Χάγιος: Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πιο εφαρμόσιμο

Sep 4, 2015 | Ιδέες - απόψεις, Συλλογικότητες | 0 comments

image002Το πρόγραμμά μας είναι το πιο εφαρμόσιμο, τόνισε ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε συνέντευξη στον Κώστα Εφήμερο και στον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, στην τηλεόραση του ThePressProject την Πέμπτη το βράδυ.

«Πρέπει να πας σε ρήξη. Είχαμε εργοστάσια ζάχαρης. Αυτά μας τα κατάργησε η ΕΕ και όχι η ευρωζώνη, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.  Η ρήξη πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα ενός συνειδητού προγράμματος, ενός λαϊκού κινήματος και μιας Αριστεράς που δεν θα μασάει τα λόγια της. Πρέπει να βάλεις χέρι στους καπιταλιστές, στους τραπεζίτες», τόνισε ο Α. Χάγιος.

«Στη Γερμανία το 25% των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι κάτω των 700 ευρώ. Στη Γαλλία, υπάρχουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι στη Ντίσνεϊλαντ. Δεν είναι μόνο στις χώρες που έχουν χρέος το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Για το τρίτο μνημόνιο, ανέφερε ότι είναι το πιο βάρβαρο, αλλά και το πιο ιδιόμορφο, επειδή ψηφίστηκε από μία ευρεία πλειοψηφία με κορμό ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά.

Κατέρρευσαν οι αυταπάτες

«Από το 2012, επισημάναμε ότι μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική. Πλέον, κατέρρευσε η αυταπάτη ότι μπορείς μέσα στον λάκκο των λεόντων να εφαρμόσεις φιλολαϊκές πολιτικές», εξήγησε.

«Ο Λαφαζάνης φέρει πολιτική ευθύνη. Το αντιμετωπίζει αυτό με τη διαφοροποίησή του στο τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούσες μία πολιτική που θα σε έφερνε εδώ; Αυτή την κριτική την κάναμε πάντα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αυτή η κριτική προκύπτει από την ερώτηση τι είναι αυτή η ΕΕ», επισημαίνει.

«Από πλευράς μας, κάτω από το δίλημμα της κυβερνητικής λύσης είδαμε την εκλογική μας δύναμη να μειώνεται κάτω από το μισό. Με αυτό το κόστος, επιμείναμε», επισήμανε το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Έχουμε επίγνωση ότι η ΕΕ εξυπηρετεί όλες τις άρχουσες τάξεις. Πάρτε την τραγωδία με το προσφυγικό: Πνίγονται άνθρωποι. Ζητούν από την ΕΕ να πάρει μέτρα. Οι Ιταλοί, οι Γάλλοι βγαίνουν να κάνουν κριτική δήθεν για το προσφυγικό. Οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ISIS», επισήμανε.

Μέσα στην ΕΕ δεν έχουμε ζωή

«Τις μέρες του δημοψηφίσματος ήταν συγκλονιστική η εμπειρία στις λαϊκές γειτονιές: Υπάρχει ταξικός πολιτικός χαρακτήρας στην άρνηση προς το ευρώ από τη φτωχή πλειονότητα και τη νέα γενιά», σημείωσε ο Α. Χάγιος.

Κάνοντας αναδρομή στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημείωσε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι μόνο εκλογική δύναμη». «Κάναμε το πρώτο βήμα το 2009, ένα χρόνο μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές και τον ξεσηκωμό, κάνοντας ένα ενωτικό βήμα, λέγοντας ότι μέσα στην ΕΕ δεν έχουμε ζωή. Δεν θα έχουμε Παιδεία και Υγεία… Έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα, είναι ρηξιακή η σχέση μας. Πρωτοστατούμε στην κοινή δράση. Θέσαμε ζήτημα συνεργασίας. Συνεργασία δεν είναι μόνο μέσα στις εκλογές. Κάναμε πρόταση πολιτικής συνεργασίας. Μέτωπο που θα τα βάζει με την ΕΕ με το πολυεθνικό πλέγμα. Για αυτό το μέτωπο παλεύουμε εμείς», ανέφερε.

Με το ΚΚΕ έχουμε στρατηγικές διαφορές

«Με το ΚΚΕ έχουμε στρατηγικές διαφορές, ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό. Μιλάμε για επανίδρυση. Έχουμε μεγάλη διαφορά ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την επανάσταση», ανέφερε.

«Το ΚΚΕ κάνει λόγο για λαϊκή εξουσία. Εμείς λέμε σήμερα, τακτικός στόχος, ανάγκη ζωής για τους εργαζόμενους και είμαστε οι μόνοι που το λέμε αυτό, είναι να οριστεί η ζωή μας έξω από την ΕΕ και τους θεσμούς. Είδατε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ λέει όχι τώρα έξοδος. Εμείς λέμε τώρα, σαν άμεσο στόχο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αυτή η αναγκαιότητα συζητιέται σήμερα σε χιλιάδες λαού.

Για την κυβερνώσα Αριστερά

«Η καταστροφή των ιδεών και των αξιών της κυβερνώσας Αριστεράς είναι ακόμα πιο επώδυνη. Η Ιταλία ήταν το εργαστήριο των ιδεών του Γκράμσι, όπου σήμερα, εκείνο το περίφημο κόμμα του Μπερλιγκουέρ, διασπάστηκε σε πάνω από 20 κομμάτια, εξαιτίας της κυβερνητικής προοπτικής», επισήμανε ο Α. Χάγιος
«Από τη στιγμή που έμπλεξαν σε κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου, δεν έμεινε κομμουνιστής στο Κοινοβούλιο», υπενθύμισε.

«Συνέβη στην Κύπρο με τον παλιό μας σύντροφο Χριστόφια. Θα συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε.

«Η Αριστερά είναι υπέρ της εξουσίας των εργαζομένων και υπέρ της κατάργησης της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών. Υπέρ της ανατροπής αυτής της άδικης καταπιεστικής εξουσίας που φέρνει προσφυγικά κύματα και πολέμους. Αυτό θα το λύσουν οι εργαζόμενοι με την πείρα τους και όχι εμείς από τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο

«Δείτε το Κοινοβούλιο. Δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο. Άλλου τύπου εξουσία είναι αυτή για την οποία μιλάμε», εξήγησε.

«Δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν οι κυβερνήσεις που έρχονται. Θα έχουμε πυκνές πολιτικές εξελίξεις», εκτίμησε.

Δεν πάω περιοδεία με τον Φωτόπουλο

«Στη συζήτηση στα όργανα, ως προς τη στάση απέναντι στη ΛΑΕ, είπα ότι αν παρθεί απόφαση να πάμε μαζί, μην μου πείτε να πάω περιοδεία στη ΔΕΗ με τον Φωτόπουλο», εξομολογήθηκε ο Α. Χάγιος.

«Άλλο κομβικό ζήτημα είναι ο άξονας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Δεν είναι ιδεολογικό το ζήτημα, είναι πρακτικό», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να συγκροτείται ένα μέτωπο όπως η ΛΑΕ», τόνισε για να διευκρινίσει ότι η «ΛΑΕ έχει την ευθύνη των αποφάσεων που υπέγραψαν οι υπουργοί της».
«Είναι κωμικοτραγικό το να ισχυρίζονται ότι μέσα στο μνημόνιο θα εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική», είπε.

«Αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτημα για την Αριστερά. Θα μας κάνουν σούπα. Θα γίνει αυτό που γίνεται στη Γαλλία με τη Λεπέν. Επισημαίνουμε τον ιστορικό κίνδυνο της Αριστεράς, αν δεν μιλάει αυτή τη γλώσσα», τόνισε.

«Τρεις γενιές πάνε να καταστραφούν». προειδοποίησε. «Αν πάψει να υπάρχει Αριστερά, λόγω της κυβερνώσας αυταπάτης, θα χειροτερέψουν οι συνθήκες για τον κόσμο», ανέφερε.

Έκκληση προς τους νέους

Ως προς τις εκλογές, ο Α. Χάγιος εκτίμησε ότι μεγάλο κομμάτι πάει σε αποχή. «Δεν γουστάρει αυτή η νεολαία ούτε τους βουλευτάδες ούτε τους γραμματείς και τους Φαρισσαίους. Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι έχει μπει σε κρίση η κυβερνώσα Αριστερά», είπε.

«Μιλάμε για νέου τύπου κόμμα και πολιτικό μέτωπο. Σήμερα είναι απαίτηση των αγωνιστών της Αριστεράς», διευρκίνισε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους νέους «να μην θεωρήσουν ότι έκλεισε ο κύκλος της δικής τους παρέμβασης μόνο με το δημοψήφισμα, αλλά να είναι συμμέτοχοι σε όλα τα μέτωπα».

«Να μην ξαναδούμε το έργο που παίχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι σφαγείο η εκδοχή του βλέποντας και κάνοντας με την ΕΕ. Ζητάμε από τώρα να προετοιμαστεί ο λαός και η νεολαία για τη μνημονιακή καταστροφή που είναι καπιταλιστικού τύπου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι για να παράγεις εργατική και ανατρεπτική πολιτική, κρίσιμο ζήτημα είναι ο συντονισμός του κόσμου της εργασίας. «Σε πολλά μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική, αλλά αυτή είναι η μεγάλη μας προσδοκία και ταυτόχρονα η μεγάλη μας αδυναμία», τόνισε.

Ιστορικός ο ρόλος της εργατικής τάξης

«Η εργατική τάξη που χτυπιέται σήμερα είναι η πιο μορφωμένη, η πιο έμπειρη και δεν χρειάζεται διευθυντάδες. Έχει ιστορικό ρόλο να οργανώσει αλλιώς τη ζωή, υπερβαίνοντας τον υπαρκτό σοσιαλισμό», ανέφερε ο Α. Χάγιος

Ως προς το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να σπάσει ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός που ζούμε με κατάργηση των δυνάμεων καταστολής, να προχωρήσουμε σε άμεση έξοδο από το ΝΑΤΟ.  «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έπρεπε να έχει πληρώσει ομόλογο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη για άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

Μας ρίχνουν οικονομικά ναπάλμ

«Έχουν μπει τα οικονομικά τανκ και ξεχερσώνουν. Είσαι σε πόλεμο και έχεις μια κυβερνώσα Αριστερά που κάνει όλο πίσω. Εμείς λέμε τέρμα: Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή. Να μην πας άλλο πίσω γιατί θα μας λιώσουν, θα μας ισοπεδώσουν, θα μας κινεζοποιήσουν. Δεν πρέπει να πας άλλο πίσω, πρέπει να οργανώσεις την αντίστασή σου», σημείωσε.

«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να κάνουμε εξεγέρσεις. Μας ρίχνουν ναπάλμ οικονομικά. Η Ελλάδα πείραμα ήταν ενόψει Ψυχρού Πολέμου, πείραμα είναι και τώρα. Οφείλουμε να δώσουμε και πάλι παράδειγμα. Και να είστε σίγουροι θα υπάρξει ντόμινο στην Νότια Ευρώπη. Αυτή την εξέγερση να την αναλάβει η Αριστερά, να μην την αναλάβουν οι ναζί και οι  ISIS», κατέληξε ο Άγγελος Χάγιος

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Η λογική που γίνεται παραλογισμός: Από τους τσαρλατάνους της αυτοβελτίωσης στα δίχτυα της σύγχρονης Χριστεμπορίας

Στις μέρες μας, η γνωστή ρήση του Χέγκελ ότι «η λογική γίνεται παραλογισμός» επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό και ταυτόχρονα εξοργιστικό τρόπο. Ζούμε στην εποχή της λεγόμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Δίπλα στην απόλυτη ακρίβεια των χειρουργικών εργαλείων,...

Αφιέρωμα: Δεκατρία χρόνια απ’ την δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Να μην πνίξουμε την οργή μας, να μην κατευνάσουμε τον θυμό μας.

Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που το μαχαίρι του πωρωμένου φασίστα Γ. Ρουπακιά  ενός έμμισθου στελέχους, μιας συμμορία δολοφόνων, η οποία παρίστανε το πολιτικό κόμμα, -όπως είχε χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή πρώην στέλεχος της και υποψήφιος βουλευτής της -, με...

Ο καιροσκοπισμός και η τυχοδιωκτική ανασύνθεση της Δεξιάς

Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για τις διεργασίες γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά, με τα ονόματα των Τζαβάρα, Λυμπερόπουλου, Πατουλίδου, Καραχάλιου, κ.α, αλλά και των εν ενεργεία βουλευτών Χρυσομάλλη και Βλάχου, ανοίγουν μια ευρύτερη συζήτηση για τις διεργασίες και τις...

Το ξέπλυμα του ναζί Κασιδιάρη από τα ΜΜΕ της αστικής δημοκρατίας

Η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη εξελίχθηκε σε μια ακόμα μαύρη σελίδα για την «αντικειμενική» ενημέρωση των κυρίαρχων Μέσων. Αντί για τη σιωπή και την περιφρόνηση που αρμόζει σε έναν φασίστα με σβάστικα στο...

Έφτασε η μέρα της μεγάλης συναυλίας για τον Παύλο!

👉 Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο ΣΙΛΟ (κεντρική σκηνή του Πολυχώρου Λιπασμάτων) https://maps.app.goo.gl/u1hDJFsF8btxtbnU7 👉 Η πρόσβαση γίνεται και από τις 2 εισόδους του Πολυχώρου: • Είσοδος Κράκαρη (Ε1) https://maps.app.goo.gl/FMdU4PpvX39a8UuS9 • Είσοδος...

Συμμορία με σβάστικες

Πηγή: Νίκος Παπαδογιάννης - Documento Την αποφράδα νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013, η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή έκανε το λάθος να δολοφονήσει Έλληνα. Μέχρι τότε, οι νοικοκυραίοι έβλεπαν το σκούρο δέρμα των θυμάτων της, έλεγαν «μπράβο λεβεντόπαιδα» και...

Σαν σήμερα τo 1982 έφευγε απ’ την ζωή ο στρατευμένος αγωνιστής Μάνος Λοϊζος- Αφιέρωμα στον κομμουνιστή καλλιτέχνη

Μόλις στα 45 του, έφυγε απ’ την ζωή, σαν σήμερα τo 1982 ο στρατευμένος αγωνιστής και  υπέροχος καλλιτέχνης Μάνος Λοϊζος. Μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες....

Φάτε και πιείτε, δραγουμάνοι… – Λίνα Κλείτου, Νίκος Στέφου και Ιωάννας Φεντούρη τα καινούργια κρατικοδίαιτα πρόσωπα

Του Γιώργη Γιαννακέλλη «Φάτε και πιείτε δραγουμάνοι / τώρα που όλα είναι για τα σας. / Έτσι ορίζει το φιρμάνι / κι ο πολυχρονεμένος σας Πασάς». Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τη φωνή του Μανώλη Μητσιά, έρχονται σχεδόν...

Η κόκκινη δασκάλα, και λαϊκή αγωνίστρια Ρόζα Ιμβριώτη, “έφευγε” σαν σήμερα το 1977

Ηταν σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη 1977, όταν αφήνει την τελευταία της πνοή η κόκκινη δασκάλα, τη λαϊκή αγωνίστρια Ρόζα Ιμβριώτη.   Η Ρόζα Ιωάννου όπως ήταν το αρχικό όνομα της Ιμβριώτη, πάλεψε πραγματικά, με πράξεις, σε όλη της τη ζωή για να εφαρμόσει το σύνθημα που τόσο...

Ατομική ευ φτύνει

Γράφει ο mitsos 175 Σκάνδαλο χρηματιστηρίου, τέλος δεκαετίας 90: Υπουργοί, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, αρχιερέας διαπλοκής, Σημίτης έβγαιναν και έλεγαν «επενδύστε στο χρηματιστήριο, είναι ο καθρέπτης της οικονομίας». Όταν ο καθρέπτης...

Επιλεγμένα Video