Στις 7 Φλεβάρη 1962 o Τζων Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας

Επιμέλεια: Αργυρώ Κραββαρίτη

Στις 7 Φλεβάρη 1962 o Τζων Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας

Στις 7 Φλεβάρη 1962 η κυβέρνηση του Τζων Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων, κλπ. αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

Το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας επιβλήθηκε το 1958, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Μπατίστα.

Το 1960, με την επικράτηση του Κάστρο, η νέα κουβανική κυβέρνηση, απάντησε με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών επιχειρήσεων και Αμερικανών ιδιωτών στην Κούβα.

Οι Αμερικανοί ανταπάντησαν μειώνοντας την εισαγωγή ζάχαρης από τη μικρή νησιωτική χώρα, κατά 700.000 τόνους. Τη ζάχαρη αγόρασε όμως η Σοβιετική Ένωση.

Ωστόσο το αμερικανικό εμπάργκο εντατικοποιήθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου Τζον Κένεντι, οποίος αποφάσισε, ουσιαστικά, να στραγγαλίσει οικονομικά την Κούβα, η οποία είχε διολισθήσει στις αγκάλες της Σοβιετικής Ένωσης, αποτελώντας, πλέον, θανάσιμη απειλή στη γεωοπολιτική “γειτονιά” των ΗΠΑ.

Το επεισόδιο του Κόλπου των Χοίρων, αλλά πάνω από όλα, προσπάθεια της Κούβας να εγκαταστήσει σοβιετικούς πυραύλους στο έδαφός της (Κρίση των πυραύλων – Οκτώβριος 1962), είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική πίεση των ΗΠΑ προς την Κούβα.

Οι ΗΠΑ φρόντισαν ώστε η Κούβα να αποβληθεί και από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, το 1962. Το αμερικανικό εμπάργκο προς την Κούβα αποτελούσε την μακροβιότερη εκδήλωση του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Αποζημίωση από τις ΗΠΑ για το εμπάργκο δεκαετιών ζητά ο Φιντέλ Κάστρο

O Φιδέλ Κάστρο υπενθύμισε τα «πολλά εκατομμύρια δολάρια» που οι ΗΠΑ οφείλουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κούβα ως αποζημίωση για το εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην χώρα από το 1962, σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στον Τύπο σήμερα, ανήμερα των 89ων γενεθλίων του ιστορικού ηγέτη.

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, που έχει αποσυρθεί από την εξουσία από το 2006 για λόγους υγείας, επισήμανε ότι «ένα χρέος που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια οφείλεται στην Κούβα ως αποζημίωση, όπως κατήγγειλε η χώρα μας με αναμφισβήτητα επιχειρήματα και στοιχεία κατά τη διάρκεια όλων των παρεμβάσεών της ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών».

Οι δηλώσεις αυτές δίνονται στη δημοσιότητα την παραμονή της ιστορικής επίσκεψης στην Κούβα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του πρώτου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 1945, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Στο κείμενό του, το πρώτο που δημοσιεύεται από την 8η Μαΐου, ο Φιδέλ Κάστρο διαβεβαίωνει:

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαχόμαστε για την ειρήνη και την ευημερία όλων των ανθρώπινων όντων (…) τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που διακηρύξαμε όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, όπως και εκείνα που πηγάζουν από τα όνειρά μας».

Η Κούβα εορτάζει σήμερα τα 89α γενέθλια του πρώην προέδρου και στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική νήσο ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Πηγή

Κούβα: Το εμπάργκο των ΗΠΑ στοίχισε 4,68 δισ. μέσα σε ένα χρόνο

Το αμερικανικό εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας στοίχισε στην οικονομία της χώρας αυτής 4,68 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016.

Το αμερικανικό εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας στοίχισε στην οικονομία της χώρας αυτής 4,68 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, παρά την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο κρατών που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, επισήμανε χθες η διπλωματία της Κούβας.

«Το εμπάργκο είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της οικονομίας μας, (το βασικό εμπόδιο) για την ανάπτυξή της. Κανένας τομέας δεν μένει ανεπηρέαστος από τις συνέπειες που έχει το εμπάργκο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.

Μετά την επιβολή τους, το 1962, οι περιορισμοί αυτοί έχουν στοιχίσει στη νήσο της Καραϊβικής συνολικά 125,8 δισεκατομμύρια δολάρια – σε τρέχουσες τιμές – συνέχισε ο κουβανός ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου θα παρουσιάσει την 26η Οκτωβρίου ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος εναντίον του αμερικανικού εμπάργκο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κάθε χρόνο από το 1992 και κατόπιν μια μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος που προτείνει η Αβάνα, με την εξαίρεση φυσικά των ΗΠΑ και στενών τους συμμάχων, όπως το Ισραήλ. Το 2013, η Κούβα πέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη δίχως προηγούμενο: υπέρ του μη δεσμευτικού ψηφίσματος είχαν ταχθεί τα 191 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Μετά την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, η Αβάνα και η Ουάσινγκτον αποκατέστησαν τις διμερείς διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούλιο του 2015, όμως η πλήρης εξομάλυνση ακόμη προσκρούει στις παλιές αντιδικίες, κληρονομιά του ψυχρού πολέμου.

Η Κούβα αξιώνει την άνευ όρων άρση του εμπάργκο, το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει εν μέρει χαλαρώσει. Όμως η κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία διατηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Αβάνα ζητάει επίσης να της επιστραφεί η ναυτική βάση στον Κόλπο Γκουαντάναμο, που κατέχουν οι ΗΠΑ από το 1903, αλλά και την κατάργηση των νόμων ειδικού σκοπού για την ενθάρρυνση των Κουβανών να μεταναστεύουν παράνομα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιώνουν αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κούβα για την απαλλοτρίωση αμερικανικών εταιρειών από την κυβέρνηση Κάστρο μετά την επανάσταση του 1959.

Αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο εξέπληξαν τη διεθνή κοινότητα τον Δεκέμβριο του 2014 ανακοινώνοντας ότι αρχίζουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, τα δύο κράτη αποκατέστησαν τις εμπορικές πτήσεις, συνήψαν συμφωνίες για το περιβάλλον, την επιβολή του νόμου, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις επικοινωνίες, ενώ διηύρυναν τις δυνατότητες όσον αφορά τα ταξιδία. Ο Ομπάμα, που επισκέφθηκε την Κούβα φέτος, σταδιακά αποδυναμώνει το εμπάργκο με προεδρικά διατάγματα.

Ο Ροντρίγκες είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα είναι ασφαλώς θετική, «αλλά περιορισμένη» όσον αφορά την οικονομική σφαίρα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ευρείες εξουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως και την τελευταία στιγμή που θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», υπενθύμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ότι αντιτίθεται στη συνέχιση του εμπάργκο, αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά, καθώς μόνο το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, μπορεί να εγκρίνει την άρση του. Αρκετοί αμερικανοί ειδικοί όμως διαφωνούν και τον καλούν να πάρει πρωτοβουλίες πριν αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιανουάριο.

Πηγή

Νέο άνοιγμα ΗΠΑ στην Κούβα με αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση να αρθεί το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962

Το ψήφισμα αυτό υιοθετείται κάθε χρόνο με 191 ψήφους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χώρες που πάντοτε τάσσονταν εναντίον της απόφασης αυτής της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, απείχαν φέτος για πρώτη φορά.

Τη στάση της Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ (Samantha Power).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα τάσσονταν εναντίον αυτού του ψηφίσματος, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απόσχουν», δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος, εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στη «νέα προσέγγιση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) έναντι της Αβάνας.

Η συγκεκριμένη φράση της Πάουερ έγινε δεκτή με ζωηρές επιδοκιμασίες στην αίθουσα, όπου πρεσβευτές λατινοαμερικάνικων, ασιατικών και αφρικανικών κρατών κατήγγειλαν ο ένας μετά τον άλλο από το βήμα το αμερικανικό εμπάργκο.

Η Σαμάνθα Πάουερ αναγνώρισε πως «η αμερικανική πολιτική απομόνωσης της Κούβας δεν λειτούργησε. Αντί να απομονώσει την Κούβα, η πολιτική μας απομόνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εδώ στον ΟΗΕ».

Η αποχή της Ουάσινγκτον, σημείωσε η ίδια, ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ «συμφωνούν με όλες τις πολιτικές και όλες τις πρακτικές της κυβέρνησης της Κούβας». Όπως τόνισε:

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει με ατιμωρησία η κουβανική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου του λαού της, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων συλλήψεων» αντιφρονούντων.

Αναγνώρισε, πάντως, πως η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο (Raul Castro) έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους στην προσπάθεια βελτίωσης της ευημερίας του πληθυσμού», όπως στους τομείς της υγείας ή της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Σε μια εξίσου ασυνήθιστη τοποθέτηση, η Πάουερ απέτισε φόρο τιμής στους κουβανούς γιατρούς, οι οποίοι πήγαν να αγωνιστούν για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή συμβολή» στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια νέα άμβλυνση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, κυρίως για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές στα πεδία της ιατρικής έρευνας, αλλά και για να μπορούν οι Αμερικανοί να αγοράζουν κουβανικά πούρα και ρούμι σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να άρει το εμπάργκο, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Πολ Ράιαν (Paul Ryan), ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πως το αμερικανικό κοινοβούλιο θα διατηρήσει σε ισχύ το εμπάργκο αψηφώντας τα μέτρα του Ομπάμα με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Κούβα.

Πηγή

Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα στη Στοκχόλμη

Για 17η φορά τα κινήματα αλληλεγγύης με την Κούβα από τις χώρες της Ευρώπης, θα συναντηθούν στην Στοκχόλμη της Σουηδίας αυτή τη φορά, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη 2016. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Σουηδικός Σύνδεσμος Φιλίας με την Κούβα και μέχρι χθες πάνω από 130 αντιπρόσωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή και είχαν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στην Στοκχόλμη.

Οι 30 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην 17η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή είναι παραδοσιακά ο χώρος όπου γίνεται ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προσπάθεια συντονισμού της δράσης των οργανώσεων και διάφορων συσπειρώσεων που δραστηριοποιούνται σε

κάθε χώρα στην αλληλεγγύη με την Κούβα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διαφορετική κατάσταση του συνολικότερου κινήματος σε κάθε χώρα και οι διαφορετικές οπτικές καθιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες χρήσιμες και αποτελεσματικές στο βαθμό που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν την δράση σε κάθε χώρα σε έναν στόχο, συγκεκριμένα στην ενιαία προβολή των βασικών ζητημάτων που παλεύει η Κούβα.

Ο πάνω από δεκαπέντε χρόνια αγώνας για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, δημιούργησε κεκτημένο. Έτσι τώρα τα βασικά ζητήματα που θέτει η Κούβα, η άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) και το αίτημα της επιστροφής του παράνομα κατεχόμενου από τις ΗΠΑ του εδάφους του Γκουαντάναμο, είναι το πλαίσιο που μπορεί να στοχεύει και να συνενώνεται η δράση αλληλεγγύης σε κάθε χώρα και σε κάθε κίνημα αλληλεγγύης.

Αυτό κατά τη γνώμη μας έχει δύο ειδικότερες πλευρές που πρέπει να ξεχωρίσουν, καθώς εκεί στοχεύει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα.

  1. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ο αποκλεισμός τελείωσε με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ και απαιτείται μια συντονισμένη ενημερωτική εκστρατεία που να αποκαλύπτει την αλήθεια. Ότι δηλαδή ο αποκλεισμός συνεχίζεται αμείωτος και τα βήματα που γίνονται είναι δειλά και ανεπαρκή.
  2. Η Κοινή Θέση της Ε.Ε, η ευρωπαϊκή version του εμπάργκο, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών βαδίζει προς κατάργηση εξακολουθεί επίσης να ζει και να βασιλεύει.

Ωστόσο, η συνάντηση της Στοκχόλμης είναι το φετινό “πανευρωπαικό φόρουμ της αλληλεγγύης” και γι αυτό δίνεται μεγάλο βάρος σε αυτό και από την κουβανική πλευρά, που συμμετέχει σε αυτό με υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), με επικεφαλής τον Έλιο Γκάμες, πρώτο αντιπρόεδρο του ICAP, καθώς επίσης και την Γκλάντις Αιγιόν, διευθύντρια του Ευρωπαικού Τμήματος, Λουίς Μαρόν, υπεύθυνο Βόρειας Ευρώπης, Ταμάρα Βελάσκες, διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης και Μοισές Ροντρίγκες, ειδικό για τις σχέσεις Κούβα-ΗΠΑ.

Προσελκύει επίσης διεθνείς προσωπικότητες όπως, η Αλέiδα Γκεβάρα, ο Κάιλ Γουόλκερ, από τους Πάστορες για την Ειρήνη (ΗΠΑ), η Νίνα Καρπάτσοβα, διακεκριμένη νομικός από την Ουκρανία, ο Κέιθ Μπόλεντερ, Καναδός δημοσιογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και συγγραφέας βιβλίων για τον Αποκλεισμό και τους Πέντε και ο Χοσέ Μανσανέδα, συντονιστής του   καναλιού www.cubainformacion.tv . Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την επιστροφή την Δευτέρα των αντιπροσωπειών από την Στοκχόλμη.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *