Οι εκκλησιές σαν εκλογικά κέντρα

Δεν υπάρχει μεταπολιτευτικό προηγούμενο η ρασοφόρα “δεξιά του Κυρίου” να προσπαθεί να κάνει την παρουσία της στην κοινωνική και πολιτική ζωή στην χώρα μας, όπως συμβαίνει τώρα με το κόμμα “Νίκη”. Οπως αναφέρουν σήμερα τα “ΝΕΑ” σε “εκκλησίες μοιράζονταν σε ντάνες τα ψηφοδέλτιά του της Νίκης” μια ενέργεια που έχει την “καθοδήγηση από τουλάχιστον δυο μονές του Αγίου Ορους, γνωστές, μεταξύ άλλων, για τους επιφανείς ρώσους προσκυνητές και ευεργέτες τους (το ΝΙΚΗ είναι, άλλωστε, φουλ φιλορωσικό)”.

Αυτή η εξέλιξη έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις σε σημείο που ο δεσπότης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων», συμπληρώνοντας ότι «ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν ακόμα ένα κόμμα με ατζέντα φιλοπουτινική και ρίζες στο Αγιον Ορος, σε μονές που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία. Ενα κόμμα με υποστήριξη από την Εκκλησία (κύκλοι της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, όπου ο Ανθιμος ελλείπει, τη δίνουν αμέριστα), τη Νίκη – που παραλίγο να μπει στη Βουλή και, επειδή έχει ρεύμα στην περιοχή της Ακροδεξιάς αλλά και παραεκκλησιαστικών κύκλων, Θα το αποπειραθεί στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της Νίκης, ο θεολόγος Δημήτρης Νατσιός, στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, προσπαθεί να αφήσει το κόμμα εκτός του κομματικού χάρτη, και το περιγράφει ως «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα» ή κόμμα της Ρωμιοσύνης. Το βράδυ των εκλογών έκανε μνεία στην Παναγιά και «στην ιστορία μας». Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Νίκης, πόντιος, λύνει πολλές απορίες. Η ιδεολογία της: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Παράδοση, γεννάτε γιατί χανόμαστε, γλώσσα της ισχύος απέναντι στην Τουρκία, ορθοδοξία απέναντι στο «μουσουλμανικό τόξο». Ψεκασμένες θεωρίες για τα εμβόλια, προώθηση ενός «ενάρετου τρόπου ζωής»… Συνολικά, η τυπική ατζέντα της Ακροδεξιάς.

Δεν μοιάζει, βεβαίως, με άλλα ακροδεξιά κόμματα. Ο Νατσιός είναι εγγράμματος, δεν αλληλογραφεί με τον Χριστό, όπως ο Βελόπουλος. Ωστόσο, στο ίδιο ακροατήριο απευθύνονται. Με κοινούς στόχους. Γι’ αυτό, άλλωστε, όσοι επένδυαν στον Βελόπουλο, σε άλλους αντισυστημικούς χώρους όχι απαραιτήτως της Δεξιάς, ή και στον Κασιδιάρη, θα ρίξουν την επιρροή τους στην εκλογή της Νίκης.

“Για τη Ρωσία του Πούτιν, η θρησκεία είναι ανέκαθεν ένας τρόπος εισβολής της ρωσικής πολιτικής σε ζώνες επιρροής, όπως θεωρείται η Ελλάδα”, αναφέρει το ρεπορτάζ ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *