“Η μόνη διαφορά σε σχέση με την παλιά, ειλικρινή δουλεία είναι, ότι ο εργαζόμενος του σήμερα φαίνεται να είναι ελεύθερος, επειδή δεν πωλείται μια για πάντα, αλλά κομμάτι-κομμάτι· με τη μέρα, την εβδομάδα, το έτος. Και επειδή δεν υπάρχει ένας ιδιοκτήτης που τον πουλάει στον άλλο, αλλά αναγκάζεται να πουλήσει ο ίδιος τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, αντί να είναι ο δούλος ενός συγκεκριμένου προσώπου, είναι του συνόλου της τάξης που κατέχει την ιδιοκτησία”.
Απόσπασμα από το έργο του Friedrich Engels, ”Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία”
Σαν σήμερα το 1820 γεννιέται μια κορυφαία μορφή του παγκόσμιου επαναστατικού εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φρίντριχ Ένγκελς.
Μαζί με τον Κ. Μαρξ θεμελίωσε την κοσμοθεωρία του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού, τον επιστημονικό σοσιαλισμό.
Ο Ενγκελς απέδειξε ότι κάθε φιλοσοφία –υλισμός, ιδεαλισμός- έχει ταξικό χαρακτήρα γιατί υπερασπίζεται συμφέροντα καθορισμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, προσδιορίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα κάθε φιλοσοφίας είναι η σχέση μεταξύ του «είναι» (φύσης – ύπαρξης) και της νόησης (συνείδησης – πνεύματος – ιδέας).
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, και στα έργα του διέλυσε τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας.
Τόσο ο Μαρξ, όσο και ο Ενγκελς, έπαιρναν άμεσα μέρος στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και στην καθοδήγηση των ταξικών αγώνων, ιδιαίτερα μέσα από τις γραμμές της Α’ Διεθνούς, στο Γενικό Συμβούλιο της οποίας είχαν εκλεγεί μέλη του.
Μετά το θάνατο του Μαρξ ο Ενγκελς συνέχισε να παίρνει άμεσα ο ίδιος μέρος, αλλά και να παρακολουθεί την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, δηλαδή συνέχισε την πρακτική δράση. Και οι δυο θεμελιωτές του επιστημονικού κομμουνισμού συνδύαζαν θαυμάσια τη θεωρία με την πράξη.
Ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ, ένας από τους τότε ηγέτες του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον Μαρξ και τον Ενγκελς,γράφει:
«Στις 6 Αυγούστου 1895, γυρίζοντας από τη μεγάλη γιορτή των συντεχνιών στη Βρέμη, βρήκα στο αναλόγιό μου στο γραφείο της σύνταξης το θλιβερό τηλεγράφημα… “Ο Στρατηγός πέθανε χτες τη νύχτα 10.30, καμιά προθανάτια αγωνία, χωρίς αισθήσεις από το μεσημέρι. Παρακαλούμε ενημερώστε το Στρατιώτη και τον Ζίνγκερ”. Ο “Στρατιώτης” ήμουν εγώ. Από την άνοιξη ξέραμε, δηλαδή το ξέραμε τρεις άνθρωποι στη Γερμανία, ότι ο Στρατηγός υπόφερε από ένα είδος καρκίνου του λάρυγγα, που δεν έπαιρνε γιατρειά. Παρόλο που το θάνατό του τον περιμέναμε, το πλήγμα ωστόσο ήταν σκληρό, φοβερό. Είχε πέσει σαν δέντρο που το κόβουν, ο γιγάντιος ήρωας του πνεύματος που είχε θεμελιώσει μαζί με τον Μαρξ τον επιστημονικό σοσιαλισμό και είχε διδάξει την τακτική του σοσιαλισμού… ο φίλος, ο σύμβουλος, ο οδηγός, ο μαχητής ήταν νεκρός» («Στρατηγός, Αναμνήσεις για τον Ενγκελς», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).
Ο Ενγκελς συνδύασε τη θεωρητική δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, πάλεψε για την οργάνωση και την ενότητα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
Από τα θεωρητικά του έργα ξεχωρίζουν, το «Αντι- Ντύρινγκ», η «Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», (Το θεωρούμε το κορυφαίο έργο του και το έχουμε αναρτήσει ολόκληρο στο διαδίκτυο) «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και άλλα.
Πολύ περισσότερα για τον Φρίντριχ Ένγκελ διαβάστε εδώ
Αφήστε μια απάντηση