Με… στρατοπεδάρχη, σκύλους και συρματοπλέγματα η κατάληψη των φασιστών στο Βοτανικό (εικόνες)

9418b7d2d139d9464575a9604a33ff49-696x464Ρεπορτάζ του σημερινού Έθνους από τον χώρο που προορίζεται για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους. Τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες άτομα ακροδεξιάς κοπής που αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». «Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο Έθνος κάποιος Γιάννης Ιωαννίδης που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».

Όπως αναφέρει ο Στ. Βογιατζάκης στο ρεπορτάζ του για το Έθνος: 

Η «Στέγη Αστέγων» στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού δεν μοιάζει καθόλου με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα. Η συρόμενη πόρτα της εισόδου είναι κλειδωμένη και από πάνω έχουν τοποθετηθεί δύο σειρές συρματοπλέγματα.

Λίγα μέτρα πιο μέσα, έχει τοποθετηθεί, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μία τέντα η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκοπιά. Σε αυτή την τέντα υπάρχει ένα γραφείο, ένα βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.

Καθόλου συμπτωματικά αυτός είναι ο χώρος ο οποίος προορίζεται για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους και οι άνθρωποι που τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανέγερσή του.

Κάποιοι μάλιστα φορούν πλήρεις στολές παραλλαγής, δηλαδή μιλιτέρ παντελόνια, άρβυλα και μπερέδες. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί; Όσοι βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». Έχουν, με λίγα λόγια, όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα.

«Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Έθνος» ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην εύλογη απορία αν είναι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ανήκε μέχρι πριν από λίγο καιρό η έκταση των 16 στρεμμάτων, απαντά: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».

Ο χώρος καταλήφθηκε στις 4 Ιουλίου και δεν είναι, υποτίθεται, κατάληψη, αλλά χώρος για τους αστέγους. Αυτό γράφει άλλωστε και η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο. «Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε έναν χώρο αποκλειστικά για άστεγους Έλληνες.

assets_large_t_420_54942387_type13145

Το 95% των άστεγων είναι Έλληνες. Τους φιλοξενούμε, τους δίνουμε φαγητό αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους πάμε σε ξενοδοχείο επειδή τα έχουν δώσει όλα στους αλληλέγγυους για να βάζουν τους λαθρομετανάστες. Έχουμε ελλείψεις, αλλά ακόμα και έναν να φιλοξενήσω το θεωρώ επιτυχία. Εδώ είναι ιδανικό το μέρος και στα παλιά μου τα παπούτσια για το τέμενος» τονίζει ο «στρατοπεδάρχης».

Το αίτημα για μια μικρή επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται οι άστεγοι και για μια μικρή συνομιλία μαζί τους έπεσε στο κενό. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας» ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη «σκοπιά».

assets_large_t_420_54942391_type13145

Ο Ιωαννίδης, ωστόσο, δεν δίστασε να τα βάλει άλλη μια φορά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Ακριβώς απέναντι είναι ο χώρος που φιλοξενούν τους λαθρομετανάστες. Εχουν καλοριφέρ και air condition, τους ταΐζουν πέντε φορές την ημέρα, έχουν τους γιατρούς τους, επιδόματα, δεν τους λείπει τίποτα. Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε καν ρεύμα και παίρνουμε από τον διπλανό». Στην παρατήρηση ότι τα συρματοπλέγματα δεν ταιριάζουν με χώρο φιλοξενίας αστέγων απαντά ότι «πρέπει να προστατευτούμε από τις επιθέσεις που μας κάνουν οι αναρχικοί, οι αλληλέγγυοι και οι κομμουνιστές».

Ο «διοικητής» της «κατάληψης» αναπαράγει όλα ανεξαιρέτως τα φοβικά κλισέ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα και θεωρεί καθήκον του να πάρει το όπλο όταν έρθει η στιγμή. Τονίζει, δε, ότι τον χώρο που, όπως είπε, είναι «δικός του» θα τον υπερασπιστεί οπωσδήποτε αν έρθουν οι Αρχές να τον διώξουν. Και με όπλα; «Με κάθε μέσο» απαντά.

Ανησυχία εξέφρασε ο γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Βοτανικό εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται – όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες –μόνο για Έλληνες και χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hotspot για Έλληνες”».

Οι καταληψίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».

Η κατάληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου, «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».

Από το Εθνος μέσω altsantiri

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *