Όταν οι σημαίες (ανα)διπλώνονται..

diapragmateuseis (2)Πηγή: Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου – unfollow

Στις 5 Μαΐου συμπληρώθηκαν οι πρώτες 100 μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι φιλολαϊκές και αντιμνημονιακές «σημαίες» του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών εταίρων του έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν και ορισμένες έχουν ήδη διπλωθεί. Ποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις υλοποιούνται, ποιες παραπέμπονται στο άδηλο μέλλον και ποιες ανατρέπονται;

Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων υπέστησαν… ποσόστωση, με την κυβέρνηση να αποδέχεται ως «σωστό» το 67% των μνημονιακών μέτρων. Η δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης μεταμφιέστηκε σε «τετράμηνη γέφυρα». Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που θα ψηφιστεί μέσα στο Μάιο και νομοσχέδια με μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ώστε να επιτύχει τον «έντιμο συμβιβασμό» και να λάβει τις δόσεις από τους εταίρους. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει τεμαχιστεί, αφού πέραν της ψήφισης του κουτσουρεμένου νόμου για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης», όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες βρίσκονται στον αέρα ή έχουν παραπεμφθεί στο… άδηλο μέλλον, λόγω του φόβου να χαρακτηριστούν «μονομερείς ενέργειες» από τους δανειστές.

Η προεκλογική δέσμευση για κούρεμα του χρέους απαλείφθηκε εντελώς από το κυβερνητικό λεξιλόγιο. Η πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να συστήσει «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», που θα προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο υπό την αιγίδα της Βουλής, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για να θέσει θέμα διαγραφής του. Ακόμα και αν η Επιτροπή αποδείξει ότι τμήμα του χρέους είναι «παράνομο», «απεχθές» ή «επαχθές», χρειάζεται πολιτική βούληση για να τεθεί θέμα μη αποπληρωμής του. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι η κυβέρνηση βολεύεται με ένα σχέδιο επιμήκυνσης των δόσεων με παράλληλη μείωση επιτοκίων, διεκδικώντας μόνο την προσθήκη «ρήτρας ανάπτυξης» για την αποπληρωμή του.

Μια «συμφωνία» που καλοβλέπουν και οι θεσμοί, με την υπογραφή τρίτης δανειακής σύμβασης που -ανεξαρτήτως του πώς θα βαφτιστεί- θα συνοδευτεί από τρίτο μνημόνιο. Το πρώτο «αριστερό μνημόνιο»…

Ο οικονομικός στραγγαλισμός και η δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτούν Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) δεν είναι, όμως, τα μόνα εμπόδια στην υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί της φαίνεται να κοντοστέκονται μπροστά σε ισχυρά ξένα και ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα. Η διολίσθηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αποτυπώθηκε και στην αποδοχή της συνέχισης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που σηματοδοτεί ουσιαστικά το μοίρασμα της πίτας σε ντόπιους και ξένους ολιγάρχες.

Τα προεκλογικά λάβαρα που κατεβαίνουν…

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους (με συντάξεις έως 700 ευρώ) δεν θα υλοποιηθεί το 2015. Μία από τις βασικότερες δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα θυσιάστηκε ήδη στο βωμό του «έντιμου συμβιβασμού» με τους δανειστές. Η μείωση τουΕιδικού Φόρου Καυσίμων για το πετρέλαιο θέρμανσης παραπέμφηκε με τη σειρά της στις καλένδες. Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε για το 2015. Στον αέρα βρίσκεται επίσης η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αφού φαίνεται ότι συναντά τη σφοδρή αντίδραση των «θεσμών».

Η επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων από τον δημόσιο τομέα αποτέλεσε επίσης μία από τις πιο σημαντικές προεκλογικές σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου, που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις 6 Απριλίου, χωρίς να έχει ακόμα ψηφιστεί, πράγματι αποκαθιστά μια σειρά αδικιών, με την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων και των απολυμένων του δημοσίου τομέα. Ωστόσο αφήνει εκτός νυμφώνος άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, ενώ προβλέπει την επαναπρόσληψη των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, με συμβάσεις τετράωρης εργασίας, δεν επαναπροσλαμβάνει τις 360 καθαρίστριες που δούλευαν με μηνιαία σύμβαση στο ίδιο υπουργείο. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί δεν είχαν απολυθεί από μνημονιακές αποφάσεις».

Η μείωση του αριθμού των προσλήψεων για το 2015 από 15.000 σε 12.000 φαίνεται ότι θα πετάξει έξω και κάποιους από τους εργαζόμενους που αναμένουν πρόσληψη από το… 2010, είτε με αποφάσεις ή διαγωνισμούς του ασεπ , είτε με αποφάσεις δικαστηρίων. Το δημόσιο συνεχίζει να προσφεύγει στον ανώτερο βαθμό κατά των αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται καμία διάθεση του αρμόδιου υπουργού να καταργήσει την εγκύκλιο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων ζητούν ανάκληση των δικαστικών αποφάσεων για συμβασιούχους που δουλεύουν ήδη με αποφάσεις Πρωτοδικείων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απολύσεις.

Προεκλογικό λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (θα ψηφιζόταν μέσα στις πρώτες 15 μέρες της νέας κυβέρνησης, υπόσχονταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), όπως και η κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων. Και αυτή η υπόσχεση έμεινε στο ράφι κατ’ απαίτηση των «θεσμών» και μάλλον μεταφέρεται για υλοποίηση το 2016 ή το 2017. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που κατατέθηκε για διαβούλευση στους φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, προέβλεπε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 θα πήγαινε στα 650 ευρώ μεικτά (από 510 για τους εργαζόμενους κάτω των 25 χρονών και από 586 για τους άνω των 25 χρονών) και την 1η Ιουλίου 2016 στα 751 ευρώ (μεικτά). Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλεπόταν η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Όμως, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα αλλάξει εκ νέου. Η κατάθεση του στη Βουλή έχει αναβληθεί ήδη μια φορά και -παρότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει ότι θα εισαχθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου- έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν να μετατεθεί για το καλοκαίρι.

Αναζητείται «χρυσός» συμβιβασμός;

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την καταστροφή στις Σκουριές» δήλωνε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 ο αλέξης τσίπρας , ενώ τα στελέχη του κόμματός του μιλούσαν για «σκανδαλώδη σύμβαση». Η ακύρωση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές αποτέλεσε βασική προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους 800-900 εργαζομένους της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής που διεκδικούν να κλείσει το μεταλλωρυχείο στις Σκουριές και να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωρούν. Πολύ περισσότερο όταν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι καθόλου πρόθυμα να συγκρουστούν με την καναδική πολυεθνική Eldorado gold, που ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός. (Το υπόλοιπο 5% ανήκει στον Όμιλο Άκτωρ – συμφερόντων Μπόμπολα.) Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη του υπουργείου, στις 25/02/2015, ο αρμόδιος υπουργός Τσιρώνης, δήλωσε: «Η επένδυση δεν σταματάει. Θα γίνουν μόνο επιμέρους έλεγχοι αδειοδοτήσεων και επιμέρους ανακλήσεις τεχνικών αδειοδοτήσεων, που αφορούν μόνο τεχνικές πλημμέλειες».

«Η υπόθεση με τις Σκουριές δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πανίσχυροι όμιλοι πίσω από την επένδυση» μας ανέφερε στέλεχος του υπουργείου που γνωρίζει τις εξελίξεις από μέσα. Μεγαλομέτοχος της Eldorado gold είναι η BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων, στελέχη της οποίας το τελευταίο διάστημα διατυπώνουν απόψεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι ισχυρές πλάτες της Eldorado Gold της δίνουν το πλεονέκτημα να απειλεί ότι θα αποσύρει το σύνολο των επενδύσεών της στα χρυσωρυχεία (Ολυμπιάδας-Στρατωνίου), αν η κυβέρνηση ακυρώσει τη σύμβαση εκμετάλλευσης των Σκουριών.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, πάντως, ανακάλεσε για επανέλεγχο ορισμένες από τις άδειες της εταιρείας. Στις 27 Φεβρουάριου προχώρησε στην ανάκληση των αδειών της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα η μία εκ των αδειών, που αφορούσε εργασίες υλοτόμησης 300 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές, κρίθηκε σύννομη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη. Κι έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με ειδικούς, η ανάκληση των αδειών από τον Λαφαζάνη δεν εμποδίζει προς το παρόν το έργο της «Ελληνικός Χρυσός». Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει το έργο θα έπρεπε να ανακαλέσει την άδεια εγκατάστασης εξοπλισμού και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το ιδιότυπο μπρος-πίσω συνεχίστηκε, με το υπουργείο να επιστρέφει στις 29 Απριλίου το φάκελο μελέτης που κατέθεσε πρόσφατα η εταιρεία για την κατασκευή της Μονάδας Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στο Στρατώνι, ζητώντας από την εταιρεία να συμμορφώσει τις μελέτες με βάση τις υποδείξεις πριν επανέλθει. Δείγμα γραφής για τις κυβερνητικές προθέσεις, πάντως, θεωρείται και το γεγονός ότι, στις 6 Απριλίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έπνιξαν με χημικά την κινητοποίηση των κατοίκων που εναντιώνονται στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός.
Εκποίηση με «έντιμους» όρους

Άλλο προεκλογικό φλάμπουρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά προεκλογικά, γιατί ήδη η «αριστερή διοίκηση» του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε την πρώτη της ιδιωτικοποίηση: αυτή του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ (συμφερόντων Μελισσανίδη),όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομους και να εγκρίνει τις ιδιωτικοποιήσεις εκτάσεων (Ελληνικό, Κασσιόπη Κέρκυρας κ.ά.).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνέχιση και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων είναι βασικό κομμάτι για την επίτευξη του πολυπόθητου συμβιβασμού κυβέρνησης-δανειστών.

Πρώτα στη λίστα φιγουράρουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η πώληση των οποίων έχει κλειδώσει. Τα αεροδρόμια θα δοθούν στην κοινοπραξία της γερμανικής εταιρείας Fraport με τη Slentel (συμφερόντων Κοπελούζου). Στο παιχνίδι της κερδοφόρας διαχείρισης των αεροδρομίων φιλοδοξεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπει και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, με την εταιρεία Intrakat και μέσω συνεργασίας με τον Κοπελούζο.

Το μοίρασμα της πίτας μόλις άρχισε…

Αυτό που πλέον παζαρεύει η κυβέρνηση είναι να πείσει τους δανειστές το τίμημα του 1,2 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την πώληση, να κατευθυνθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και όχι στην αποπληρωμή του χρέους. Κάτι που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους «θεσμούς».
Έτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να πωληθεί ένα από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιά ή Θεσσαλονίκης) «πακέτο» μαζί με την τραινοσε< Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, πληροφορίες λένε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Πεκίνο, δεσμεύτηκαν προφορικά στην κινεζική κυβέρνηση, ότι οι εταιρείες της ασιατικής χώρας (Cosco) θα έχουν τον πρώτο λόγο στη διαδικασία εξαγοράς του λιμανιού του Πειραιά και της τραινοσε . Ωστόσο, σφήνα για την εξαγορά του ΟΛΠ επιδιώκει να μπει και η ολλανδική εταιρεία ΑΡΜ Terminals, μία από τις μεγαλύτερες κοινοπραξίες διαχείρισης λιμανιών και εγκαταστάσεων εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, ο «πολύς» κύριος Ντάισελμπλουμ, είχε στο παρελθόν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Στο σφυρί θα βγει και το 67% των κρατικών μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που είχε παγώσει εξαιτίας των εκλογών. Η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα-Πούτιν, αφού οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) ενδιαφέρονται για την εξαγορά του. Σιγή ιχθύος τηρείται από την κυβέρνηση και για τη σύμβαση με την οποία παραχωρήθηκε η πρώην έκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού. Παρότι προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για «σκανδαλώδη πώληση» και προανήγγειλαν την ακύρωσή της, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση σκοπεύει να περιοριστεί στον επανέλεγχο των τελικών μελετών και, αν δεν ανακύψουν προβλήματα, να μην προσβάλει τη σύμβαση. Με άλλα λόγια το Ελληνικό μάλλον ανήκει στον Λάτση του... Οι στρατηγικές υποχωρήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις πρώτες 100 μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ίσως να σηματοδοτούν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Ειδικά με την κυβέρνηση υπό την πίεση των άδειων ταμείων να είναι έτοιμη να συρθεί σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, που στον πυρήνα της θα διαπνέεται από την πολιτική των μνημονίων. Από τις επαφές του με τους αξιωματούχους του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του ΔΝΤ, ο Α. Τσίπρας γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι ότι οι διαπραγματεύσεις φέρνουν μέτρα και περικοπές...

Μία απάντηση στο “Όταν οι σημαίες (ανα)διπλώνονται..”

  1. Τελικα αυτοι οι αστειοι λεχριτες τα εχουν αναιρεσει ολα και ανοιγουν διαπλατα
    ολους τους δρομους για την επανοδο του πιο αθλιου και αντιδραστικου κοματιου
    της ακροδεξιας Αυτη η πικρη γευση και η απογοητευση που γευεται ο λαος θα τον
    οδηγησει σε μια αποστροφη του αριστερου χωρου κι αυτη θα ειναι ενα σοβαρο πισω
    γυρισμα για το λαικο και εργατικο κινημα Ο λαικος παραγοντας δεν πρεπει να τους
    αφησει να μεινουν για πολυ στον κυβερνητικο θωκο Οσο μενουν εκει η ζημια και οι
    συνεπεις θα ειναι μεγαλες Η επεμβαση του λαικου παραγοντα πρεπει να συντομευτει
    melito

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *