Ο αντικομμουνισμός της δεξιάς: Απ’ το Ιδιώνυμο του “δημοκράτη” Ελευθερίου Βενιζέλου στoν Α.Ν 117 του δικτάτορα Μεταξά που εκδίδεται σαν σήμερα

Του Γ. Γ.

Ηταν σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη 1936 που η δικτατορία του Μεταξά θωρακίζει περαιτέρω το νομικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους ενάντια στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα, με την δημοσίευση του Αναγκαστικού Νόμου 117 «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν του κομμουνισμού και των εκ τούτου συνεπειών».

Ηταν μια “βελτίωση” και συμπλήρωση που έκανε η δικτατορική κυβέρνηση, ενός άλλου νόμου που είχε προηγηθεί κι αυτός έφερε την υπογραφή του “εθνάρχη” τους, Ελευθέριου Βενιζέλου. Αναφερόμαστε στον γνωστό νόμο περί Ιδιώνυμου του 1929, ο οποίος στεφόταν οποιουδήποτε “επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος” και βάσει αυτού του νόμου γέμισαν τα ξερονήσια από εξόριστους αγωνιστές και κομμουνιστές.

Αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις του “δημοκράτη” Ελ. Βενιζέλου και του δικτάτορα Ι. Μεταξά εύκολα διαπιστώνει την ταύτιση απόψεων τους ως προς την “καταπολέμηση του κομμουνισμού”.  «Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είνε η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία θα εύρη αντιμέτωπον την πυγμήν του Κράτους. Είμεθα αποφασισμένοι να εξοπλίσωμεν το κράτος και τας αρχάς του διά τας αναγκαίας νομοθεσίας, όπως καταστή δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπικών ενεργειών των εχθρών του κοινωνικού καθεστώτος», έλεγε ο πρώτος. .

“Οστις εγγράφως, προφορικώς ή καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπον αμέσως ή εμμέσως επιδιώκει την διάδοσιν, ανάπτυξιν και εφαρμογήν θεωριών, ιδεών ή κοινωνικών, οικονομικών και θρησκευτικών συστημάτων τεινόντων εις την ανατροπήν του κρατούντος εν τη χώρα κοινωνικού καθεστώτος”, τιμωρείτε με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών και ποινή εκτόπισης έξι μηνών μέχρι δύο ετών καθόριζε ο νόμος του Μεταξά.

Με την εφαρμογή του “δημοκρατικού” Ιδιωνύμου, διαλύθηκαν σχεδόν όλες οι μαζικές συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, έχουν καταγραφεί 37 δολοφονίες από κρατικά και παρακρατικά όργανα, συνελήφθησαν περίπου 16.500 αγωνιστές και καταδικάστηκαν  σε φυλάκιση και εξορία γύρω στις 3.000 άτομα.

Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις που είχε στον δημοκρατικό κόσμο το αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο του δικτάτορα Μεταξά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Ι. Γ. Κορωνάκη, «Η Πολιτεία της 4ης Αυγούστου», “υπέρ τα 80.000 άτομα εβασανίσθησαν επί μήνας ολοκλήρους εις τα κρατητήρια των Ασφαλειών και των παραρτημάτων των, εις τας μονίμους φυλακάς του κράτους και τας ερημονήσους του Αιγαίου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *