Ξύλο και χημικά ενάντια στις ελεύθερες φωνές των Εξαρχείων

Αφροδίτη Τζιαντζή – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Πάγκοι με απλωμένα τα βιβλία του Τζορτζ Οργουελ και του Γουίλιαμ Μπάροουζ, της Κατερίνας Γώγου και της Μαρίας Πολυδούρη, της Χάνα Αρεντ και του Κορνήλιου Καστοριάδη και εκατοντάδων άλλων συγγραφέων, των οποίων προφανώς ο λόγος κρίνεται επικίνδυνος και πρέπει να παταχθεί. Βιβλιόφιλοι και ροκάδες, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν την πλατεία Εξαρχείων την τρίτη βραδιά του 4ήμερου φεστιβάλ «Αναψυκτήριο τα Ωραία Εξάρχεια», που ολοκληρώθηκε χθες.

Ο αγέραστος Δημήτρης Πουλικάκος και νεότερα συγκροτήματα, όπως τα «Γυμνά Καλώδια», προσπαθούν το Σαββατόβραδο να ολοκληρώσουν τη συναυλία εν μέσω χημικών.

Αυτοί είναι οι εχθροί του νόμου και της τάξης εναντίον των οποίων ξέσπασαν το μένος τους τα ΜΑΤ, σε άλλη μια προαναγγελθείσα επιχείρηση τρομοκράτησης απλού κόσμου, με άλλοθι το κυβερνητικό δόγμα της «εκκαθάρισης του άβατου».

Σοβαρότατες είναι οι καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων για όσα διαδραματίστηκαν 31 Αυγούστου προς 1η Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο κέντρο των Εξαρχείων, δύο 24ωρα μετά την επίθεση των ΜΑΤ στον χώρο της κατάληψης Κ*ΒΟΞ και λίγες ώρες μετά τη μαζική πορεία στη γειτονιά ενάντια στις εκκενώσεις καταλήψεων.

Ο σκηνοθέτης και εκδότης Βάσος Γεώργας, ιδρυτής του βιβλιοπωλείου και εκδοτικού οίκου Biblioteque, εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, περιγράφει τις συνέπειες της αστυνομικής επιχείρησης στη σελίδα του στο facebook:

«Αφού έριξαν δακρυγόνα σε περίπου τετρακόσια άτομα που παρακολουθούσαν τη συναυλία, αφού έριξαν δακρυγόνα στα ηχητικά, προκαλώντας ζημιές, καθάρισαν την πλατεία από τους αθώους ανθρώπους, τους πάγκους με τα βιβλία, έσβησαν με το ζόρι τα φώτα και παρέδωσαν την πλατεία στους ναρκεμπόρους που εμφανίστηκαν κατά δεκάδες μισή ώρα αργότερα -θα το λέμε και κανείς δεν θα μας πιστεύει πως όταν υποσχόντουσαν να καθαρίσουν τα Εξάρχεια εννοούσαν από όλους όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών».

Απρόκλητη επίθεση

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις το Σάββατο

Για «απρόκλητη και οργανωμένη επίθεση της αστυνομίας» κάνει λόγο η μουσική παραγωγός Θέκλα Τσελεπή, αυτόπτης μάρτυρας όσων συνέβησαν.

«Με πρόσχημα την πάταξη της ανομίας, που στην πραγματικότητα την προστατεύει η ίδια η αστυνομία, επιτίθενται στον κόσμο που προστατεύει τα Εξάρχεια, γιατί σκοπός τους είναι να σαρώσουν τα κινήματα αλληλεγγύης και οποιονδήποτε ζωντανό κοινωνικό χώρο.

»Ξεκίνησαν εκκενώνοντας τις καταλήψεις, ξεσπιτώνοντας με τη βία γυναικόπαιδα και οικογένειες προσφύγων. Ενώ μπροστά στα μάτια τους πραγματοποιείται καθημερινά το εμπόριο ουσιών ή λαθραίων τσιγάρων, αυτοί μένουν στο απυρόβλητο και δέχονται δολοφονική επίθεση άνθρωποι που ήρθαν στα Εξάρχεια για να στηρίξουν μια εκδήλωση πολιτισμού και αλληλεγγύης», λέει η κ. Τσελεπή στην «Εφ.Συν.».

Οπως εξηγεί, «τα ΜΑΤ ρίξανε δακρυγόνα πάνω στη σκηνή, που πήρε φωτιά και καταστράφηκε μέρος των μηχανημάτων. Αυτό που έκανε η αστυνομία ισοδυναμεί με απόπειρα εμπρησμού. Το κοινό τού φεστιβάλ δεν είναι κόσμος που πήγε σε μια διαδήλωση που ενδεχομένως ενέχει κίνδυνο. Είναι άνθρωποι που πήγαν να στηρίξουν εκδηλώσεις με μουσική συναυλία και μπαζάρ βιβλίων.

»Ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, γονείς με μικρά παιδιά. Μιλάμε για μια ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση. Διμοιρίες ΜΑΤ επιτέθηκαν ξανά στην κατάληψη ΒΟΞ. Δεν μπόρεσαν πάλι να μπουν μέσα, αλλά με κίνδυνο να υπάρξει νεκρός έριξαν πάλι χημικά, σε κλειστό χώρο όπου άνθρωποι είχαν τρέξει για καταφύγιο. Αυτός είναι ο επαγγελματισμός της αστυνομίας».

To ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα «Γυμνά Καλώδια» συνέχισε τη συναυλία στην πλατεία και μετά την αθρόα ρίψη χημικών, βοηθώντας τον κόσμο να κρατήσει την ψυχραιμία του και να αποφευχθούν τα χειρότεραFACEBOOK VASSOS GEORGAS

Η Θέκλα Τσελεπή, όπως και άλλοι διοργανωτές του φεστιβάλ, δεν διστάζουν να μιλήσουν για ανοχή έως υπόθαλψη του εμπορίου ναρκωτικών από την αστυνομία.

«Το λέμε ευθέως και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λόγων μας. Εχουμε στοιχεία, γιατί είμαστε εκεί. Βλέπουμε ότι μετά τα δακρυγόνα, τις συλλήψεις, το άγριο ξύλο, επανέρχονται στην πλατεία οι ναρκέμποροι μαφιόζοι και οι τσιγαράδες γύρω γύρω. Σαν να “σκουπίζουν” το έδαφος για να συνεχιστεί το ναρκω-εμπόριο. Γιατί αυτός είναι ο δούρειος ίππος. Αυτό είναι το άλλοθί τους για να σαρώσουν οτιδήποτε ζωντανό κινείται στα Εξάρχεια. Αυτό είναι το απεχθές τηλεοπτικό σόου. Αυτό είναι το αφήγημά τους. Ενα ψέμα», καταλήγει.

Τις καταγγελίες της επιβεβαιώνουν και άλλοι αυτόπτες. «Ενώ είδαν ότι ήμασταν μόνοι μας, η πλατεία είχε εκκενωθεί, έριξαν καπνογόνο κάτω από τη σκηνή. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε, γιατί πνιγόμασταν. Ξανάριξαν δεύτερο μηχανισμό. Ηταν εμπρηστικός, γέμισε τη σκηνή με γαλάζια φωτιά, σιγοκαίγοντας ηχεία και καλώδια», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος τεχνικός ήχου.

Ο τελευταίος καλλιτέχνης που έπαιξε πριν γενικευτούν τα επεισόδια ήταν ο Δημήτρης Πουλικάκος, απέναντι σε πολλές εκατοντάδες κόσμου. «Αναγκαστήκαμε να τον φυγαδεύσουμε γιατί η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από τα χημικά», μας λέει η Θέκλα Τσελεπή.

Ο Πέτρος, αλληλέγγυος που στηρίζει το φεστιβάλ, θεωρεί ότι ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα: «Ενα μεγάλο μπράβο αξίζει στα παιδιά από το συγκρότημα “Γυμνά Καλώδια”, που συνέχισαν να παίζουν, παρά τις ρίψεις χημικών. Αυτό ηρέμησε τον κόσμο, αλλιώς θα υπήρχε κάποιο θύμα από τον πανικό». Ο ίδιος ήταν παρών και στην πυρπόληση της σκηνής από την αστυνομία, με μηχανισμό που επίσης αποκαλεί «εμπρηστικό».

«Ο κόσμος θέλει να δει την πλατεία Εξαρχείων χαρούμενη και ζωντανή. Η αστυνομία, ρίχνοντας δακρυγόνα μέσα στον κόσμο, δεν βοηθάει σε αυτό. Βοηθάει τους ναρκέμπορους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Καλογράνης, τραγουδιστής του συγκροτήματος «Γυμνά Καλώδια».

«Ο κίνδυνος να υπάρξει θύμα ήταν μεγάλος, γιατί ήταν πάρα πολύς ο κόσμος στην πλατεία, πολλοί γονείς και παιδιά. Είδαμε ότι μερίδα του κόσμου άρχισε να τρέχει με πολύ άγχος, αποφασίσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν είμαστε ήρωες, αντιδράσαμε αυθόρμητα».

Ο πιστολέρο ΜΑΤατζής

Θέμα συζήτησης σε όσους βρέθηκαν χθες στην πλατεία Εξαρχείων ήταν οι μαρτυρίες πολιτών για προκλητική συμπεριφορά των ΜΑΤ. Μεταξύ άλλων στη σελίδα του ραδιοφώνου «Ραδιοφράγματα» δημοσιεύθηκε ανώνυμη καταγγελία αυτόπτη: «“Βρομιάρηδες, ήρθε η ώρα σας”. Με αυτή την κραυγή ο πιστολάς διμοιριάρχης των ΜΑΤ που κατέβαινε από Αραχώβης προς την πλατεία και το πιστόλι προτεταμένο προς τους τρομοκρατημένους θεατές της συναυλίας στην πλατεία -κυνηγημένους από κρότου λάμψης και δακρυγόνα από τη διμοιρία της Στουρνάρη- έδινε εντολές στον ασύρματο “σπάστε τους τα κεφάλια”».

Η συνεχής παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια ρίχνει λάδι στη φωτιά

Του Μάνου Τσαλδάρη

Συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο αναβρασμός που επικρατεί εδώ και ημέρες στην περιοχή των Εξαρχείων, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά τη «χολιγουντιανού τύπου» εκκένωση τεσσάρων καταλήψεων, εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή, προκαλώντας με την παρουσία τους και εξαπολύοντας τυφλές επιχειρήσεις κατατρομοκράτησης των πάντων.

Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Εξαρχείων το μεσημέρι του Σαββάτου κι ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έκαναν πορεία στους δρόμους της Αθήνας, μια ομάδα περίπου σαράντα ατόμων εξαπέλυσε επίθεση με πέτρες, ξύλα και δύο μολότοφ εναντίον της διμοιρίας που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η επίθεση σημειώθηκε μετά την προσαγωγή ατόμου από τους άνδρες της διμοιρίας. Από την επίθεση, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως δόθηκε η αφορμή στις αστυνομικές δυνάμεις να εξαπολύσουν ακόμη μια επιχείρηση στην περιοχή, με το πρόσχημα του εντοπισμού των δραστών. Κατά τη διάρκειά της προσήχθησαν τελικά επτά άτομα τα οποία, μετά την εξέτασή τους και τη διαπίστωση ότι δεν εντάσσονταν στους επιτιθέμενους, αφέθηκαν ελεύθερα.

Η επόμενη αστυνομική επιχείρηση σημειώθηκε στις 23.40 το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδας αντιεξουσιαστών στις δυνάμεις που βρίσκονταν επί της Σπ. Τρικούπη. Οι επιτιθέμενοι εκσφενδόνισαν -πάντα σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία- μολότοφ εναντίον των ανδρών των διμοιριών, οι οποίοι και… σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη αντίδρασή τους.

Παρ’ όλο που και σε αυτή την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στη γεμάτη με κόσμο φεστιβαλική πλατεία κατά την οποία προσήγαγαν τρία άτομα. Τα δύο από αυτά αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ το τρίτο συνελήφθη με την κατηγορία της κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών και της οπλοφορίας, καθώς πάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Το πλέον όμως σοβαρό περιστατικό συνέβη στις 2.20 το πρωί της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σόλωνος, όπου δύο ομάδες της ΔΙΑΣ είχαν σταματήσει για έλεγχο έναν οδηγό αυτοκινήτου.

Ενώ λοιπόν οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν κατέβει από τις δύο μοτοσικλέτες τους, εμφανίστηκε μια ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία συνεπλάκη μαζί τους, προκάλεσε φθορές στις δύο μηχανές, άρπαξε τα κλειδιά από τη μία και το κράνος ενός από τους αστυνομικούς και εξαφανίστηκε. Ακολούθησε νέα επιχείρηση, κατά την οποία προσήχθησαν πέντε άτομα, τα οποία και πάλι, καθώς δεν ήταν ανάμεσα στην ομάδα των επιτιθέμενων, αφέθηκαν ελεύθερα.

2 απαντήσεις στο “Ξύλο και χημικά ενάντια στις ελεύθερες φωνές των Εξαρχείων”

  1. […] Εκτός απ΄’ το να ρίχνουν οι μπάτσοι δακρυγόνα και χημικά για να διαλύουν συναυλίες, και να δημιουργούν προβλήματα σε θαμώνες κλειστών κοινωνικών χώρων, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ούτε ένας πρεζέμπορας ή μαφιόζος δεν έχει συλληφθεί. (Την μόνη «επιτυχία» που ανακοίνωσαν οι μπάτσοι ήταν η προσαγωγή 14 εξαρτημένων ατόμων που έχουν πέσει στην λούμπα των ναρκωτικών). Κανένα οπλοστάσιο ή αποθήκη εξαρτησιογόνων ουσιών δεν εντοπίστηκε. Αντίθετα, δημιουργήθηκε ένα κλίμα οργής, για το μπατσάδικο κατασταλτικό πογκρόμ στην περιοχή των Εξαρχείων, .κάτι που εκφράστηκε και με δημόσιες δηλώσεις. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *