Mπάμπης Παπαδημητρίου: Καριέρα σε κρατικές τράπεζες και υπουργεία αλλά νεοφιλελεύθερος

Καμιά φορά η υποκρισία συναντά τη λήθη ή και το αντίθετο. Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι ίσως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η επαγγελματική του πορεία το μαρτυρά, όπως και οι δημόσιες τοποθετήσεις του, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη σταδιοδρομία του.

Σαφώς στη Δημοκρατία όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Αρκεί βέβαια να τις υποστηρίζει κανείς με τις πράξεις και τα έργα του. Το στέλεχος του ΣΚΑΪ δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Εμφανίζεται ως οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της μείωσης του κράτους, αλλά τα έργα του δεν στηρίζουν τις απόψεις του. Αν και σκληρός «μονεταριστής» με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι, με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία και στα χρηματοοικονομικά, το 1983 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου.

Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν μόλις δύο χρόνια στην εξουσία. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών είχε μόλις αρχίσει την ανηφόρα και μαζί η αύξηση του δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Αυτά ακριβώς δηλαδή που ο κ. Παπαδημητρίου και υποψήφιος με τη ΝΔ σήμερα, στηλιτεύει με την πένα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η εργασιακή του σχέση με το κράτος συνεχίστηκε. Ο Βαΐτσος αποχώρησε από το υπουργείο, όμως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το οποίο στο μεταξύ είχε αναλάβει ο Κώστας Σημίτης.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην αρχική του εργασία. Ποια ήταν αυτή; Η κρατική τότε Εμπορική Τράπεζα. Στην ασφάλεια δηλαδή του κράτους και όχι στον ιδιωτικό τομέα τον οποίο τόσο πολύ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου εκθειάζει. Στην Εμπορική συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με έναν από τους καλύτερους οικονομολόγους και στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αδαμάντιο Πεπελάση, όπως αναφέρεται στο Βικιπαίδεια. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την επίσης κρατική Εθνική Τράπεζα, ενώ φέρεται να έχει συνεργαστεί και με τη Eurobank.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Ζολώτα

Το 1989 συνεργάστηκε με τον τότε πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα, επί οικουμενικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «με την Υ.884/24..11.1989 απόφαση του πρωθυπουργού που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποσπάται ο Χαράλαμπος Παπαδημητρίου του Αθανασίου, Διευθυντής του Τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος με βαθμό Υποδιευθυντή Β, σε θέση Ειδικού Συνεργάτη επί θεμάτων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο γραφείου τύπου του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Οι αποδοχές του καθορίζονται σε ποσοστό 75% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον 1ο βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων μαζί τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις». Σε αντίθεση δηλαδή με τους πιο πολλούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου απόλαυσε όλα τα θετικά της κρατικής ασφάλειας σε μεγάλο κομμάτι του εργασιακού του βίου. Στο βιογραφικό του αναφέρεται επίσης ότι έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Καθημερινή, Βήμα και ΣΚΑΪ

Σε ότι αφορά τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος στον ιδιωτικό τομέα, αυτή ξεκίνησε όταν συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Καθημερινή» στη δημιουργία του ένθετου οικονομικού της φύλλου. Ήταν η εποχή που η εφημερίδα είχε αποκτηθεί από τον Αριστείδη Αλαφούζο. Λίγα χρόνια μετά πήρε μεταγραφή για το Βήμα και το 1998 επέστρεψε και πάλι στην Καθημερινή, ενώ από το 2002 εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος εκτός από ορκισμένους εχθρούς έχει και φανατικούς οπαδούς. Στο πρόσωπο του πιθανώς βλέπουν έναν υπέρμαχο της ελεύθερης αγοράς και του μονεταριστικού δόγματος. Η σταδιοδρομία του στο κράτος έχει μέχρι στιγμής κρυφθεί επιμελώς. Πως άλλωστε να πείσεις όσους σε παρακολουθούν ή τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ότι τη δεκαετία του 80, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου συνεργάστηκες με υπουργούς του, όταν για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ η περίοδος αυτή είναι «κόκκινο» πανί;

Δείτε το ΦΕΚ για την απόσπαση του Μπάμπη Παπαδημητρίου στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα 

Πηγή: “Κουτί Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *