Περίεργη σύμπτωση με τη Μαρφίν

marfin_533_355Της Κατερίνας Κατή

Στην έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ από το πέρας της ανάκρισης, προχώρησε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σε βάρος των δύο προσώπων που εμπλέκονται ο μεν ένας στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την τραγωδία της Marfin με τους τρεις νεκρούς, ο δε άλλος στην υπόθεση της έκρηξης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Με ένα κατηγορηματικό σε ό,τι αφορά την επάρκεια των στοιχείων σκεπτικό, το δικαστικό συμβούλιο έρχεται να υιοθετήσει -όπως πλείστες φορές έχει συμβεί και στον παρελθόν- την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες. Την ίδια στιγμή μάλιστα που και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ’ αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τον περασμένο χειμώνα έγινε γνωστό ότι έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε βάρος δύο προσώπων, του ενός για τον εμπρησμό της τράπεζας (σ.σ. πρόσφατα καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για περίπτωση εμπρησμού), από τον οποίο βρήκαν τον θάνατο τρεις εργαζόμενοι, και του άλλου για την υπόθεση της έκρηξης στον «Ιανό».

Ο ένας εκ των εμπλεκομένων, 33χρονος ομογενής που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με επιβολή περιοριστικών όρων, καθώς όπως έγινε γνωστό οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την προσωποποίηση των κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί, πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, μοναδικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Μarfin, 34χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, που φέρεται να έδρασε «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες», υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα.

Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.

Τελικά και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

Απ’ την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι:

– «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».

– «Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».

– «Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας».

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

«Εκ προθέσεως»

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, που αποκάλυψε η RealNews, ο κατηγορούμενος για τη Marfin θα δικαστεί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένη και εν απόπειρα, έκρηξη εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και για απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Τα αδικήματα για τα οποία θα δικαστεί ο κατηγορούμενος στη δικογραφία του «Ιανού» είναι: «Απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Αναφέρεται για τον κατηγορούμενο της Marfin ότι:

«Ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός τού επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου… και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου τού εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελικής Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη».

Αναφέρεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου», δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, σημειώνεται, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.

Γίνεται ακόμα λόγος για ομάδα που έσπασε σε δύο κομμάτια, μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στον «Ιανό» και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις -και υπό τον προστατευτικό κλοιό άλλων- η οποία κινήθηκε κατά της Marfin. Στην ομάδα, αυτή, όπως σημειώνεται,συμμετείχε και μια ξανθιά γυναίκα.

Οπως τονίζεται τέλος, ένα άτομο από την ομάδα που κινήθηκε κατά του Ιανού φώναξε «θα σας κάψω», εκσφενδόνισε μέσα στο βιβλιοπωλείο τον εκρηκτικό μηχανισμό και περιέλουσε με βενζίνη ένα άτομο που μάλιστα οι δικαστές κατονομάζουν.

Απομένει πλέον να έρθει η υπόθεση στο ακροατήριο για να καταδειχθεί η βασιμότητα των στοιχείων κι ότι η υπόθεση στηρίζεται και σε άλλα, πλην των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων, ευρήματα.

«Να ανακαλέσει ο Σαμαράς»

Η δημοσιοποίηση πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, του παραπεμπτικού βουλεύματος που έχει εκδοθεί εδώ και πολλούς μήνες (τον περασμένο Μάιο) προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Δημήτρη Κατσαρή, συνηγόρου του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Marfin, ο οποίος έκανε λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι που στήνεται πάνω στους τάφους των ανθρώπων».

«Εάν ο κ. Σαμαράς -τονίζει ο κ. Κατσαρής σε δήλωσή του στην “Εφ.Συν.”- με την προχθεσινή δήλωσή του περί παραδειγματικής τιμωρίας των δολοφόνων της Marfin υπονοεί έστω και κατ’ ελάχιστον τον εντολέα μου σε αυτή την ποινική διαδικασία, να ανακαλέσει άμεσα και να ζητήσει συγγνώμη. Αν τους ξέρει (σ.σ. τους ενόχους) να τους πιάσει, αν είναι γνωστοί του να τους αποκαλύψει και να μην τους κρύβει πια. Και θα έπρεπε να μάθει ως πρωθυπουργός της χώρας ότι υπάρχουν θεσμοί και έννοιες όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που πρέπει να σέβεται και ο ίδιος».

Εφημερίδα των Συντακτών 14/10/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *