Υπ Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Υπ. Υποδομών Γιώργος Σταθάκης: Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι διώξεις για τους αγωνιστές ενάντια στα διόδια!

2034940_599x315Κύριοι υπουργοί, όπως καλά γνωρίζετε, το Σεπτέμβρη που μας έρχεται θα διεξαχθούν τρεις δίκες (δύο ποινικές και μία αστική) ενάντια σε αγωνιστές του κινήματος των διοδίων.Οι κατηγορίες αφορούν στις μαζικές, ειρηνικές κινητοποιήσεις του κόσμου ενάντια στο εξοντωτικό χαράτσι των διοδίων, στον σταθμό διοδίων Αφιδνών το 2009 και το 2010, στις περισσότερες από τις οποίες καλούσε η συντονιστική επιτροπή αλλά και πολλές άλλες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, δήμοι της περιοχής.Σ αυτά τα δικαστήρια, στο εδώλιο δεν θα βρίσκονται μόνο οι συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για δρόμους ελεύθερους για όλους, στο εδώλιο θα βρισκόμαστε όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο. Γιατί «κι εμείς ήμασταν εκεί!»

Πέρασαν έξι χρόνια αποκλεισμού και ληστείας από μπάρες και διόδια στους εθνικούς μας δρόμους! Έξι χρόνια αποκλεισμένοι στο Δήμο Ωρωπού από 8 σταθμούς διοδίων! Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι δεν έχουμε δει ούτε ένα έργο επάνω στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται στον δήμο μας, ούτε κάποιο ανταποδοτικό όφελος από τη ληστρική εκμετάλλευση των εργολάβων, πληρώνουμε καθημερινά πανάκριβα διόδια για να πάμε και να έρθουμε από τις δουλειές μας, για να πάμε και να φέρουμε τα παιδιά μας από σχολεία και φροντιστήρια, ακόμα και για να πάμε να … πληρώσουμε στην εφορία μας που έχει μεταφερθεί πλέον στη Κηφισιά! Εναλλακτικό οδικό δίκτυο δεν υπάρχει, εκτός αν κάτι τέτοιο νοείται ο άθλιος κακοσυντηρημένος παράδρομος των τριών μέτρων ανά κατεύθυνση, με τα συχνότατα ατυχήματα και την ροή κυκλοφορίας από βαριά οχήματα ολοένα να μεγαλώνει, αφού και γι αυτά η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων καθίσταται λόγω κόστους απαγορευτική.

Εμείς οι πολίτες του Δήμου Ωρωπού, αισθανόμαστε εδώ και χρόνια πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού για μας η Εθνική Οδός είναι ό,τι για τους κατοίκους της Γλυφάδας ή της Νέας Σμύρνης η Λεωφόρος Συγγρού ή για τους κατοίκους του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου η Λεωφόρος Καβάλας. Την Εθνική Οδό δεν την χρησιμοποιούμε για να πηγαίνουμε διακοπές, τη χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, για τις δουλειές μας, τη μόρφωση των παιδιών μας, τις ανάγκες μας σε ιατρική μέριμνα σε μια περιοχή που το μοναδικό κέντρο υγείας – αυτό του Καπανδριτίου – υπολειτουργεί και απειλείται με κλείσιμο εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού.Οι επιχειρήσεις του Δήμου Ωρωπού που περιμένουν τους επισκέπτες για να δουλέψουν, ειδικά αυτές που έχουν σχέση με την αναψυχή και τον τουρισμό, βλέπουν να ανταγωνίζονται άνισα άλλες επιχειρήσεις άλλων περιοχών της Αττικής που δεν είναι επιβαρυμένες με ληστρικά διόδια.

Απέναντι σε όλη αυτή την άδικη και απαράδεκτη κατάσταση, το κίνημα ενάντια στα διόδια έδωσε τις δικές του μικρές και μεγάλες μάχες και φυσικά στοχοποιήθηκε από τις εταιρίες που επέβαλαν στην προηγούμενη κυβέρνηση όλο το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να κατασταλεί και να ποινικοποιηθεί, την ίδια στιγμή που τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ περνούσαν στην κοινωνία την άποψη πως αυτοί που σήκωναν τις μπάρες δεν ήταν αγωνιστές αλλά «τζαμπατζήδες» που απλά ήθελαν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.Η κατάσταση δεν μοιάζει να αλλάζει ούτε και με τη νέα κυβέρνηση. Οι αγωνιστές συνεχίζουν να διώκονται και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων Βορίδη-Ρέππα και τις δηλώσεις του υφυπουργού υποδομών, για επιμήκυνση των συμβάσεων παραχώρησης στους εργολάβους διαπραγματευόμενος απλώς αβέβαιες μειώσεις στις τιμές των διοδίων.

Ταυτόχρονα διαφαίνεται μια διάθεση σεβασμού των όρων των υφιστάμενων συμβάσεων, προβάλλοντας το άλλοθι της με κάθε τρόπο ολοκλήρωσης των έργων ή την συμμετοχή της ΕΚΤ στην χρηματοδότησή τους. Με λίγα λόγια τα διόδια γίνονται μνημονιακή υποχρέωση, ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι στις πλάτες των πολιτών που οφείλουν να συνετιστούν αλλιώς τους περιμένουν πρόστιμα και ποινικά δικαστήρια.Εμείς οι πολίτες του Δήμου Ωρωπού που συμμετέχουμε στο κίνημα ενάντια στα διόδια στη Βορειονατολική Αττική καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και να απαιτήσουν:Ως εδώ!Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων Βορίδη – Ρέππα για τα ΔΙΟΔΙΑ.

Απαλλαγή των αδικημάτων που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2014 στα πλαίσια κινητοποιήσεων ενάντια στη λειτουργία των σταθμών διοδίων σε όλη τη χώρα. Να τεθούν στο αρχείο οι σχηματισθείσες δικογραφίες σε όποιο στάδιο και αν εκκρεμούν.Να παραγραφούν οι σχετικές αξιώσεις των εταιριών παραχώρησης – εκμετάλλευσης κατά προσώπων που συμμετείχαν σε τέτοιες κινητοποιήσεις και να καταργηθούν οι σχετικές αστικές δίκες που εκκρεμούν.Ακύρωση του εικοσαπλάσιου προστίμου για μη καταβολή των διοδίων, ενός προστίμου που καταλήγει στα ταμεία των εταιριών!!!! σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας πολλοί εκ των οποίων με δυσκολία αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Φτάνει!

Το Σεπτέμβρη που μας έρχεται θα διεξαχθούν τρεις δίκες (δύο ποινικές και μία αστική) ενάντια σε αγωνιστές του κινήματος των διοδίων.Οι κατηγορίες αφορούν στις μαζικές, ειρηνικές κινητοποιήσεις του κόσμου ενάντια στο εξοντωτικό χαράτσι των διοδίων, στον σταθμό διοδίων Αφιδνών το 2009 και το 2010, στις περισσότερες από τις οποίες καλούσε η συντονιστική επιτροπή αλλά και πολλές άλλες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, δήμοι της περιοχής.Οι κατηγορίες είναι πολλές. Μεταξύ άλλων: παράνομη βία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, παρακώλυση συγκοινωνιών, φθορές, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, συκοφαντική δυσφήμηση…με φυσική και ηθική αυτουργία.

Πρόκειται για διώξεις προσχηματικές και φρονηματικές, που έχουν σκοπό να πλήξουν ένα μαζικό, δίκαιο, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα, που εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα ανέδειξε στην ελληνική κοινωνία το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων σε κοινοπραξίες ντόπιων και ξένων μεγαλοεργολάβων.Σ αυτά τα δικαστήρια, στο εδώλιο δεν θα βρίσκονται μόνο οι συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για δρόμους ελεύθερους για όλους, στο εδώλιο θα βρισκόμαστε όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο. Γιατί «κι εμείς ήμασταν εκεί»Κάτω τα χέρια απ τους αγωνιστές! Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν κερδοσκοπίας! Να καταργηθούν τα διόδια στην Αττική!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ για να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι διώξεις για τους αγωνιστές ενάντια στα διόδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *