Ξεκινάει σήμερα η δίκη για τις Σκουριές- “Οι κοινωνίες δε δικάζονται. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. Είναι δίκαιοι!”

Την 1η Μάρτη 2015, κοινοποιήθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την υπόθεση των Σκουριών. Με το βούλευμα, εικοσιένα άτομα παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α.

Τότε το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού ανέφερε σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων:

Το βούλευμα υιοθετεί πλήρως το διαβιβαστικό της ασφάλειας σχετικά με το τι έγινε στις Σκουριές, ενώ η εισαγγελέας αποδέχεται απολύτως τις αιτιάσεις της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της. Επίσης, το βούλευμα επιχειρεί να συνδέσει την, οποιασδήποτε μορφής, διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με λειτουργία και δράση εγκληματικής οργάνωσης. 
Αυτή η εμμονή με τις εγκληματικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να είναι ίδια όταν αποδειχθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός καταστρέφει τον τόπο και έχει συνειδητά παραβιάσει νόμους και κανόνες;

… Σ΄αυτές τις δίκες, στο εδώλιο θα κάθεται ολόκληρη η κοινωνία. Και οι κοινωνίες δε δικάζονται. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. Είναι δίκαιοι!

Τελικά μετά τρεις αναβολές, σήμερα Δευτέρα 1 Οκτώβρη, ξεκινάει η δίκη των 21 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα συμπαράστασης στα δικαστήρια αναφέρει μεταξύ άλλων:

Δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία επειδή αγωνίζεται για το δίκιο, για τη ζωή, για τον τόπο της και για το μέλλον των παιδιών της.
Για άλλη μια φορά θα σταθούμε στο εδώλιο να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

 Οι ποινικές διώξεις, με έωλα κατηγορητήρια και ανύπαρκτα στοιχεία, είναι η συνέχεια της βάρβαρης καταστολής των κινητοποιήσεων, του ξύλου, των δακρυγόνων, των βίαιων προσαγωγών, των απαγωγών και εξαφανίσεων στα μπουντρούμια της κρατικής Ασφάλειας, της παράνομης λήψης DNA από εκατοντάδες κατοίκους και των πολύμηνων προφυλακίσεων αγωνιστών.

Εδώ σκόπιμο είναι να θυμίσουμε ποια ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το Φλεβάρη του 2013 έγινε μια επιθετική ενέργεια σε εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσό, από κατοίκους της περιοχής -κατηγορία που βαραίνει κάποιους κατηγορουμένους- και ο τότε υπουργός Ν. Δένδιας είχε επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις Σκουριές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *