Μην ανησυχείτε για τίποτα, ο Πεταλωτής μας διαβεβαίωσε ότι “η ύφεση υποχωρεί”

Πεταλωτής: Η ύφεση υποχωρεί

Το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν, το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη και η όποια παρέκκλιση σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζεται, εκτίμησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γράφημα του Υπ.Οικονομικών: Η Ελλάδα, από το 2011 μέχρι και το 2021, θα πρέπει να έχει καταβάλει σε τόκους και χρεολύσια για τα δάνεια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια της τρόικας) πάνω από 480 δισ. ευρώ, σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο (και αυτά δεν είναι παρά οι επίσημες προβλέψεις), ποσό μεγαλύτερο από δύο ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας! (πηγή γραφήματος: “Ριζοσπάστης”)

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα “πακέτα σωτηρίας” ύψους πολλών δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μη χρεωκοπήσουν. Άλλωστε, από τη στιγμή που τα δανεικά που έχουν δώσει οι τράπεζες σε κράτη, εταιρείες, μικροαστούς, εργάτες, κτλ ΔΕΝ μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Και γι΄ αυτό και όλη η άρχουσα τάξη αρνείται να σταματήσει, παρά το ότι η κοινωνία την νατιμετωπίζει με ολοένα και μεγαλύτερη εχθρικότητα. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, και δε θα σωθούν όλοι. Η άρχουσα τάξη το ξέρει αυτό, και παλεύει “μέχρι τέλους”. Αν οι εργάτες ξεσηκωθούν και την ανατρέψουν, “κρίμα”. Αλλιώς, θα καταφέρουν να περάσει τα μέτρα που θέλει για να έχει οι ίδιοι την επιθυμητή κερδοφορία, οι τράπεζες δε θα χρεωκοπήσουν, και θα μας γυρίσουν πίσω σε εποχές ανισότητας που έχουμε να δούμε στη δύση από την εποχή του μεσαίωνα (μιας και με αυτό είναι πλέον ικανοποιημένοι: Μισθοί ακόμα και 1-2 δολάρια/μέρα για τον εργάτη, όλος ο υπόλοιπος πλούτος στους κεφαλαιοκράτες).

Τι και αν η σωτηρία των τραπεζών περνά μέσα από τη χρεωκοπία αμέτρητων εργατών, μικροαστών, κτλ; Τι και αν η “κινεζοποίηση” των εργατών σημαίνει πως πολλοί εργάτες θα μείνουν άνεργοι και θα ψοφήσουν, ενώ όσοι επιβιώσουν θα ζήσουν τις ζωές τους στη φτώχεια; Οι βιομήχανοι μακροπρόθεσμα θα ξαναεπενδύσουν, όταν κρίνουν ότι τους συμφέρει (όταν η “κινεζοποίηση” φτάσει σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα). Ως τότε, “άντε γεια”.

Στο παρακάτω λινκ, βλέπουμε πως μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα ψήφισαν τα μέτρα (και συνεχίζουν να τα ψηφίζουν), τώρα αναρωτιούνται “που πάνε τα λεφτά” που δίνουν στις τράπεζες. Μερικοί βέβαια ξέρουν, μερικοί από δαύτους είναι ομολογουμένως εντελώς άσχετοι, μαριονέτες που απλά τους λένε “θα ψηφίσεις αυτό” και το ψηφίζουν. Όπως και να έχει, βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, και προσπαθούν όσο μπορούν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Επιπλέον, οι τράπεζες όντως δε δίνουν πολλά δάνεια, όπως παραδέχονται πλέον και οι βουλευτές αυτοί – το λόγο τον έχουμε πει πολλές φορές: Οι τράπεζες απλά “ρουφάνε” τα λεφτά που παίρνουν κυρίως για να καλύψουν τις “τρύπες” των ισολογισμών τους (είναι χρεωκοπημένες). Δεν πρόκειται δηλαδή να δώσουν δάνεια για να “κινηθεί η αγορά”. Εξάλλου, αυτό ΔΕΝ ήταν ποτέ ο σκοπός της κυβέρνησης. Αν όντως ήθελε να “κινήσει την αγορά”, θα μπορούσε να δώσει πχ αυτά τα χρήματα των “πακέτων σωτηρίας” για κατασκευή δρόμων, λιμανιών και άλλων υποδομών.

Όμως, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα τέτοιο, και ούτε πρόκειται. Και αυτό διότι σκοπός της είναι να σώσει καταρχήν τις χρεωκοπημένες τράπεζες (ντόπιες και ξένες). Έτσι, χρεωκοπούν όλοι οι υπόλοιποι, η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση καθημερινής εξόντωσης, ώστε να τη σκαπουλάρουν οι τραπεζίτες. Ανάμεσα μάλιστα σε αυτούς που χρεωκοπούν είναι και εργολάβοι, έμποροι, κτλ, στρώματα δηλαδή που έως τώρα στήριζαν τους κυβερνώντες και παιρνούσαν καλά, αλλά πλέον ζορίζονται και άντε να δούμε που θα στραφούν, καθώς στην πραγματικότητα μόνο η εργατική τάξη (που έως τώρα τη ρήμαζαν) μπορεί να κάνει μια στάση πληρωμών και να τους γλιτώσει και αυτούς από τα νύχια των πιστωτών:

«Τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες;»
Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ρευστότητα και τον ρόλο των τραπεζών

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε ή να αναγκαστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με δικά τους κεφάλαια ή να παρακαμφθούν οι ιδιωτικές τράπεζες και να εισρεύσει τουλάχιστον το δημόσιο χρήμα στην αγορά, είτε μέσω των κρατικών τραπεζών που έχουν απομείνει, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ν.Γιαννακοπούλου, Π.Κουρουμπλής, Γ.Αρβανιτίδης, Λ.Γρηγοράκος, Λ.Μίχος, Χ.Κεφαλίδου, Ιω.Μιχελογιαννάκης και Α.Τόλκας επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αναπνεύσει η αγορά και η οικονομία, δεν θα υπάρξει σύντομα ανάπτυξη και η χώρα θα βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, φτώχεια και οπισθοδρόμηση.

Οι βουλευτές θέτουν στον υπουργό Οικονομικών τα ερωτήματα:

– εάν η Πολιτεία μέσα σε δύο μόλις χρόνια χρηματοδοτεί τις τράπεζες, ιδίως με ζεστό χρήμα και εγγυήσεις ύψους 100 δισ. τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες, εκτός από το να πλουτίζουν και να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες;

– τι εγγυώνται τελικά οι ιδιωτικές τράπεζες στους καταθέτες τους και τι προσφέρουν στην οικονομία της χώρας;

– ποια συμμετοχή έχουν με ίδια κεφάλαια στην αντιμετώπιση της κρίσης, στην οποία τουλάχιστον με την τακτική τους συνέβαλαν καθοριστικά;

– πώς χειρίστηκαν το θέμα της αθρόας ανάληψης και φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό και πως διαχειρίστηκαν τα δικά τους κεφάλαια το διάστημα αυτό;

– τι έκανε και τι κάνει ελεγκτικά για όλα τα παραπάνω η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αρμόδιες αρχές της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος; Ποιες είναι οι όποιες ευθύνες τους; Πώς και πότε θα καταλογιστούν, αν όντως υπάρχουν;

Ζημιές ρεκόρ

Πρωτοφανείς ζημιές (3,1 δις ευρώ) με αντίστοιχο ρεκόρ στο πλήθος (62%) ζημιογόνων εταιριών για το 2010. “Νικήτριες” οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ενώ η μικρομεσαίοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα απ’ την κρίση.

«Λουκέτο» σε ένα χρόνο έβαλαν 1.300 οικοδομικές εταιρείες

SOS εκπέμπουν οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης βουτιάς των αγοραπωλησιών ακινήτων τα τελευταία τρία χρόνια. Οι προβλέψεις για έξοδο από την κρίση είναι δυσοίωνες, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες εργολάβοι οικοδομών και μεσίτες βάζουν λουκέτο, αφού δεν μπορούν να αντέξουν την παρατεταμένη ύφεση. Ζητούν δε από την πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα τόνωσης της κτηματαγοράς και της οικοδομής.

Μόλις το 2,2% των πολιτών δηλώνει ότι θα αγοράσει σπίτι την επόμενη διετία


FT: Απειλή για τις αγορές ομολόγων η αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη

Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 – όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής – απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι διαπραγματευτές ομολόγων είναι σκεπτικοί για τα σχέδια της Ευρωζώνης», αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης και ότι ήταν αυτή που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor’s για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης σταθερού εισοδήματος της εταιρίας Evolution Securities κ. Γκάρι Τζένκινς δήλωσε ότι «η απόφαση μπορεί να σκοτώσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων». Με απλά λόγια, οι τράπεζες δε μπορούν να αντέξουν το κόστος από μια χασούρα, και γι’ αυτό δε θέλουν αναδιάρθρωση με δική τους συμμετοχή, διότι θα χρεωκοπήσουν. Πρώτα θέλουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν μέσω των “πακέτων σωτηρίας”, ώστε να γεμίσουν τα ταμεία τους, και μετά τα ξαναλέμε

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι

Την πιθανότητα να κηρύξει στάση πληρωμών των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το δημόσιο χρέος της αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του BBC.

Στάση πληρωμών προβλέπουν τα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στην έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται ως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο λ΄γοος για τον οποίο το πιστεύουν αυτό, είναι διότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι συμφέρει περισσότερο η λύση της στάσης πληρωμών – και σου λέει “δε μπορεί, θα το καταλάβουν και οι ίδιοι”. Το θέμα είναι πότε ακριβω΄ς θα το καταλάβουμε; Τώρα, ή όταν θα είναι ετνελώς αργά, καθώς πλέον θα μας έχουν ρημάξει μέχρι τέλους, και θα αφήσουν από μόνοι τους να χρεωκοπήσει και επίσημα η Ελλάδα;

Η χρεοκοπία είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά αποτελεί και… ιστορική παράδοση

…Μέχρι σήμερα, οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης της ευρωζώνης δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές, κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον οικονομικό αναλφαβητισμό των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα των οικονομολόγων, των πολιτικών, ή να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές των παραπλανητικών τραπεζικών ισολογισμών.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μοιράζονται το ισχυρό αίσθημα για το ευρώ, που έχουν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η άγνοια της ιστορίας. Εκεί βλέπουμε μια επανάληψη των γεγονότων. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αθέτησε το εθνικό της χρέος πέντε φορές από το 1800, η Ελλάδα επίσης πέντε φορές, η Ισπανία επτά, (και δεκατρείς φορές από το 1500).

Σε αντίθεση, τα αγγλοσαξονικά κράτη σπάνια κάνουν κάτι τέτοιο. Η Βρετανία δεν αθέτησε χρέος της εδώ και 1.000 χρόνια, αν και κόντεψε αρκετές φορές. Το ίδιο ο Καναδάς, η Αυστραλία, και οι ΗΠΑ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται μια αθέτηση χρέους, βάσει των πολιτισμικών τους αρχών. Η Ελλάδα όμως, έχει διανύσει τη μισή της ιστορία ως ανεξάρτητο κράτος (182 χρόνια) σε κατάσταση χρεοκοπίας, και συνεπώς σε αδυναμία να προσφύγει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, κάτι που μάλλον θα επαναληφθεί σύντομα.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η πεποίθηση των γραφειοκρατών, των σχολιαστών, και των αξιωματούχων, ότι δύσκολα θα δούμε πτώχευση σε χώρα της ευρωζώνης, είναι απλά λάθος. Ισχύει μάλλον το αντίθετο.
Η παραδοσιακή φυσιολογική αντίδραση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε οικονομικές κρίσεις όπως η σημερινή, είναι να κηρύξουν πτώχευση. Για αυτό, το περίεργο θα ήταν να μην αθετήσουν το χρέος τους για μια ακόμη φορά.

Δυστυχώς, το πείραμα της σύγκλισης οικονομιών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όπως είναι της Ελλάδας και της Γερμανίας, αποδείχθηκε λάθος. Η οικονομία της Γερμανίας, ευνοημένη από μια τεχνητά χαμηλή νομισματική ισοτιμία *σε σχέση με την ισοτιμία που θα είχε αν βρισκόταν στο μάρκο, που θα ανέβαινε πολύ ψηλότερα από το ευρώ, μιας και δε θα το κρατούσαν κάτω η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, κτλ και χαμηλά επιτόκια, ανθίζει. Οι οικονομίες όμως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και άλλων, καταστρέφονται. Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει, και στηριζόμενες σε πακέτα διάσωσης, οι χώρες αυτές βλέπουν πως ο αυτοσεβασμός και η ανεξαρτησία τους εξαφανίζονται.

…Βραχυπρόθεσμα, το ίδιο θα διασωθεί και η Πορτογαλία. Οι Γερμανοί ταμίες, και η ΕΚΤ δεν έχουν άλλη επιλογή, πλην της καταστροφής τους. Όμως αυτή η διάσωση θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια νέα τραπεζική κρίση που θα οδηγήσει ολόκληρη την ήπειρο σε νέα ύφεση, πολύ χειρότερη από τη τρέχουσα.

The Telegraph

Μία απάντηση στο “Μην ανησυχείτε για τίποτα, ο Πεταλωτής μας διαβεβαίωσε ότι “η ύφεση υποχωρεί””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *