«Απόβαση» ελευθερίας στη Γάζα


Δημοσίευμα της εφημερίδας “ΝΕΑ”

Με στόχο να σπάσουν συμβολικά τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, δύο σκάφη με πάνω από 40 ακτιβιστές από 17 χώρες και από τις πέντε ηπείρους επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες τα μεσάνυχτα από την Κύπρο για να φτάσουν αύριο τα χαράματα στα παράλια της Γάζας, στην Παλαιστίνη.

Τα δύο ξύλινα σκάφη, το «Free Gaza», 21 μέτρων, και το «Liberty», 18 μέτρων, αγοράστηκαν στην Ελλάδα ειδικά για το ταξίδι αυτό από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Free Gaza Μovement (Κίνημα Ελεύθερη Γάζα). Ο στόχος των ακτιβιστών είναι να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που στραγγαλίζεται εδώ και ένα χρόνο από τον ισραηλινό αποκλεισμό. «Ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί», δήλωσε στη γαλλική «Λε Μοντ» μία εκ των ακτιβιστών, η 84χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς Έντι Επστάιν. «Ο ισραηλινός στρατός υποβάλλει τη Γάζα σε λιμοκτονία και η Δύση παρατηρεί σιωπηλή μήπως και κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Οι διωκόμενοι έγιναν διώκτες».

Τα πληρώματα

Μαζί με τους γκριζομάλληδες συντρόφους της, βετεράνους της παλαιστινιακής υπόθεσης όπως αυτή (ο μέσος όρος ηλικίας των ακτιβιστών που επιβαίνουν στα δύο σκάφη είναι τα 60 χρόνια), η Έντι θέλει να καθιερωθεί μια μόνιμη ναυτιλιακή γραμμή με προορισμό τον θύλακο αυτό, που θα είναι η πρώτη από το 1967, όταν η Λωρίδα της Γάζας κατελήφθη από τα ισραηλινά στρατεύματα. Στα πληρώματα των δύο σκαφών περιλαμβάνονται επίσης ο Ισραηλινός καθηγητής Ανθρωπολογίας Τζεφ Χάλπερ, η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιβόν Ρίντλεϊ, η 81χρονη Αμερικανίδα καθολική μοναχή Αν Μοντγκόμερι και η Λόρεν Μπουθ, αδελφή της Σερί, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ενώ μεταξύ των Ελλήνων που συμμετέχουν είναι ο Παναγιώτης Πολίτης, ειδικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, ο καθηγητής των ΤΕΙ Αθήνας Βαγγέλης Πισσίας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Οι Ισραηλινοί

Οι ακτιβιστές σχεδιάζουν να παραδώσουν 200 ακουστικά βαρηκοΐας σε μια παλαιστινιακή φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά και να μοιράσουν 5.000 μπαλόνια. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η παράδοση βοήθειας στη Γάζα είναι παράνομη, επειδή η περιοχή αυτή ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς που θεωρείται (από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε…) τρομοκρατικό. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε στους ακτιβιστές ότι οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να παραδίδεται μέσω των ελεγχόμενων από το Ισραήλ μεθοριακών περασμάτων. Αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ τους ακτιβιστές. Εκείνοι λένε πως, αν αναχαιτιστούν από ισραηλινά ταχύπλοα, θα παραμείνουν στη θάλασσα ελπίζοντας σε μια διεθνή κινητοποίηση υπέρ τους. «Δεν θα τρώμε κάθε μέρα φιλέτο, αλλά θα αντέξουμε», λέει η 84χρονη Έντι Επστάιν. «Αν ο λαός της Γάζας καταφέρνει να επιβιώνει, γιατί εμείς δεν θα τα καταφέρουμε;» Αν πάλι οι Ισραηλινοί θελήσουν να τους συλλάβουν, θα αντιδράσουν με μη βίαιο τρόπο, λέει ο 64χρονος Αμερικανός ακτιβιστής Τόμας Νέλσον, δικηγόρος από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Εδώ δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, μόνο η αλήθεια και το Ισραήλ φοβάται την αλήθεια».

Τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν

ΠΡΙΝ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ από την Κύπρο, οι ακτιβιστές κατήγγειλαν απειλές που έχουν δεχθεί. Ο 27χρονος Παλαιστίνιος Οσάμα Κασού, ο οποίος διαμένει στο Λονδίνο και συμμετέχει στην αποστολή, δήλωσε ότι δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες αρκετές απειλές κατά της ζωής του. Άγνωστοι τον ρωτούσαν στο τηλέφωνο «πώς θέλει να πεθάνει», ενώ ανάλογα τηλεφωνήματα δέχθηκε και η οικογένειά του στη Δυτική Όχθη. «Δεν είμαστε έμποροι ναρκωτικών, δεν διακινούμε όπλα, διακινούμε ειρήνη και αλληλεγγύη», λέει ο Κασού. Ο σύζυγος της Λόρεν Μπουθ, της κουνιάδας του Τόνι Μπλερ, δέχθηκε επίσης ανώνυμο «προειδοποιητικό» τηλεφώνημα ότι εκείνος και τα δύο κοριτσάκια τους «δεν θα την ξαναδούν, διότι το πλοίο στο οποίο επιβαίνει θα ανατιναχτεί»… Τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων οι Νόαμ Τσόμσκι (Αμερικανός διανοούμενος), Ντέσμοντ Τούτου (νομπελίστας της Ειρήνης Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος), Κεν Λόουτς (Βρετανός σκηνοθέτης), Μέιριντ Μαγκουάιρ (Βορειοϊρλανδή νομπελίστρια της Ειρήνης). Όμως η Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω της σύγκρουσής της με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τηρεί σιωπή που φανερώνει ενόχληση. Ουδεμία δήλωση υποστήριξης υπήρξε από το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Και η «Λε Μοντ» επισημαίνει πως ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Κύπρο δεν έκρινε σκόπιμο ούτε να επισκεφτεί τους ακτιβιστές, οι οποίοι βρίσκονταν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο νησί και φιλοξενούνταν στην πανεπιστημιούπολη της Λευκωσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *