Αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ παραβιάζει τη σύμβαση, κλείστε την. Χθες!

Tsironis-proti-grammiΗ δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ [1] στις 8 Μαΐου ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει τη συμβασή της με το Δημόσιο και ότι “αν θέλαμε, αύριο το πρωί την κλείναμε” άναψε φωτιές και προκάλεσε εύλογη οργή στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους.

Από τις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού κ. Λαφαζάνη για τις Σκουριές “Είμαστε απολύτως αντίθετοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας” μέχρι σήμερα, το Υπουργείο άφηνε να εννοηθεί ότι ΘΕΛΕΙ να σταματήσει την καταστροφική “επένδυση” της Ελληνικός Χρυσός, αλλά δεν είχε βρει τη νομική “φόρμουλα” να το κάνει. Ότι δηλαδή υπήρχε η πολιτική βούληση, αλλά του έλειπαν τα νομικά εργαλεία.

Στις 8 Μαΐου το πρωί, ο Αναπληρωτής Υπουργός μας αποκάλυψε ακριβώς το αντίθετο: ότι υπάρχει η νομική βάση αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση!

Με το συμπάθιο, αλλά μας αφήνετε άναυδους κύριοι του ΥΠΑΠΕΝ.

Η δήλωση του κ. Τσιρώνη αναφέρεται στην παραβίαση της σύμβασης από την εταιρεία που τεκμηριώσαμε στην έκθεση με τίτλο: “Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting – Αντί δημοσίου οφέλους, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και φυγάδευση αφορολόγητων κερδών € 13,68 δις” [2] που κατατέθηκε από το “Παρατηρητήριο” στο ΥΠΑΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πρότασή μας βασίζεται σε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων ότι η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting (“ακαριαία τήξη” και όχι “ταχεία πήξη”, κ. Υπουργέ) είναι ακατάλληλη για τον τύπο των μεταλλευμάτων της Χαλκιδικής και ότι η εταιρεία εξαπάτησε τη Διοίκησηπροκειμένου να λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) το 2011. Η εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης μεθόδου – και καμίας άλλης – τέθηκε στην ΑΕΠΟ ως “απαραίτητη προϋπόθεση” για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών. Χωρίς αυτήν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, διότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του στόχου της σύμβασης που είναι η καθετοποίηση της παραγωγής των μεταλλείων μέσω της μεταλλουργικής επεξεργασίας. Έτσι παραβιάζεται και η ΑΕΠΟ και η σύμβαση και ο κυρωτικός της νόμος.

Δεν περιμένουμε βέβαια από το Υπουργείο να υιοθετήσει άκριτα την πρότασή μας και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία χωρίς να εξετάσει διεξοδικά τα στοιχεία που κατατέθηκαν, ούτε και το επιθυμούμε. Ίσα ίσα, ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα αναζητήσει και άλλες αποδείξεις και θα έρθει σε επαφή και με την ίδια την κάτοχο της τεχνολογίας flash smelting Outotec χωρίς τη μεσολάβηση της Ελληνικός Χρυσός, για να διαπιστώσει τελικά από μόνο του ότι αυτό που εγκρίθηκε το 2011 είναι μια …state of the art απάτη [3]. Στόχος μας είναι να προστατευθεί το περιβάλλον της Χαλκιδικής και το δημόσιο συμφέρον με καλά τεκμηριωμένες κινήσεις που δεν θα εκθέσουν το Δημόσιο σε αγωγές αποζημιώσεων από την εταιρεία.

Εάν όμως το Υπουργείο έχει κάνει τον δικό του έλεγχο και έχει πειστεί ότι η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση όπως δήλωσε προχθές ο κ. Τσιρώνης, τότε για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος;

Οι κύριοι Λαφαζάνης και Τσιρώνης τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι στο θέμα της Χαλκιδικής θα κινηθούν με άξονες τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Και οι δυο γνωρίζουν καλά ότι λυδία λίθος και για τη νομιμότητα της “επένδυσης” και για το δημόσιο συμφέρον είναι η μεταλλουργία. Τώρα που το παραμύθι καταρρέει, το Υπουργείο σκέφτεται να ανεχτεί μια παράνομη “επένδυση”;

Ασάφεια, ολιγωρία και παιχνίδια εν ου παικτοίς από το ΥΠΑΠΕΝ

Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το ΥΠΑΠΕΝ με την πολιτική του στο θέμα των Σκουριών;

Εδώ και πάνω από δύο μήνες εξετάζεται η νομιμότητα της “επένδυσης”, σε εντελώς λανθασμένη κατά τη γνώμη μας βάση. Αναζητούνται παρανομίες σε επιμέρους άδειες και εγκρίσεις (πρωτόκολλα υλοτομίας, θεωρήσεις μελετών κλπ), ενώ αυτή που είναι σαθρή είναι η κεντρική έγκριση, η ΑΕΠΟ. Η “επένδυση” είναι σα μια οικοδομή που δεν έχει θεμέλια, όμως το ΥΠΑΠΕΝ ψάχνει για παρανομίες στα μπαλκόνια και στην ταράτσα. Το τελικό σχέδιο, αν υπάρχει, δεν διαφαίνεται.

Εδώ και πάνω από δύο μήνες, οι ασάφειες και οι παλινωδίες του ΥΠΑΠΕΝ επί του συγκεκριμένου θέματος δίνουν τροφή στα μέσα ενημέρωσης για αντικυβερνητικούς μύδρους και αφορμές στην εταιρεία και τα σωματεία για προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η εταιρεία έχει αφεθεί να “κάνει παιχνίδι” στο ευνοϊκό για εκείνην πεδίο της δήθεν νομιμότητας που δημιούργησε η ΑΕΠΟ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητηθεί από το Υπουργείο. Στην επικοινωνιακή της επίθεση που είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Ελληνικός Χρυσός που έχει παραπλανήσει το Δημόσιο προκειμένου να πάρει την ΑΕΠΟ εμφανίζεται σα μια νομοταγής εταιρεία που διώκεται χωρίς λόγο από τον “ακραίο αριστερό” που έχει καταλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την εταιρεία να υποδαυλίζει τo διχασμό, στη Χαλκιδική φτάσαμε σε πρωτοφανείς, ακραίες και δυνητικά πολύ επικίνδυνες καταστάσεις [4].

Όμως η πιο τραγική συνέπεια της καθυστέρησης του ΥΠΑΠΕΝ να λάβει αποφάσεις για τη Χαλκιδική είναι η καταστροφή του βουνού που με τη νέα κυβέρνηση συνεχίζεται με ακόμα πιο φρενήρεις ρυθμούς από ότι την προηγούμενη περίοδο. Το επιφανειακό όρυγμα βαθαίνει καθημερινά, ανοίγονται νέοι δρόμοι και το εργοστάσιο εμπλουτισμού χτίζεται κανονικά, χωρίς να διαθέτει ούτε έγκριση ούτε άδεια δόμησης. Έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της έγκρισης δόμησης του εργοστασίου που, σύμφωνα με την από 26.2.2015 Απόφαση  του ΥΠΑΠΕΝ [5], θα περιλάμβανε και τα ζητήματα που είχαν τεθεί με την από 8.12.2014 σχετική καταγγελία του “Παρατηρητηρίου” [6]. Όσο πιο αβέβαιο είναι το μέλλον της “επένδυσης”, τόσο η εταιρεία επιταχύνει την καταστροφή για να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στο Υπουργείο. Ο Κάκαβος ρημάζεται μη αναστρέψιμα και η Χαλκιδική βράζει από αγανάκτηση, αλλά στο Υπουργείο μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν φαίνεται να βιάζονται καθόλου: «Είπαμε τουλάχιστον δυο μήνες, είμαστε κάπου στη μέση», έχουμε ακόμα, δήλωσε με την άνεση κάποιου που είναι μακριά από τη συντελούμενη καθημερινά καταστροφή ο κ. Τσιρώνης.

Και από τις δηλώσεις του της 8ης Μαΐου, προέκυψε ότι το Υπουργείο ΑΦΗΝΕΙ την εταιρεία να δημιουργεί τετελεσμένα στο βουνό ενώ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι είναι παράνομη και θα μπορούσε να την κλείσει αύριο το πρωί ΑΝ ΗΘΕΛΕ. Και το ερώτημα που προκύπτει και ζητάει επειγόντως απάντηση είναι: ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ;

Κύριοι Λαφαζάνη και Τσιρώνη, η υπομονή έχει τελειώσει. Τα προσχήματα της “νομιμότητας” έπεσαν. Κλείστε τους. Τώρα. Χθες.

Αναφορές:

[1] Το βίντεο:.Μετά το 9′ λεπτό

[2] Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting – Αντί δημοσίου οφέλους, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και φυγάδευση αφορολόγητων κερδών € 13,68 δις,

[3] ΣτΕ-ιτ of the art,

[4] Σκουριές 5/4: Oι κουκουλοφόροι της Eldorado (βίντεο, φωτογραφίες),

[5] Ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές Χαλκιδικής, 

[6] AITHΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:  “Το έγγραφο Δ8/Γ/Φ.12.7/14379/3600/8.10.2014 της ΔΙΜΕΒΟ/ΥΠΕΚΑ που “αδειοδοτεί” το κολοσσιαίο εργοστάσιο εμπλουτισμού και το σύνολο των κτιριακών υποδομών των Σκουριών”,

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *