Του Γ. Γ
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια, από την ημέρα που από την ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους Χρήστος Σαρτζετάκης. Υπήρξε επιλογή του ΠΑΣΟΚ και στην εκλογή του το 1985 χρησιμοποιήθηκαν τα περίφημα “χρωματιστά ψηφοδέλτια” για να ελεγχθούν οι βουλευτές τί ψήφιζαν.
Να γράψουμε δυο λόγια για την προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Εκτός απ’ το ότι κράτησε μια αξιοπρεπέστατη στάση σαν ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και υπέστη διωγμούς από την Απριλιανή δικτατορία, υπάρχουν πολλές “μελανές” σελίδες στην δημόσια παρουσία του. Η κυριότερη είναι ότι υπήρξε ένας πλαστογράφος της νεότερης ιστορίας μας, που μπροστά του Μουτζής και Μαραντζίδης εμφανίζονται σαν σχολιαρόπαιδα.
Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο δίτομο έργο του Σαρτζετάκη «Επιτελών το καθήκον μου», θα του δημιουργεί η αίσθηση ότι διαβάζει τον “Στόχο”, ή κάποια φυλλάδα ναζιστικής συμμορίας. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Για τον πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας τους ο εμφύλιος πόλεμος ήταν “συμμοριτοπόλεμος” και «κομμουνιστική ανταρσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΚΕ “θα έπρεπε να είχε κατηγορηθεί με τον Ποινικό Κώδικα για τα κακουργήματα της εσχάτης προδοσίας και της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας αλλά και για το έγκλημα της σύστασης συμμορίας”.
Ο Σαρτζετάκης δικαιολογεί το μοναρχοφασιστικό καθεστώς για τις σφαγές των εξόριστων κομμουνιστών της Μακρονήσου, αφού για τον ίδιο ήταν αποτέλεσμα συμπλοκής. Και δεν σταματάει εκεί. Δίνει κάλυψη στο τότε αστικό καθεστώς για τις απηνείς διώξεις διώξεις των κομμουνιστών μετά την ήττα στον εμφύλιο αφού, όπως γράφει “όλα έδειχναν, λοιπόν, ότι η εναντίον της Πατρίδος μας, εναντίον του ελευθέρου δημοκρατικού πολιτεύματος και της εδαφικής και εθνικής μας ακεραιότητος, απειλή δεν είχεν οριστικώς εκλείψει με την στρατιωτικήν συντριβήν της ενόπλου στάσεως του Κ.Κ.Ε., ότι αντιθέτως ή απειλή εξακολουθούσεν ενεργώς να υπάρχη”.
Γενικά ο Σαρτζετάκης υπήρξε ένας πωρωμένος αντικομμουνιστής που προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία με φασιστικά γυαλιά.
Αφήστε μια απάντηση