό έθιμο που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην πάλη του λαού για ζωή και εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Επίσης, πρέπει να αρνηθεί να καταβάλλει το τεράστιο κόστος τους. Αντίθετα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ πρέπει να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεράστιων κοινωνικών αναγκών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *