Αγία Ελληνική Οικογένεια!

Της Αλέκας Ζορμπαλά – f/b

Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια!

Κάποιες σκόρπιες νομικές επισημάνσεις. Νόμος για την ενδοοικογενειακή βία υπάρχει από το 2006, ο Ν. 3500/2006, σύμφωνα με τον οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα ο δράστης τέτοιου εγκλήματος.

Δηλ.δεν απαιτείται υποβολή έγκλησης

ούτε από το θύμα (παρότι από τις αστυνομικές αρχές συστηματικά καλλιεργείτο η αντίληψη, ότι το θύμα “πρέπει να κάνεις μήνυση”),

ούτε από τον οποιοδήποτε υποπέσει στην αντίληψή του τέτοιο περιστατικό (συγγενής, γείτονας, γιατρός, αστυνομικός κλπ).

Αντίθετα υπήρχε από τότε υποχρέωση καταγγελίας!

Στην πράξη οι μάρτυρες τέτοιων εγκλημάτων φοβόντουσαν την εμπλοκή τους και πιθανές μετέπειτα διώξεις τους από τον δράστη (συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή, εκβιασμός κλπ)

Με το ν. 2024 του Φλωρίδη θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο αυτών, που καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία, εφόσον, βεβαίως, αποδειχθεί, ότι τα καταγγελόμενα είναι και αληθή.

Δεν ξέρω αν στην συγκεκριμένη περίπτωση, που απασχολεί το πανελλήνιο, ο γιατρός στα Επείγοντα είχε ήδη πληροφορηθεί την διάταξη αυτή! (πιστεύω πως όχι), αλλά μπράβο στο θάρρος και στο κουράγιο του, να φερθεί ως γιατρός και ως άνθρωπος!

Όσο κι αν οι καταγγελίες προς τις δημόσιες αρχές και ειδικά στις αστυνομικές, μου προκαλούν μιαν απέχθεια, υπάρχουν περιπτώσεις, που λόγω του ότι τα θύματα είναι ιδιαζόντως ευάλωτα, τότε ίσως η καταγγελία, και λέω ίσως, αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για έξοδο του θύματος από την Κόλαση.

***

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *