Ελληνες δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί στην υπηρεσία πρεσβείας

Πηγή: “Documento”

Η ομάδα χάκερ Anonymous (Ανώνυμοι) στις 5 Νοεμβρίου 2018 δημοσιοποίησε αρχεία που αφορούσαν τη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Integrity Initiative. Γιατί όμως οι Anonymous να χακάρουν μια οργάνωση με τον βαρύγδουπο τίτλο «Πρωτοβουλία Ακεραιότητα»;

Η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι χάκερ μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπευτικό θρίλερ του Ψυχρού Πολέμου. Η μη κυβερνητική οργάνωση είναι τόσο κυβερνητική που στην πραγματικότητα αποτελεί το μακρύ χέρι του Φόρεϊν Οφις, του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην Ευρώπη.

Με επίκληση της δράσης ενάντια στη ρωσική διείσδυση (όπως κάποτε ενάντια στον σοβιετικό κίνδυνο), η Βρετανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιστημόνων, παραγόντων και δήμοσιογράφων οι οποίοι παίρνουν οδηγίες για το πώς θα συντονίσουν τη δράση τους κάτω από την την ομπρέλα της συγκεκριμένης οργάνωσης, υπό τις εντολές πάντα των κατά τόπους βρετανικών πρεσβειών.

Στο δίκτυο ανήκουν και Ελληνες δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί που φαίνεται να έχουν συντονιστή αλλά και σύνδεσμο στην πρεσβεία στην Αθήνα. Η Πρώτοβουλία Ακεραιότητα, όπως παραδέχθηκε μετά την αποκάλυψη των Anonymous, χρηματοδοτείται από το Φόρεϊν Οιρις, αν και εμφανίζει τη δράση της ως υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Από τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι χάκερ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου προκύπτει ότι γνωστοί δημοσιογράφοι, μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ και μια ιστοσελίδα που προκάλεσε πρόσφατα θόρυβο με «έρευνα για τα τρολ της κυβέρνησης» είναι σε επικοινωνία με το δίκτυο, ενώ από τους Anonymous παρουσιάζονται ως «η ομάδα της Αθήνας».

Η σχέση των δημοσιογράφων με τη συγκεκριμένη οργάνωση θα μπορούσε να αποτελεί απλώς την απόφασή τους για μαχητική έκφραση γνώμης ενάντια στη ρωσική διείσδυση αν δεν είχε το στοιχείο του συντονισμού από ξένες κυβερνητικές δυνάμεις και της δημοσιογραφίας κατά παραγγελία. Από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει προκύπτει ακόμη πως οι αναφορές από -και προς- την Αθήνα είναι γεμάτες πληροφορίες για άτομα και φακέλωμα που είναι ασυνήθιστο για μια οργάνωση καλών και κυρίως δημοκρατικών προθέσεων. Αν σήμερα η πρόφαση είναι ο «ρωσικός κίνδυνος», αύριο π μπορεί να είναι;

Δημοσιογράφοι προπαγάνδας ενάντια στην.» προπαγάνδα

Στα έγγραφα που δημοσίευσαν οι Anonymous εμφανίζεται μια ομάδα επιστημόνων και δημοσιογράφων να αποτελούν την Ομάδα Ελλάδας. Η εν λόγω ομάδα φαίνεται να παίρνει εντολές από τον συντονιστή στη βρετανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τα χακαρισμένα έγγραφα, επικεφαλής της είναι η δημοσιογράφος Δέσποινα Αφεντούλη (πρόκειται για την Ινώ Αφεντούλη), η οποία υπηρετεί στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΝΑΤΟ. Το ίδρυμα ΕΛΙΑΜΕΠ φαίνεται να είναι στην επιρροή της οργάνωσης, με τους επιστήμονες Θάνο Ντόκο, Ιωάννη Αρμακόλα και Γιώργο Τζογόπουλο να έχουν άμεση επαφή ως μέλη της Ομάδας Ελλάδας.

Ιδιαίτερες σχέσεις φαίνεται να υφίστανται και με το σάιτ insidestory.gr και τον ιδιοκτήτη του Δημήτρη Ξενάκη, με δύο δημοσιογράφους, την Κατερίνα Οικονομάκου και τον Γιάννη Γορανίτη, να καταγράφονται και αυτοί από τους Anonymous ως μέλη της ομάδας της Αθήνας. Στην ομάδα εμφανίζεται να ανήκει και ο γνωστός δημοσιογράφος του Σκάι και του insidestory.gr Τάσος Τέλλογλου. Στην «Εκθεση προόδου» της οργάνωσης ο Τ .Τέλλογλου αξιολογείται ότι έχει σχέσεις με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ γράφεται γι’ αυτόν συγκεκριμένα ότι «έχει άμεση επαφή και ευθυγράμμιση με τη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας». Ακόμη δύο μέλη εμφανίζονται να στελεχώνουν την ομάδα δράσης, η πρώην δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Σίσσυ Αλωνιστιώτου και η μεταφράστρια Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσα από την οργάνωση Journalists about Journalism.

Εκτός από τους πανεπιστημιακούς που δραστηριοποιούνται στο ΕΛΙΑΜΕΠ και εμφανίζονται ως μέλη της ομάδας δράσης, ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο γνωστός για τις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης φαίνεται πως εξυπηρετούν τους σκοπούς της οργάνωσης. Ο Μαραντζίδης μάλιστα φαίνεται ότι συνάπτει συμφωνία με ίδρυμα που σχετίζεται με την Πρωτοβουλία Ακεραιότητα για μελέτες αντί αμοιβής. Στα έγγραφα τη συμφωνία υπογράφει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά σε άλλα έγγραφα ο Μαραντζίδης φαίνεται να ζητά 25 χιλιάδες για να πραγματοποιήσει αυτό που θέλει η οργάνωση.

Την επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης των στοιχείων από τους Anonymous η Πρωτοβουλία Ακεραιότητα παραδέχτηκε τη χρηματοδότησή της από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά παρουσίασε τη δράση της ως δημοκρατικό ακτιβισμό, παραλείποντας να δώσει εξηγήσεις για το πώς και γιατί δίνει οδηγίες σε δημοσιογράφους που οφείλουν να δρουν αυτοβούλως. Στην ανακοίνωσή της κάλυψε τα άτομα τα οποία φαίνονται να αποτελούν τις εθνικές ομάδες δράσης, λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν τα ονόματα που διέρρευσαν ανήκουν στις ομάδες της ή σε ανθρώπους που απλώς είχαν επαφές μαζί της.

Σχεδόν το σύνολο των ατόμων που εμφανίζονται ότι αποτελούν την Ομάδα Ελλάδας, στα οποία απευθύνθηκε το Documento, παραδέχονται ότι είχαν επαφές με την οργάνωση, τις οποίες όμως ονομάζουν τυπικές. Ευθυγραμμίζονται δηλαδή με το επιχείρημα της Πρωτοβουλίας Ακεραιότητα ότι αρκετοί έκαναν επαφές αλλά δεν ήταν μέλη. Ωστόσο οι Anonymous επιμένουν ότι αυτοί αποτελούν το εθνικό προσωπικό.

2 απαντήσεις στο “Ελληνες δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί στην υπηρεσία πρεσβείας”

 1. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα και την ολοκλήρωση της σωστής και αληθινής δημοσιογραφικής σας αποστολής και για μια ακόμη φορά το Βαθύ Κόκκινο επιτελεί την ύψιστη και
  Μέγιστη συμβολή του και την διακονία του στην ενημέρωση των αναγνωστων του και της κοινωνίας
  γενικότερα. Άλλωστε αυτό το σημείο είχα θίξει σε προηγούμενο σχόλιο μου, ζητώντας , ει δυνατόν,
  την δημοσιοποίηση των των ονομάτων, των αγοραίων σμπιρων της διεθνούς δολιότητας. Αυτούς για
  του οποίους ο μεταστας John Swinton (chief editor) αρχισυντάκτης της εφημερίδας New York Times είπε
  σε ομιλία του προς δημοσιογράφους ” they can sell their country and their race for their daily bead”
  Και συνέχισε , κατακεραυνώνοντας απαντάς με το. ” we are intellectual prostitus” ( Μπορούν να
  Πουλήσουν τη χώρα του και τη φυλή τους για τον επιούσιο άρτο τους . Συνεχίζοντας είμαστε
  Διανοούμενες πορνες. Αυτούς λοιπόν των οποίων τα ονόματα γνωρίζουμε ας τους παραδώσουμε
  Στην κοινή χλεύη και περιφρόνηση όπως τους αξίζει.
  Για άλλη μια φορά θα ευχαριστήσω το Βαθύ Κόκκινο για την Απαρέγκλιτη προσήλωση του στον
  Ακατάπαυστο αγώνα του της λαμπρής και υποδειγματικης δημοσιογραφικής τακτικής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *