Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων να είναι αποκλειστικά δημόσια

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων να είναι αποκλειστικά δημόσια

palogogen1Εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών κονδυλίων. Χιλιάδες εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πληρώνονται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ ενώ δεκάδες εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται και αυτά αποκλειστικά από μη κρατικούς πόρους, αφού πρώτα κριθούν “κατάλληλα” και ταιριάξουν στις εκάστοτε απαιτήσεις των αντιστοίχων κριτηρίων.

Ολόκληρες δομές και λειτουργίες της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια δεν καθορίζονται από μια συνεκτική “εθνική” κυβερνητική στρατηγική πολιτική αλλά αποτελούν ευκαιριακές και ασύνδετες κινήσεις στα πλαίσια “απορρόφησης κοινοτικών πόρων”. Την ίδια ώρα βαθαίνει ακόμα περισσότερο και παγιώνεται το πτυχίο ως απλό “εφόδιο” δίπλα σε μεταπτυχιακά, επιμορφώσεις, καταρτίσεις, βεβαιώσεις, σεμινάρια, πιστοποιήσεις κλπ.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι, όπως και να γίνεται η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, η έρευνα θα εξυπηρετεί την εκάστοτε άρχουσα τάξη και θα κινείται στα δικά της πλαίσια και στις δικές της επιδιώξεις. Ωστόσο η μη κρατική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων κάνει ακόμα πιο ευάλωτη την Πανεπιστημιακή έρευνα σε πιέσεις από εταιρίες και εξωτερικούς παράγοντες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το έμψυχο και άψυχο δυναμικό των Πανεπιστημίων για το δικό τους όφελος και επιπλέον αποτελεί άλλοθι για το κράτος να παραιτείται από τις δικές τους υποχρεώσεις. Στην τελική τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτίστηκαν και συντηρήθηκαν από την φορολογία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτά τα πλαίσια η Πορεία Αριστερή αντιστάθηκε με σθένος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τον αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χαρακτήρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, από την εποχή τη ίδρυσής της το 2002 μέχρι σήμερα.

Η Πορεία Αριστερή ήταν και είναι αντίθετη σε κάθε χρηματοδότηση από μη κρατικούς φορείς και παράγοντες, ήταν και είναι αντίθετη στην “διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων”, ήταν και είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των προγραμμάτων σπουδών και χειραγώγησης της Πανεπιστημιακής έρευνας.

Σε αυτά τα πλαίσια η Πορεία Αριστερή και όσοι συμμετέχουν και συμμετείχαν σε αυτή δε ποτέ μπήκαν σε λογικές διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, έδωσαν και δίνουν τη μάχη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, συμμετείχαν στους αγώνες του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος με αυταπάρνηση έξω από οικονομικά και μικροκομματικά παιγνίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *