Τα επακόλουθα της Συμφωνίας της Βάρκιζας μέσα από ένα δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” που υπήρξε σαν σήμερα το 1945

Του Γ. Γ.

Το κλίμα που επικράτησε και παγιώθηκε σε όλη την Ελλάδα μετά την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας μας το παρουσιάζει ο “Ριζοσπάστης” που κυκλοφόρησε σαν σήμερα 17/2/1945
“Η συμφωνία της Βάρκιζας παραβιάζεται κατάφωρα! – Οι συλλήψεις συνεχίζονται: – Οι δημοκρατικές ελευθερίες εξευτελίζονται! – Οι αριστερές εφημερίδες σε διωγμό!- Ενοπλοι δοσίλογοι, χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες με στολή εθνοφυλακής δέρνουν τους πολίτες, ξεσχίζουν τα φύλα και κάνουν γκαγκστερικές επιδρομές στα πρακτορεία των εφημερίδων” γράφει πρωτοσέλιδα το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Στο ρεπορταζ δε υπογραμμίζει: Τέσσερες μέρες τώρα έξαλλες ορδές από Χίτες και Εδεσίτες, Ειδικοασφαλίτες, Ταγματασφαλίτες με πολιτικά ή με στολή εθνοφύλακα, σπάνε, ξεσχίζουν, καίνε, δέρνουν, βασανίζουν πολίτες και αναγνώστες του αριστερού τύπου. … Δοσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών όργανα του κατακτητή και των ταγμάτων που τώρα έχουν περιβληθεί την στολή οργάνων της τάξεως, εξακολουθούν ασύδοτοι την τρομοκρατική τους δράση. Οι συλλήψεις δεν σταμάτησαν αλλά αντίθετα εντείνονται. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ πιάνονται κακοποιούνται και χωρίς καμιά διαδικασία σέρνονται στις φυλακές και στα κρατητήρια. Ολα αυτά γίνονται μπρος στα μάτια της κυβέρνησης και με την ανοχή των επίσημων οργάνων της…
Ετσι κουρελιάζεται ακόμα το άρθρο 3 της Συμφωνίας της Βάρκιζας που ορίζει ρητά ότι όλα τα πολιτικά αδικήματα από τις 3 Δεκέμβρη μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας αμνηστεύονται. Γιατί κουρέλιασμα της Συμφωνίας αποτελούν οι αδιάκοπες αθρόες συλλήψεις δημοκρατικών πολιτών με την αφηρημένη κατηγορία ότι πήραν μέρος στο “κίνημα”, ότι ήταν μέλη του ΕΑΜ ή … νοσοκόμοι στα νοσοκομεία του ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει καθαρά αν υπέγραψε την Συμφωνία της Βάρκιζας για να την σεβαστεί ή την υπέγραψε για να την ξεσχίζουν κατά τον κυνικότερο τρόπο οι κακοποιοί  που παρουσιάζονται ένοπλοι σαν όργανα του Κράτους.

Και ο λαός αυτός που θέλει να αποκτήσει επί τέλους την ησυχία του και να επιδοθεί απερίσπαστος στο έργο της ανοικοδόμησης, δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέπει επ’ άπειρον τη συνέχιση των τρομοκρατικών αυτών μεθόδων και των προκλήσεων που πληγώνουν καίρια τη δημοκρατική του συνείδηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *