Πηγή: ΕφΣυν
Στην πρέσα παραμένει η κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών, παρά την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί τις τελευταίες ημέρες με σκοπό να θολώσει τη συζήτηση γύρω από τις ευθύνες της και να ξεφουσκώσει η οργή της κοινωνίας.
Το μπαράζ των αποκαλύψεων για τη συγκάλυψη συνεχίζεται και, σήμερα, έρχεται στο φως έγγραφη αναφορά ερευνητή των συνθηκών της σιδηροδρομικής τραγωδίας που καταγγέλλει πιέσεις προς υπαλλήλους της πυροσβεστικής και, εφόσον αληθεύει, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει το in.gr υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής φέρονται να ζήτησαν από προανακριτικούς υπαλλήλους του Σώματος να αποχωρήσουν από τον χώρο του δυστυχήματος. Οι υπάλληλοι αυτοί είχαν αναλάβει την πρώτη αυτοψία και την έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα τις πρώτες ημέρες μετά τη σύγκρουση που παρέσυρε στον θάνατο 57 ανθρώπους πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Η πρώτη έγινε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, με τη δεύτερη από πραγματογνώμονες που είχε διορίσει η εισαγγελία που μαζί με την τροχαία Λάρισας ερευνούσαν τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε της σύγκρουσης των δύο τρένων.
Και τα δύο πορίσματα τότε κατέληγαν πως η έκρηξη οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τρένων, κάτι που διαψεύδεται από μεταγενέστερα πορίσματα και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα διαψεύδεται και από το ΕΜΠ, γεγονός που μαζί με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.
Η αναχώρηση του κλιμακίου μετά από μία ημέρα
Το μονοσέλιδο έγγραφο που αναφέρεται στην πυρκαγιά το συνέταξαν δύο χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, όμως το in σημειώνει ότι το τετραμελές κλιμάκιο της εξειδικευμένης Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έμεινε στο σημείο μόλις 24 ώρες και δεν προχώρησε σε καμία ανακριτική πράξη. Αντιθέτως άλλο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής πήγε στην περιοχή με καθυστέρηση 23 ημερών και συνέταξε άλλο πόρισμα, ενώ ο χώρος είχε ήδη μπαζωθεί.
Το κενό αυτό προκάλεσε και τη διενέργεια ΕΔΕ κατά την οποία οι ελεγχόμενοι πυροσβέστες ανέφεραν ότι έλαβαν άνωθεν εντολή να αποχωρήσουν. Ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής, πάντως, αρνούνται πως έδωσαν τέτοια εντολή.
«Άστο να ξεφουσκώσει»
Η ιστοσελίδα παρουσιάζει το υπόμνημα ενός από τους ελεγχόμενους ερευνητές, ο οποίος σημειώνει «κατά τον χρόνο της αναμονής στο αστυνομικό μέγαρο της Λάρισας είχα τηλεφωνική κλήση από υψηλόβαθμο στέλεχος (σσ τον προσδιορίζει) της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας (ΔΙΠΥΝ) ο οποίος είχε ενημερωθεί από την προϊσταμένη μας για το γεγονός ότι βρισκόμασταν στο Αστυνομικό Μέγαρο και ότι αναμέναμε να συναντηθούμε με τον Διοικητή της Τροχαίας.»
Και καταγγέλλει «κατά την επικοινωνία αυτή, δεχτήκαμε δριμεία επίθεση (!) και φράσεις με περιεχόμενο “με ποιανού εντολή βρίσκεστε εκεί; Πότε πήρατε εντολή από το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων να μεταβείτε στον χώρο του ατυχήματος;”».
Ο ίδιος σε άλλο σημείο σημειώνει «στην συνέχεια λάβαμε την εντολή να μην συναντηθούμε με τον Διοικητή της Τροχαίας και να επιστρέψουμε πάραυτα στην Υπηρεσία με την αιτιολογία ότι ‘με τις ενέργειες σας τινάζετε την προανάκριση στον αέρα’ όπως μας δήλωσε. Κι η τηλεφωνική συνομιλία έληξε με την φράση “εξαφανιστείτε από εκεί. Φύγετε τώρα-τώρα”»
Ο πυροσβέστης του κλιμακίου, τέλος, σημειώνει «αφού συμμορφωθήκαμε με την εντολή αποχώρησης ενημέρωσα τηλεφωνικά τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών(ΠΕΠΥΔ) της Θεσσαλίας για το περιεχόμενο της εντολής, απευθύνοντας την απορία μου “Τι συμβαίνει. Για ποιο λόγο εκδιωχθήκαμε”. Κι ο Διοικητής της ΠΕΠΥΔ περιορίστηκε στην φράση “άστο να ξεφουσκώσει” την οποία συμπλήρωσε με το σχόλιο που επί του παρόντος συνειδητά δεν μεταφέρω».
Το in προσθέτει, ακόμη, ότι τόσο ο αξιωματικός που διενέργησε την ΕΔΕ όσο και ο επικεφαλής αξιωματικός που εκτελούσε χρέη περιφερειακού διοικητή αποστρατεύθηκαν στις πρόσφατες τακτικές κρίσεις.
Κλήθηκε ως ύποπτος και ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ
Μέσα σε αυτό το κλίμα η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι και ο Σπύρος Πατέρας, πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ κλήθηκε από τον εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις για τα εξαφανισμένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Ο κ. Πατέρας φέρεται να υποστήριξε ότι βίντεο που καταγράφει τη φόρτωση και έναρξη του εμπορικού τρένου δεν παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη γιατί δεν ζητήθηκε στον εμπορικό, αλλά στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Σημειώνεται ότι οι εισαγγελικές αρχές κάλεσαν τον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ ως ύποπτο έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ανέλαβε καθήκοντα μετά τις 17 Μαρτίου 2023, δείχνοντας ως υπεύθυνο τον κ. Πατέρα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους της βασικής δικογραφίας και αντιμετωπίζει κακουργηματική δίωξη για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ατόμων, αλλά και δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία και βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροήν από αμέλεια. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.
Αφήστε μια απάντηση