Ενταση στην Ανατολική Μεσόγειο με έντονη παρουσία Ξένων Στόλων

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΟΖ, ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ, «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ- ΕΝΟΤΗΤΑ»

Δεν Πληρώνουμε την Κρίση τους-Δεν Πολεμάμε για τα συμφέροντα τους

Λέμε όχι στην «Εθνική Ενότητα»-Κλιμάκωση των Ανατρεπτικών Ταξικών Αγώνων

Εκδήλωση με συμμετοχή αγωνιστών από Ελλάδα-Τουρκία, Τουρκοκύπριους-Ελληνοκύπριους συντρόφους μέλη Αντιπολεμικών και Αντιμιλιταριστικών κινημάτων, τη Παρασκευή 11/11/2011,

στις 7.00 στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη)

Ξαφνικά ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου μετατράπηκε στην πιο Στρατοκρατούμενη ζώνη του πλανήτη. Η μοιρασιά των κυπριακών κοιτασμάτων δεν προκάλεσε μόνο την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά και τις ορέξεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στέλνουν πρωτόγνωρα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το μακελειό στην Συρία, όπου η σφαγή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών χρησιμοποιείται ως αφορμή  για την εκδήλωση της παράνομης Τουρκικής επέμβασης που έχει την στήριξη των ΗΠΑ-Ε.Ε., δυνάμεις που αρχίζουν να φλερτάρουν με την ιδέα εκδίωξης του Άσαντ, ενός ακόμη κρίκου στον «Άξονα του Κακού»!

Συνέπεια των παραπάνω είναι η αποστολή μιας σημαντικής ρωσικής αρμάδας από έξι πλοία που αποτελούν την Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου  Admiral Kuznetsov, με την προστασία αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων, αλλά και ανθυποβρυχιακού πολέμου κλάσης Udaloy I/II και Sovremenny και βέβαια, τουλάχιστον ενός υποβρυχίου που αθέατο κινείται πάντα κάτω από το Admiral Kuznetsov για “ενεργητική” ανθυποβρυχιακή προστασία. Η ρωσική αρμάδα έρχεται για να δώσει το “παρών” στον αγώνα ισχύος που παίζεται γύρω από τα χρυσοφόρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και ως μέσο ανάσχεσης επίθεσης κατά της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν τρείς μήνες και θα κινηθεί μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά.

Όμως και η Γαλλία στέλνει ναυτική δύναμη απέναντι από τον τουρκικό Στόλο. Μετά την κόντρα Νικολά Σαρκοζί και Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για την αρμενική γενοκτονία, η Γαλλία στέλνει στην περιοχή της γεώτρησης του οικοπέδου 12 κορβέτα F792 Premier-Maître L’Her κλάσης D’Estienne d’Orves. Τελικός προορισμός του πλοίου είναι ο Ινδικός Ωκεανός όπου η κορβέτα θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Αταλάντα. Αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά την δεκαετία του 1970 που ο γαλλικός Στόλος λαμβάνει θέση απέναντι από τον τουρκικό όπως είχε πράξει στην κρίση το Χόρα το 1976. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Γαλλία είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για δύο οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και ήδη  γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία έχει αγοράσει αποτελέσματα ερευνών στην περιοχή από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η παρουσία εξάλλου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι δεδομένη, δίνοντας την ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση, διαμέσου  του ΥΕΘΑ Ηλιάδη να δηλώνει μετά την επίσκεψή του στην αμερικανική φρεγάτα USS Ramage στο λιμάνι Λεμεσού, που υποδέχθηκαν ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Andrew J. Schofer, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος William Woods και ο Κυβερνήτης Kyle J. Colton: “Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας δείχνει το ενδιαφέρον για να διατηρηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας και οι εξελίξεις να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο”.

Φυσικά, η παρουσία όλων αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων δεν έρχεται γενικά και αόριστα να περιφρουρήσει την ειρήνη. Οι ΗΠΑ και το κράτος Τρομοκράτης Ισραήλ έχουν εξασφαλίσει για τις πετρελαϊκές τους εταιρείες ισχυρά συμβόλαια, ενώ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν το ίδιο. Οι γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει στην κυπριακή ΑΟΖ προσελκύουν το ενδιαφέρον των μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων, που βλέπουν την Κύπρο αναμφίβολα ως έναν πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη. Και φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν  το τουρκικό κράτος να τους χαλάσει τις «δουλείες».

Ήδη, δεύτερος γύρος μοιρασιάς αναμένεται ότι θα εξαγγελθεί εντός του Νοεμβρίου, ενώ η κυπριακή υπουργική επιτροπή καταγράφει θετικά το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek για κοινοπραξία, ως προς την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο, για υγροποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του τύπου που επισημαίνουν το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, ενώ  η Λευκωσία προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και των υποσχέσεων που της δόθηκαν από την πλευρά του τέως Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων. Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Χριστόφια του ΑΚΕΛ ουσιαστικά ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική του ακραίου εθνικιστή Προέδρου Παπαδόπουλου. Με τις στρατιωτικές συμφωνίες, τον καθορισμό της κυπριακής ΑΟΖ και το μοίρασμα της ενεργειακής λείας, όχι μόνο έβγαλαν την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διεθνή απομόνωση εξαιτίας του ΟΧΙ στα σχέδια Ανάν, αλλά κατάφεραν να ενισχύσουν το πολεμικό και προκλητικό, αποσταθεροποιητικό  προφίλ της Τουρκίας-κατοχικής δύναμης. Ταυτόχρονα, οικοδόμησαν συμφωνίες στη βάση των κοινών συμφερόντων και εκμεταλλεύονται την πολεμική υπεροπλία χωρών όπως το Ισραήλ απέναντι στην Τουρκική στρατιωτική ανωτερότητα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υλοποιείται η σκληρή γραμμή της αριστερής κυπριακής κυβέρνησης απέναντι στα κινήματα και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού (ενδεικτική η αυταρχική-κατασταλτική τους στάση απέναντι στην διεθνή εκστρατεία του Στόλου για τη Γάζα), η εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (πάλι χαρακτηριστική η συμμετοχή της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη), αλλά και η συνδρομή στον ισραηλινό στρατό προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράν.

Ποια είναι όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα και ποιες προσδοκίες δημιουργούνται; Ο διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, σε ομιλία του τόνισε ότι “ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο». Ο John Z. Tomich αναφέρθηκε αναλυτικά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν. Το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, ήταν το οικόπεδο Μασρί Β, ενώ το Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα. Στο Ταμάρ διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα. Το τρίτο ισραηλινό οικόπεδο, το Λεβιάθαν, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» ήταν η αναφορά του Διευθυντή της Noble Energy.
Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, και θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ο Διευθυντής της εταιρείας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα βάλουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις εργασίας.

Νομίζουμε ότι πρέπει να επισημάνουμε τις σημαντικές συμφωνίες και το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο. Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, υπεγράφη από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Υποδομής Uzi Landau. Επίσης, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για διακρατική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari. Υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Πρέσβη του Ισραήλ.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΥ

Αυτές οι συμφωνίες είδαν το φως της δημοσιότητας.  Αλλά υπήρξαν και μυστικές συμφωνίες, σημαντικότατες, που έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με διαρροές, Δημήτρης Χριστόφιας και Simon Peres αποφάσισαν όπως τα δύο κράτη προβαίνουν σε ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ Mossad και ΚΥΠ. Σημειώνεται ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών διαθέτει ενεργό παρουσία στη Μεγαλόνησο, έχοντας διεξάγει στο παρελθόν πλήθος κεκαλυμμένων επιχειρήσεων σε κυπριακό έδαφος.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, η οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επήλθε συμφωνία έτσι ώστε να διεξαχθεί η πρώτη κοινή συνεκπαίδευση μεταξύ επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της Εθνικής Φρουράς και ΑΗ-64D Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας. Επίσης υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της ενδιάμεσης περιοχής μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία άπτεται του ζητήματος του φυσικού αερίου. Τέλος, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια άκρως σημαντική συμφωνία, αυτή της παραχώρησης του Εναέριου Xώρου της Κύπρου για χρήση από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας απειλητικό μήνυμα σε Τουρκία και Ιράν.

Απέναντι σε όλα αυτά στέκουν οι θέσεις του Τουρκικού κράτους.  Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε σύνοδο του κόμματος του στο ξενοδοχείο Kızılcahamam Asya Termal σχολίασε θέματα της επικαιρότητας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman:  «Σήμερα στην Κύπρο πρέπει όλοι να παρατηρήσουν με προσοχή και ως παράδειγμα τις ανεύθυνες κινήσεις που με την γεώτρηση σαμποτάρουν την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θέματος. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δικαιούται μονόπλευρα την κοινή περιουσία και τον κοινό πλούτο του νησιού. Εάν κάποιος το υποστηρίζει και μάλιστα προβαίνει σε μονόπλευρες προσπάθειες, τότε θα αντιμετωπίσει και με το παραπάνω τα αντίποινα της Τουρκίας. Επιθυμία μας αποτελεί το ενωμένο Κυπριακό κράτος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Στην αντίθετη περίπτωση που η κυβέρνηση του ελληνοκυπριακού τομέα αναλάβει την περιοδική προεδρία, εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε στο τραπέζι με μια δήθεν χώρα που δεν αναγνωρίζεται. Μέσα σε εκείνους τους έξι μήνες η Ε.Ε. δεν θα βλέπει την Τουρκία απέναντι της, διότι ως συνομιλητή μας καλούμαστε να έχουμε την μη αναγνωριζόμενη Νότια Κύπρο, αυτό πρέπει να το δεχτούνε, πάντα τους το λέγαμε και το λέμε και τώρα. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν πως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πλέον δεν θα πληρώνει το τίμημα για τις υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, τα βήματα που δεν έγιναν και για τις απαντήσεις στα θέματα που δεν δόθηκαν, και αναλόγως θα πρέπει να κινούνται».

Οι πολιτικές αυτές τουρκικές απόψεις υποστηρίζονται από κινήσεις ερευνητικών σκαφών σε Αιγαίο και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, σε συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και της παράνομης ΤΔΒΚ για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, έντονη παρουσία των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που συχνά εμπλέκονται σε αψιμαχίες με κυπριακές και ισραηλινές δυνάμεις, ανεβάζοντας το θερμόμετρο και φέρνοντας κοντά τον κίνδυνο ενός Θερμού Πολεμικού Επεισοδίου.

Όμως αντίθετα από ότι υποστηρίζεται περί εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που θα φέρει πλούτο και ευημερία στην Κυπριακή κοινωνία, αυτό που βιώνουμε είναι η πολεμική ένταση, με ακραίες συνέπειες στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, η κλιμάκωση της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των Ελληνοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων με επίδικο τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου και την τελική εξέλιξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται να αναλάβει τις δολοφονικές ευθύνες για το μαζικό φονικό στη Ναυτική Βάση ικανοποιώντας την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση, η εκκλησία, η ακροδεξιά και τα ΜΜΕ το εκμεταλλεύονται πολιτικά και θέτουν ζήτημα ανατροπής του, διεκδικώντας την εξουσία.

Την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια αξίωσε η κυπριακή Βουλή ζητώντας από αυτόν να αναλάβει τις ευθύνες του για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Η αξίωση της κυπριακής Βουλής εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 κατά. Το ψήφισμα το υπερψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Η κυπριακή Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και για να ενισχύσει τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού».

Από την άλλη μεριά ο Χριστόφιας εκμεταλλεύεται πολιτικά την σύγκρουση για τα ενεργειακά κοιτάσματα και τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό για να απαιτήσει συναίνεση, να επιβιώσει πολιτικά και να καθορίσει την επόμενη μέρα. Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει σε συνομιλίες στο εξωτερικό και “συλλήβδην η αντιπολίτευση τον κατηγορεί και του επιτίθεται”, λες και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι η αρνητική στάση και η άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε πως αυτό είναι και πρωτοφανές και επιζήμιο για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέροντας πως η αντιπολίτευση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να προσπαθεί να τα φορτώνει όλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “γιατί είναι έτσι που πλήττεται το κύρος της Προεδρίας και όχι με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης”.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑ: ΑΟΖ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αλλά και το ελληνικό αστικό κατεστημένο φαίνεται αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της ενέργειας στο πλαίσιο των διεθνών του συμμαχιών, στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και στην επιβολή εθνικής συναίνεσης προβάλλοντας προπαγανδιστικά τα «λαϊκά οφέλη» από τον καθορισμό ΑΟΖ και τη μοιρασιά-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζεται πιο επιθετική, επιθυμεί τον άμεσο καθορισμό ΑΟΖ, επιδιώκοντας επιπλέον να ανεβάσει τον πολεμικό πυρετό και τον εθνικιστικό παροξυσμό, ώστε στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» να επιβάλλει «εθνική συναίνεση», αποκρύπτοντας την χυδαία αντικοινωνική πολιτική της, εξυπηρέτησης των αστικών συμφερόντων και των Ελλήνων-διεθνών τοκογλύφων.

Είναι δεδομένη η τουρκική άρνηση στη μονομερή ελληνική ανακήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Κρήτη. Το Καστελλόριζο αποκόπτει ολοκληρωτικά την Τουρκία από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και ανάγεται σε βασικό πεδίο σύγκρουσης του αστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Το ελληνικό κατεστημένο και ιδιαίτερα η ΝΔ επενδύει πολιτικά στην κήρυξη ΑΟΖ και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την παρουσία του Ρωσικού στόλου ως εξισορρόπηση ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Οι έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδα και νότια της  Κρήτης, αλλά και η κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζονται ως δύο από τις βασικές αιτίες για τις οποίες δέχθηκε ο Α.Σαμαράς τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, εκτός φυσικά από τους εκβιασμούς Ε.Ε.-ΔΝΤ για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» που θα κάνει πράξη όλα τα αντικοινωνικά μέτρα, παραχωρώντας την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων απευθείας σε ανθρώπους του τραπεζικού κεφαλαίου, της αγοράς και των τοκογλύφων. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου του είπε ότι «Πρέπει να έχουμε σύντομα αποτελέσματα στο θέμα των πετρελαίων για να δουν οι εταίροι ότι βρέθηκαν καινούριες πηγές πλούτου για την Ελλάδα». Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γ.Παπανδρέου τον άφησε να καταλάβει ότι η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να χρειαστεί την άμεση ελληνική εμπλοκή.

Φυσικά, τα παραπάνω λέγονται από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και για να κρύψουν την τεράστια πολιτική κωλοτούμπα της ΝΔ να στηρίξει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επιχειρούν να καλύψουν την πολιτική της συμφωνία στις στρατηγικές αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, των Ε.Ε.-ΔΝΤ και του κόσμου του πλούτου.

Ήδη όμως, κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να λάβουν άδειες έρευνας  υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στο ελληνικό υπέδαφος. Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία. Αυτό αποκάλυψε  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου ανοιχτού φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Φυσικά ισχυρό παρόν δίνουν και τα σημαντικά ελληνικά συμφέροντα των Λάτση, Βαρδινογιάννη κλπ. που διεκδικούν μερίδιο της λείας!

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η κυβερνητική απόφαση αφορά την έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκωλο) στις οποίες -σύμφωνα με τις μελέτες- τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 εκατ. – 300 εκατ. βαρελιών. Αρκετά μικρά, αλλά αξιοποιήσιμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο μεγάλο κοίτασμα.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και εξαπολύουν προπαγανδιστική επίθεση: «Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Έλληνες επιστήμονες, να συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι ένας από τους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση…

Η καθεστωτική αστική προπαγάνδα καλλιεργεί προσδοκίες ξεπεράσματος της κρίσης και λαϊκής ευημερίας λόγω της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων και καλλιεργεί κλίμα «εθνικής ενότητας». Κανείς όμως δεν απαντά γιατί όλες οι πετρελαϊκές χώρες, από τη Ρωσία μέχρι το Ιράν, από της χώρες της Αφρικής και της Μ.Ανατολής μέχρι τη Βρετανία κυβερνούνται κατά το πλείστον από αντιδραστικές-αυταρχικές κυβερνήσεις, γνώρισαν τις πρόσφατες εξεγέρσεις γιατί ακριβώς καταπιέζονται και τους εκμεταλλεύονται με τον πιο ακραίο τρόπο, οι λαοί τους μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ η Βρετανική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή σκληρών αντεργατικών πολιτικών και ιδιωτικοποιήσεων κάνοντας τον Θατσερισμό εφιάλτη για τον κόσμο της εργασίας. Κανείς δεν απαντά για τους κινδύνους ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής, όπου μια διαρροή πετρελαίου σε τέτοια βάθη θα κατέστρεφε για πάντα κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, τινάζοντας στον αέρα μεταξύ άλλων και την τουριστική βιομηχανία, πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κανείς δεν απαντά για τους κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης, τους πολεμικούς εξοπλισμούς που θα απαιτήσουν για να προστατεύσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, την κλιμάκωση της κρατικής βίας και της αστυνομικής αυθαιρεσίας για να επιβληθεί η υποταγή των εργαζομένων στις όποιες συμφωνίες.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ούτε μια σταγόνα αίμα – ούτε ένα ευρώ για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσόγειο. Κοινωνική και πολιτική ανυπακοή ενάντια στους δυνάστες στην ίδια μας τη χώρα. Ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε αστικού διαχειριστή της αντεργατικής λαίλαπας, του κρατικού αυταρχισμού και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Να σταματήσει οποιαδήποτε μοιρασιά της θάλασσας, του βυθού και του αέρα της Ανατολικής Μεσογείου από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια (πολεμικές ασκήσεις, περιπολίες πολεμικών πλοίων, πτήσεις μαχητικών, επιφυλακές μονάδων) στην περιοχή – Καμιά αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Σεβασμός των μειονοτήτων. Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους του αραβικού κόσμου που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και απαλλαγή από τους δυνάστες οποιασδήποτε μορφής.

Ανατροπή της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ. Μείωση της στρατιωτικής θητείας. Άμεση έξοδο της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Επιστροφή των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Καμιά διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ούτε ένα ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Να φύγουν ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ-Αγγλικές βάσεις από Κύπρο. Λύση του Κυπριακού στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο λαών χωρίς ξένους επικυρίαρχους και «Μητέρες Πατρίδες».

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *