Διάλυση του ΕΣΥ: Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου Γκάγκα, που ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των υγειονομικών, είναι το άρθρο 10.

Είναι αυτό που καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Η αρχή αυτή είναι σημαντική, διότι δίνει, με οργανωμένο τρόπο, τη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας, είτε σε ασφαλισμένους, είτε σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρακτικά δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.) και στους ιδιώτες γιατρούς, να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Το πρώτο που θα γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να καταργήσει την οργανωμένη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας των ασθενών στο Δημόσιο.

Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμός, ώστε οι γιατροί του δημόσιου τομέα να μην βάζουν από την πίσω πόρτα των νοσοκομείων ασθενείς στα χειρουργεία, αφού πρώτα έχουν περάσει από τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο Γκάγκα, είναι ότι οι γιατροί του δημόσιου τομέα, εργάζονται αρκετές υπερωρίες για να στέκεται το ΕΣΥ στα «πόδια» του.

Αν όμως αποκτήσουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ιατρείο, θα αποχωρούν από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα τμήματα και κλινικές.

Ειδικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν σήμερα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ουδείς γνωρίζει πόσο χειρότερη θα γίνει η φροντίδα των ασθενών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο νέος νόμος του ΕΣΥ, «θα ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας».

Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα επιφέρει «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση αυτή «θα αυξήσει περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται με τη θέσπιση του θεσμού του απογευματινού χειρουργείου επί πληρωμή».

Πηγή: news247

Μία απάντηση στο “Διάλυση του ΕΣΥ: Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία”

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει το σκασμό η αλλιώς να μας πει για τα ΣΔΙΤ επί των ημερών του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *